Bewegingspijn wordt vaak veroorzaakt door een verkramping in de spieren. Bij de ene persoon vindt deze verkramping sporadisch plaats en zorgt het slechts enkele uren tot dagen voor klachten. Bij de ander kan deze pijn echter chronisch zijn, waardoor zelfs de kleinste bewegingen voor aanhoudende pijn kunnen zorgen. Dry Needling kan deze pijn verlichten.

Als je tijdens het bewegen pijn ervaart wil je natuurlijk zo snel mogelijk weer pijnvrij kunnen bewegen. Ook wil je voorkomen dat je lichaam de pijnzones gaat ontlasten en in andere gebieden gaat compenseren. Dit kan op den duur voor extra pijnklachten zorgen. Deze pijn is vaak terug te herleiden tot bepaalde “triggerpoints”, oftewel: bepaalde aanwijsbare plekken die aanvoelen als het epicentrum van de pijn. Deze triggerpoints zijn het uitgangspunt van Dry Needling.

Wat is Dry Needling?

Dry Needling is een behandelmethode die berust op het aanpakken van triggerpoints. Deze triggerpoints vormen de oorzaak van de pijnklachten en worden door sommigen omschreven als de spreekwoordelijke “knoop” die vrijgemaakt moet worden om de bewegingsvrijheid te herstellen. Gedurende de Dry Needling behandeling prikt de fysiotherapeut een naald in het triggerpoint. Het prikken van de naald zorgt voor een korte samentrekking van de spier, gevolgd door een aangename verlichting van de pijn. Vaak gaat het om het inbrengen van slechts één, droge (dus zonder behandel vloeistof) naald.

Wanneer de behandeling voorbij is, kan de behandelde spier nog enkele uren tot dagen stijf of gevoelig aanvoelen. Dit gevoel trekt vanzelf weg en brengt meestal geen pijn met zich mee.

Buiten de tijdelijke stimulatie van het triggerpoint zult u tijdens de behandeling geen pijn voelen.

Veel mensen vergelijken Dry Needling met acupunctuur. Hoewel de vergelijking dankzij het gebruik van naalden snel gemaakt is, hebben de behandelmethodes verder niets met elkaar te maken. Dry Needling draait om het aanpakken van knelpunten in de spieren, terwijl acupunctuur draait om het prikken in en stimuleren van energiebanen. Ook gebruikt de acupunctuur behandelaar meerdere naalden, terwijl de fysiotherapeut bij Dry Needling maar één naald inzet.

Wanneer helpt Dry Needling?

Dry Needling is een effectieve behandelmethode bij pijnklachten die veroorzaakt worden door knelpunten of spierknopen. In veel gevallen gaat het om een triggerpoint in de pijnlijke spier, maar in sommige gevallen kan het triggerpoint ook in een andere regio in het lichaam zitten en de pijn uitstralen. Wanneer u bij onze fysiotherapeuten langskomt, zullen zij de oorzaak van uw pijnklachten opsporen. Wanneer het mogelijk is de pijn direct te verlichten door middel van Dry Needling, zult u over deze mogelijkheid geïnformeerd worden.

Onze Werkwijze

U behandeling bij Rugcentrum Parkstad begint met een uitgebreid onderzoek. Tijdens dit onderzoek legt u uw pijnklachten uit en onderzoeken we deze door middel van een bewegingsonderzoek. Op basis van dit onderzoek bepalen we het behandelplan en schakelen we eventueel een chiropractor of andere specialist in. Dit plan stellen we aan u voor, zodat u weet welke stappen u tegenkomt op het pad naar pijnvrij bewegen en hoe lang de behandeling naar verwachting gaat duren.

Vaak kloppen mensen pas bij een fysiotherapeut aan als het pijnniveau zodanig opgelopen is, dat de meest normale dagelijkse bewegingen pijnlijk worden. Wij zijn echter een groot voorstander van “voorkomen is beter dan genezen” en zullen u dan ook voorzien van oefeningen en tips om de behandelde pijn in de toekomst te kunnen voorkomen. Samen herstellen we de basis en zorgen we ervoor dat u een goede, preventieve basis aan kunt leggen.

Veelgestelde vragen

Wordt Dry Needling vergoed?

Als u aanvullend verzekerd bent, wordt Dry Needling als onderdeel van fysiotherapie vergoed. Het aantal behandelingen dat uw zorgverzekeraar vergoedt hangt af van uw aanvullende verzekering. Rugcentrum Parkstad is een erkend behandelaar bij alle zorgverzekeringen.

Hoe lang duurt een behandeling?

Een Dry Needling behandeling duurt net als onze reguliere behandelingen ongeveer een half uur. 

Hoe lang is de wachtlijst?

Wij hebben geen wachtlijst. In principe kunt u binnen een week terecht voor uw eerste behandeling. Maak een afspraak!