Revalideren na een operatie, ongeval of (sport)blessure

Het kan altijd voorkomen dat u door diverse oorzaken letsel ondervindt en als gevolg daarvan lang moet herstellen. Van dit letsel wilt u natuurlijk zo goed als mogelijk herstellen, en het liefst ook zo snel mogelijk. Hoewel dit laatste niet altijd het meest verstandige is, is het vaak wel goed mogelijk om er na letsel weer goed bovenop te komen. De periode van herstel waarin u dit realiseert wordt ook wel de revalidatie periode genoemd. U revalideert onder begeleiding van een fysiotherapeut. Op deze pagina leest u meer over revalidatie en de omstandigheden die ervoor kunnen zorgen dat u moet revalideren.

Wat is revalideren/revalidatie?

Wanneer u lichamelijk letsel heeft ervaren of langdurig met pijn heeft geleefd en de pijn sinds kort (operatief) verholpen is, moet uw lichaam herstellen. Vaak denken mensen bij het woord “herstellen” vooral aan het helen van een wond, het herstellen van een botbreuk of het wegtrekken van een kneuzing. Dit is echter pas de eerste stap in het proces dat u doorloopt om uw normale dagelijkse ritme weer volledig op te kunnen pakken. In deze eerste herstelperiode heeft u vaak namelijk weinig bewogen en het getroffen lichaamsdeel amper tot niet belast. Dit betekent dat u in deze regio spiermassa, kracht en vaak ook flexibiliteit bent kwijtgeraakt. Wilt u, afhankelijk van de oorzaak van het letsel, weer op dezelfde manier als voorheen kunnen functioneren? Dan is het belangrijk om deze spierkracht en flexibiliteit onder begeleiding van een fysiotherapeut weer stapsgewijs op te bouwen. Dit hele proces van genezen en herstellen noemt men revalideren.

Revalideren kan diverse vormen aannemen, waarbij de aard en ernst van het ondervonden letsel leidend zijn in het uitstippelen van het revalidatietraject. Over het algemeen zijn er vier overkoepelende oorzaken voor lichamelijk letsel:

  • Operaties
  • Ziekten
  • Ongevallen
  • (Sport)blessures

Onderstaand lichten wij iedere oorzaak verder toe.

Revalideren na een operatie

Operaties kunnen om diverse redenen uitgevoerd worden. Van het plaatsen van een nieuwe knie tot het verhelpen van pijn in de hand of een levensreddende ingreep aan een vitaal orgaan; operatieve ingrepen komen in alle vormen en maten en hoewel niemand waarschijnlijk met veel plezier onder het mes gaat, kan het toch iedereen overkomen. 

Bij sommige operaties is het wellicht vanzelfsprekend dat u moet revalideren om weer goed te kunnen functioneren (zoals een knie- of heupoperatie), maar dit is niet voor iedere operatie zo. Toch zult u na het merendeel van de operaties moeten revalideren. De voornaamste reden hiervoor is dat een chirurg tijdens een operatie vrijwel altijd aan of rondom een spier(groep) of/en een gewricht werkt. Als gevolg hiervan begint uw herstelperiode vaak met een periode van rusten. De beschadigde spier moet herstellen en zal aan kracht en flexibiliteit inleveren. Tijdens de revalidatie na een operatie zult u er samen met een fysiotherapeut weer aan werken om deze terug te krijgen.

Revalideren na ziekte

Het kan iedereen overkomen: u wordt ziek, verliest kracht, uw conditie gaat erop achteruit en afhankelijk van de ziekte waar u mee te maken heeft verliest u de motoriek in een of meerdere ledematen. Denk bijvoorbeeld aan infarcten, hartaandoeningen, Parkinson of longziekten (bijv. Covid-19). Wanneer u geneest of stabiel genoeg bent om weer langzaam een dagelijks ritme op te bouwen, wilt u dit natuurlijk weer op een verantwoorde manier doen. Een fysiotherapeut helpt u hiermee.

Doelen stellen en hier onder begeleiding naartoe werken zijn ontzettend belangrijk tijdens het revalideren. Met name wanneer er sprake is van gedeeltelijke uitval, moeten uw grenzen goed bewaakt en stukje bij beetje verlegd worden. Onder begeleiding van een fysiotherapeut zet u een revalidatietraject in gang. Kleine, succesvolle stappen staan hierin centraal. Samen zorgen wij ervoor dat u uw zelfstandigheid weer (gedeeltelijk) terug kunt krijgen.

