Wanneer u veel last heeft van artrose in het heupgewricht kan een nieuwe heup of heupprothese dé oplossing zijn die u van uw pijn af helpt. De keuze om voor een nieuwe heup te gaan maakt u in samenspraak met een arts. De behandeling vindt volledig in het ziekenhuis plaats en vaak verblijft u de eerste dag(en) na de behandeling in het ziekenhuis om te herstellen van de ingreep. Tijdens uw verblijf in het ziekenhuis wordt u vaak al bezocht door een fysiotherapeut die u helpt met het maken van de eerste stappen en bewegingen. Nadat u het ziekenhuis verlaat kunt u ervoor kiezen om bij uw eigen fysiotherapeut of een fysiotherapeut in de buurt langs te gaan. In veel gevallen kan het nodig zijn dat deze fysiotherapeut aan huis langs komt.

Wordt u binnenkort aan uw heup geopereerd? Dan betekent dit inherent dat u moet gaan revalideren. Bij Rugcentrum Parkstad helpen we u graag met de revalidatie na een heupoperatie. Hoe dit traject er globaal uit kan zien delen we hier graag met u.

Wat mag u wel en niet doen na een heupoperatie?

Uiteraard dient u na een heupoperatie voorzichtig te bewegen, maar het zal u waarschijnlijk verbazen in welke mate en binnen welke periode u na de operatie al mag bewegen. Zo mag u bijvoorbeeld al vrij snel na de operatie (soms zelfs al binnen enkele uren) steunen op de nieuwe heup. U zult hierin ondersteunt worden door een fysiotherapeut die u uitlegt hoe u het beste op de heup kunt steunen en hoe u voorzichtig goed kunt gaan bewegen. Lopen mag bijvoorbeeld gewoon al tijdens de eerste weken na de operatie, maar wel met een hulpmiddel. 

Tijdens de eerste maanden na de operatie loopt u het risico dat u door een verkeerde of geforceerde beweging uw nieuwe heup uit de kom kunt dwingen. In de eerste drie maanden dient u daarom voorzichtig te zijn met onder anderen:

  • Het buigen van uw heup;
  • Het aannemen van bepaalde zithoudingen op de bank, het toilet of in bed;
  • Traplopen;
  • Het draaien van de benen.

Voorkom ook dat u uw benen kruist of met uw benen over elkaar gaat zitten. Dit zijn voor veel personen houdingen die automatisch aangenomen worden en uw fysiotherapeut kan u helpen met het voorkomen van dergelijke houdingen en het aannemen van houdingen die wel verantwoord zijn. 

Zorg ter voorbereiding dat u de nodige hulpmiddelen in huis hebt die u ondersteunen in het uitvoeren van standaard dagelijkse taken. Ook is het aan te raden of gezinsleden of familieleden te vragen om u te ondersteunen in het uitvoeren van huishoudelijke taken. U mag dergelijke taken in overleg met uw fysiotherapeut uiteraard zelf uitvoeren, maar ook hier zitten grenzen aan wat u wel en niet mag doen.

Hoe lang duurt het herstel na een heupoperatie?

Het herstellen van een heupoperatie kan maanden tot een jaar duren. De mate waarin u goed en snel herstelt is in grote mate afhankelijk van de mate waarin u fit bent en gezond leeft. Wanneer u niet rookt en er een gezond voedings- en bewegingspatroon op nahoudt, zal uw herstelperiode en de kans op complicaties tijdens het herstel aanzienlijk afnemen.

De herstelperiode na een heupoperatie is in te delen in een aantal fases. De eerste fase begint direct na de ingreep en duurt enkele weken. Dit is de periode waarin u voorzichtig mag bewegen, maar tijdens het bewegen gebruik moet maken van hulpmiddelen. Deze fase overlapt deels met de tweede fase. Deze fase start eveneens direct na de ingreep en duurt ongeveer drie maanden. Dit is de fase waarin u het risico loopt dat de heup uit de kom kan schieten en voorzichtig bewegen ten strengste aanbevolen wordt. Tot slot komt u aan in de derde fase. Deze fase begint na ongeveer drie maanden en duurt net zo lang als nodig is om weer normaal en pijnvrij te kunnen bewegen. Voor de ene persoon eindigt deze fase al binnen enkele weken, terwijl hij voor de andere maanden kan duren. In deze fase zult u ook uw bezoeken aan de fysiotherapeut langzaam gaan afbouwen.

Uw fysiotherapeut zal u tijdens al deze fases begeleiden en een persoonlijk behandelplan opstellen dat past bij uw fysieke toestand, leeftijd en conditie. Dient u binnenkort te starten met het revalideren na een heupoperatie? Neem dan tijdig contact met ons op en plan een afspraak in. Bij Rugcentrum Parkstad staan we u graag bij tijdens uw herstelperiode.

Veelgestelde vragen

Worden de revalidatiebehandelingen van een heupoperatie vergoed?

Als u aanvullend verzekerd bent, worden de behandelingen als onderdeel van fysiotherapie vergoed. Het aantal behandelingen dat uw zorgverzekeraar vergoedt hangt af van uw aanvullende verzekering. Rugcentrum Parkstad is een erkend behandelaar bij alle zorgverzekeringen.

Hoe lang duurt een behandeling?

Afhankelijk van de klachten duurt een behandeling ongeveer 15 tot 30 minuten.

Hoe lang is de wachtlijst?

Wij hebben geen wachtlijst. In principe kunt u binnen een week terecht voor uw eerste behandeling. Maak een afspraak!