In 3 stappen beter

Rugcentrum Parkstad heeft een uniek 3-stappenplan ontwikkeld om op een zo snel mogelijke manier uw klachten te verhelpen of in ieder geval te verlichten en daarmee de kwaliteit van uw dagelijkse activiteiten te verbeteren.

Fase 1: De intensieve mobiliserende fase

De betrokken gewrichten worden gecorrigeerd en de omliggende stijve en pijnlijke spieren worden losgemaakt. Pijnvermindering en functionele verbetering staan in deze fase centraal. Afhankelijk van de duur en de ernst van de klacht bestaat deze fase uit vier tot acht behandelingen. We noemen deze fase ook wel de reactivatiefase omdat de gewrichten en spieren na lange tijd weer beter gaan bewegen en functioneren. Zware lichamelijke werkzaamheden en sportbelasting wordt nu nog afgeraden.

Wat kunt u nu wel al zelf doen?

  • Rust roest! Omdat uw gewrichten en spieren opnieuw worden geactiveerd is het nodig om meer te bewegen. Dit bevordert en versnelt uw herstel aanzienlijk. Iedere dag 30 minuten lopen of fietsen in een rustig tempo is voldoende.
  • Bij acute pijnklachten gebruikt u geen warmte maar een ijscompres. U kunt acute klachten reduceren door het gebruik van ijs. De eerste dagen is drie tot zes keer koelen voldoende. Nooit langer koelen dan 15 a 20 minuten.

Fase 2: De Stabiliserende fase

Zodra u minder last heeft en de gewrichten en spieren soepeler zijn geworden, is het tijd om deze te verstevigen. U krijgt hiervoor specifieke oefeningen. Bij bepaalde klachten heeft u de mogelijkheid om aan een uniek revalidatieprogramma deel te nemen. U lees hier meer over onder het kopje “Actieve Rugrevalidatie.”

Bij chronische klachten is er vaak langere tijd nodig om te herstellen. Het is daarom belangrijk om te weten wat u wél en wat u beter niet kunt doen. In deze fase stellen we langere termijnverbetering centraal en wordt de behandelfrequentie afgebouwd.

Fase 3: Onderhoudsfase

Vraagt u zich wel eens af waarom u periodiek naar een tandarts gaat voor controle? Nee? Waarom laat u uw rug dan niet preventief onderzoeken door de chiropractor? Pijnklachten ontstaan pas in een latere fase van een slecht functionerende rug. Daarom is pijn geen goede graadmeter.

Door de wervelkolom en andere gewrichten en/of spieren preventief te controleren voorkomt u veelal een terugval. Daarom is preventie  van groot belang. Op deze manier kunnen de chiropractor en fysiotherapeut tijdig ingrijpen als er onverhoopt iets mis zou zijn met uw rug of nek. Hiermee voorkomen wij samen dat op langere termijn meer ingrijpende en frequentere behandelingen nodig zouden kunnen zijn.

 

Advies nodig?

Bel: 045 203 10 13 of

Contact