Revalideren na een ongeval

Ongevallen gaan bijna altijd samen met een revalidatietraject. Afhankelijk van de ernst van het ongeval kunt u immers ofwel geopereerd worden aan zichtbaar en/of levensbedreigend letsel, ofwel er niet-zichtbaar lichamelijk letsel aan overhouden. In beide gevallen zult u moeten revalideren, waarbij de duur van de revalidatieperiode sterk afhankelijk is van de ernst van het letsel.

Als we het hebben over het niet-zichtbare lichamelijke letsel dat u aan een ongeluk kunt overhouden, doelen we in het bijzonder op rugklachten, nekklachten, een whiplash, etc… Dergelijke klachten gaan vaak niet samen met extern letsel (wonden, etc) en hebben vaak een grote invloed op uw dagelijks functioneren. Dergelijke klachten dienen met grote zorg behandeld te worden. Een fysiotherapeut stelt samen met u een plan op aan de hand waarvan u zoveel mogelijk pijnvrij kunt leven.

Revalideren na een (sport)blessure

Een ongeluk zit in een klein hoekje en met name binnen de sportwereld blijkt dit gezegde meer dan eens de realiteit te zijn. Verzwikkingen, botsingen, gescheurde pezen: ieder weekend komen ze wel ergens op een sportveld voor, met vaak zware kneuzingen of erger als gevolg. Blessures komen echter niet exclusief op de sportvelden voor; ook in het dagelijks leven raken mensen geblesseerd door een misstap, val of het maken van een verkeerde beweging. 

Hoewel het in veel gevallen niet nodig is om met een blessure direct onder het mes te gaan, kan de herstelperiode na een blessure lang duren. Zo moet vaak allereerst de zwelling verdwijnen voordat er een uitspraak gedaan kan worden over de ernst van de blessure. Is de ernst duidelijk? Dan kijkt u vaak tegen een herstelperiode van meerdere weken tot maanden en in extreme gevallen zelfs jaren aan. Tijdens de herstelperiode gaat u onder begeleiding van een fysiotherapeut revalideren. De therapeut helpt u met het stap voor stap meer belasten van het getroffen gewricht, zodat u op een verantwoorde manier weer naar “normaal” bewegen toe werkt.

Enkele veelvoorkomende blessures die wij behandelen:

Opgerekte of gescheurde kniebanden? Met de hulp van een fysiotherapeut oefent u stapsgewijs het opnieuw belasten en bewegen van de knie.

Ervaart u tijdens het lopen, zitten of liggen pijn in uw heup(en) als gevolg van een val of ongelukkige beweging? Maak dan een afspraak met een van onze therpeuten.

Uw enkel verzwikt of tijdens het sporten een vervelende tik op een van uw enkels gekregen? Plan dan een afspraak bij een van onze therapeuten.

Is uw schouder tijdens het sporten overbelast geraakt, of heeft u tijdens het bewegen een spier in uw schouder verrekt of gescheurd? Lees meer over schouderblessures.

Bent u een fanatiek tennisser en heeft de bekende kwaal u dan ook eindelijk te pakken? Of heeft u door het uitvoeren van een andere sport of dagelijkse taak klachten gekregen die onder de noemer “tennisarm” vallen? Lees dan hier verder.

Bent u gevallen en heeft u de klap opgevallen met uw handen? Of heeft u door het maken van een verkeerde beweging pijn in uw pols gekregen? Laat onze fysiotherapeuten uw pols dan controleren.

Niets is zo vervelend als pijn in uw rug. Bij Rugcentrum Parkstad zijn we, zoals onze naam al doet vermoeden, gespecialiseerd in rugkwetsuren. Lees hier meer over rugrevalidatie.

Een peesplaatontsteking, in de volksmond ook wel hielspoor genoemd, kan er bij veel mensen stapsgewijs in sluipen. Een fysiotherapeut kan helpen het herstel te bevorderen. Lees meer over onze aanpak voor hielspoor.

Neem contact op met Rugcentrum Parkstad

Zit er voor u een revalidatietraject aan te komen? Neem dan contact op met Rugcentrum Parkstad. Onze fysiotherapeuten en chiropractors staan klaar om u volgens ons 3-stappen principe naar pijnvrij bewegen te helpen.