U heeft de term tennisarm, ook wel tenniselleboog genoemd, vast wel eens voorbij horen komen. Het is namelijk de meest voorkomende aandoening aan de elleboog. Jaarlijks heeft ongeveer 2% van de Nederlandse bevolking last van een tennisarm. 

De blessure wordt gekenmerkt door een stekende of zeurende pijn aan de buitenkant van de elleboog, wat heviger wordt bij het buigen en strekken van de pols. Pijnstillers met een ontstekingsremmende werking, zoals ibuprofen, kunnen enige verlichting geven, maar dit is natuurlijk geen langdurige oplossing voor uw pijnklachten. Het is daarom belangrijk om de oorzaak van uw pijnklachten te achterhalen. 

Heeft u last van uw elleboog en nemen de klachten niet af? Kom dan langs bij Rugcentrum Parkstad. Ons team onderzoekt de oorzaak van de pijnklachten en stelt vervolgens een concreet behandelplan op om de pijn aan uw elleboog te verhelpen. Wilt u graag meer te weten komen over de oorzaak en de symptomen die gepaard gaan met een tennisarm? Lees dan snel verder.

Waardoor ontstaat een tennisarm?

Een tennisarm is meestal het gevolg van overbelasting van de pezen in de elleboog, waarbij kleine scheurtjes ontstaan in de pezen rond de elleboog. Deze pezen zijn verbonden met de handstrekspier, welke gebruikt worden bij het strekken van de elleboog en het buigen van de hand. 

De symptomen ontstaan vaak geleidelijk als gevolg van langdurig herhaalde handelingen tijdens diverse dagelijkse bezigheden of het sporten. Een tennisarm komt vaak voor onder tennissers en hockeyers. Een overgeslagen warming-up kan van grote invloed zijn op het ontstaan van een tennisarm, omdat de spieren dan niet de kans hebben gekregen om op te warmen en ineens heel hard moeten werken. 

De meest voorkomende dagelijkse bezigheid die een boosdoener kan zijn voor het ontstaan van een tennisarm is computerwerk. Typen en bewegen met de muis zijn repetitieve handelingen die vaak urenlang achter elkaar worden uitgevoerd. Ook schilderen, schoonmaken en tuinieren kunnen een oorzaak zijn. Het is mogelijk dat de symptomen naarmate de tijd vordert langzaam verergeren. Een tennisarm kan echter ook het gevolg zijn van een plotselinge overbelasting als gevolg van acuut letsel. 

In de meeste gevallen gaat een tennisarm vanzelf over, maar dit kan enige tijd duren. Het is belangrijk om de arm gedurende deze tijd zo veel mogelijk normaal te blijven gebruiken. Volledige rust wordt afgeraden omdat de conditie van de spieren dan te veel achteruit kan gaan.

Welke symptomen gaan gepaard met een tennisarm?

Een tenniselleboog kan diverse uiteenlopende klachten veroorzaken. In het begin zit de pijn vaak alleen ter hoogte van de zijkant van de elleboog, waarbij de buitenste elleboogknobbel gevoelig kan zijn voor aanrakingen. Wanneer de klachten toenemen kan de pijn ook uitstralen naar de onderarm of bovenarm. In sommige gevallen kan dit leiden tot verlies van kracht in de arm. Andere voorbeelden van veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Een stekende of zeurende pijn
  • Een zwelling aan de zijkant van de elleboog 
  • Stijve spieren 
  • De onderarm voelt zwaar aan
  • De arm en elleboog zijn aanspanningsgevoelig
  • Het strekken van de elleboog is erg oncomfortabel
  • Slechtere knijpracht
  • De huid is rood en voelt warm aan
  • Uitstralende pijn naar de onderarm, pols en hand
  • Het dichtknijpen van de hand en het buigen van de pols is pijnlijk

Heeft u last van een of meerdere symptomen? Rugcentrum Parkstad neemt samen met u de symptomen onder de loep om zo de oorzaak van uw pijnklachten te achterhalen en een juiste diagnose vast te kunnen stellen.

 

Hoe behandelen wij een tennisarm?

Wanneer u uw tennisarm bij Rugcentrum Parkstad laat behandelen, doorlopen we samen een aantal stappen om u van de pijn te verlossen. Tijdens de eerste afspraak onderzoeken we de oorzaak van uw pijnklachten. Afhankelijk van de uitkomst van dit onderzoek zal een van onze fysiotherapeuten of chiropractoren vervolgens aan de slag gaan met het opstellen van een geheel op u afgestemd behandelplan. Onze behandelplannen gaan uit van ons “in drie stappen beter”- principe. Meer weten over deze behandelwijze? Lees dan hier verder.

Heeft u al een tijdje het vermoeden dat u rondloopt met een tennisarm en wilt u een verdere toename van de klachten en pijn voorkomen? Neem dan tijdig contact met ons op om een afspraak in te plannen. We helpen u graag met het lokaliseren en verhelpen van de klachten.

Veelgestelde vragen

Wordt de behandeling van een tennisarm vergoed?

Als u aanvullend verzekerd bent, wordt de behandeling als onderdeel van chiropractie en fysiotherapie vergoed. Het aantal behandelingen dat uw zorgverzekeraar vergoedt hangt af van uw aanvullende verzekering. Rugcentrum Parkstad is een erkend behandelaar bij alle zorgverzekeringen.

Hoe lang duurt een behandeling?

Afhankelijk van de klachten duurt een behandeling ongeveer 15 tot 30 minuten.

Hoe lang is de wachtlijst?

Wij hebben geen wachtlijst. In principe kunt u binnen een week terecht voor uw eerste behandeling. Maak een afspraak!