Veel mensen ervaren een of meerdere keren in hun leven pijn aan hun kniegewrichten. In veel gevallen gaat deze pijn vanzelf weer over, maar er zijn ook gevallen waarin de pijn aanhoudt en het gewricht of het omliggende weefsel beschadigd is. Als dit het geval is, is een operatie vaak de enige oplossing om van de pijn af te komen. Bij slijtage, een knie artrose of beschadigd kraakbeen in de knie wenden artsen zich vaak tot het operatief inbrengen van een “nieuwe knie”. 

Ongeacht wat voor een knieoperatie u moet ondergaan: de kans is groot dat u na de operatie onder begeleiding van een fysiotherapeut moet revalideren. Bij Rugcentrum Parkstad staan we klaar om u tijdens deze periode te begeleiden. Hieronder lichten wij het een en ander alvast toe.

Wat mag u wel en niet doen na een knieoperatie?

In tegenstelling tot u waarschijnlijk denkt mag u een nieuwe knie vrijwel direct na de operatie al bewegen en belasten. Aangezien u uiteraard wel nog moet herstellen van de operatie en de knie ook nog moet aansterken, dient u hier in de eerste paar maanden wel voorzichtig mee te zijn. Uw fysiotherapeut zal u tijdens deze periode ondersteunen en samen met u kijken wat wel en niet kan.  De vuistregel is dat u in ieder geval gebruik maakt van hulpmiddelen als krukken of een rollator totdat u het gebruik hiervan samen met uw fysiotherapeut afbouwt.

In de eerste paar maanden na de operatie moet u het geopereerde been voorzichtig bewegen. Ook zijn er in deze periode een aantal zaken waarmee u in het bijzonder voorzichtig moet zijn. Zo dient u onder andere:

  • Voorzichtig te zijn met het op- en aflopen van de trap. Doe dit stap voor stap en het liefst met een hulpmiddel;
  • De knie voorzichtig en met mate te buigen. Zet een stapje naar achteren wanneer u iets van de grond moet oprapen en voorkom dat u de knie te vroeg te ver buigt;
  • het geopereerde been niet te draaien wanneer u erop steunt. Draai het been door het op te tillen en te stappen;
  • Ervoor te zorgen dat u de knie tijdens het liggen op uw rug niet ondersteunt met een kussen. Ligt u op uw zij? Dan mag u wel een kussen tussen de knieën leggen.

Hoe lang duurt het revalideren na een knieoperatie?

Herstellen na een knie operatie kan afhankelijk van de aard van de ingreep weken tot maanden duren. Van een kleine ingreep zult u logischerwijs sneller herstellen dan van het krijgen van een knieprothese. In alle gevallen geldt dat het erop nahouden van een gezonde leefstijl de duur van uw herstelperiode aanzienlijk kan verkorten én de kans op complicaties verkleint.

Wanneer u een knieprothese krijgt verloopt het herstel in verschillende stappen. Hoewel u de knie al vrijwel direct na de operatie mag belasten, dient dit vooral in de eerste weken met mate en onder begeleiding van een fysiotherapeut te gebeuren. In deze fase kunt u namelijk nog veel pijn ervaren door de genezende wond, wat het enerzijds noodzakelijk maakt om met krukken of een rollator te lopen en anderzijds belangrijk maakt om het been op de juiste manier te bewegen en te voorkomen dat u door de pijn een verkeerde beweging met het been maakt. Om te controleren of het genezen spoedig verloopt krijgt u na een aantal weken vaak een controleafspraak bij uw arts. De eerste herstelfase duurt gemiddeld genomen drie maanden. Naast het voorzichtig en verantwoord belasten van de knie zal uw fysiotherapeut ook enkele oefeningen met u doornemen. Deze kunt u voorzichtig uitvoeren om de knie stapsgewijs weer aan te sterken. In de tweede fase van uw herstel gaat uw fysiotherapeut samen met werken aan het weer normaal kunnen belasten van de knie. Aan de hand van een op u afgestemd behandelplan werkt u naar het doel om weer normaal en pijnvrij te kunnen bewegen. Voor sommige kan dit betekenen dat ze de knie weer actief (/sportief) willen kunnen belasten. Heeft u dergelijke wensen? Bespreek ze dan met uw arts en fysiotherapeut en ontdek wat mogelijk is.

Fase twee wordt afgesloten wanneer u weer 100% pijnvrij kunt bewegen en functioneren. Ook hier is het belangrijk dat u er een gezonde leefstijl op na houdt en (afhankelijk van wat mogelijk is) blijft bewegen. 

Gaat u binnenkort onder het mes voor een knieprothese of een andere ingreep aan uw knie? Neem dan contact met ons op voor het inplannen van een intake.

Veelgestelde vragen

Worden de revalidatiebehandelingen na een knieoperatie vergoed?

Als u aanvullend verzekerd bent, worden de behandelingen als onderdeel van fysiotherapie vergoed. Het aantal behandelingen dat uw zorgverzekeraar vergoedt hangt af van uw aanvullende verzekering. Rugcentrum Parkstad is een erkend behandelaar bij alle zorgverzekeringen.

Hoe lang duurt een behandeling?

Afhankelijk van de klachten duurt een behandeling ongeveer 15 tot 30 minuten.

Hoe lang is de wachtlijst?

Wij hebben geen wachtlijst. In principe kunt u binnen een week terecht voor uw eerste behandeling. Maak een afspraak!