Pijn aan de schouder is een veelvoorkomend probleem. De schouderklachten kunnen zowel acuut als over een langere periode ontstaan en naarmate de tijd vordert steeds meer pijnklachten geven. In extreme gevallen kan dit zelfs leiden tot bewegingsbeperking. 

Het is in het begin soms lastig te achterhalen waar de pijn precies vandaan komt. Een van de mogelijke oorzaken voor de pijn in uw schouder is een slijmbeursontsteking. Dit is een ontsteking van de slijmbeurs in het schoudergewricht. Deze ontsteking kan ook op andere plekken in het menselijk lichaam ontstaan, maar een slijmbeursontsteking van het schoudergewricht is een van de meest bekende vormen. Pijnstillers met een ontstekingsremmende werking, zoals ibuprofen, kunnen enige verlichting geven, maar dit is natuurlijk geen langdurige oplossing voor uw pijnklachten. Het is daarom belangrijk om de oorzaak van de pijnklachten te achterhalen. 

Heeft u last van aanhoudende pijn in uw schouder? Kom dan langs bij Rugcentrum Parkstad. Ons team onderzoekt de oorzaak van de pijnklachten en stelt vervolgens een concreet behandelplan op om de pijn aan uw schouder te verhelpen. Ondanks dat het een blessure is die regelmatig voorkomt, zijn veel mensen niet op de hoogte van de oorzaken, symptomen en behandelmogelijkheden. Wilt u meer te weten komen over een slijmbeursontsteking en de signalen vroegtijdig leren herkennen? Lees dan snel verder. 

De oorzaken van een slijmbeursontsteking in de schouder

Een slijmbeurs is een klein zakje gevuld met vocht. Dit zakje dient als het ware als een zacht stootkussentje om de wrijving tussen bewegende weefsels te verminderen. Het schoudergewricht is voorzien van meerdere slijmbeurzen die samen de schouderspieren en schouderpezen beschermen. Wanneer de pezen en botgewrichten in een korte tijd te veel wrijving uitoefenen op de slijmbeurs, kan deze geïrriteerd raken en vervolgens zelfs gaan ontsteken. De slijmbeurs zal dan langzaam gaan opzwellen en pijn gaan veroorzaken. Een slijmbeursontsteking is dan ook vaak het gevolg van overbelasting van het schoudergewricht. 

De symptomen ontstaan vaak geleidelijk als gevolg van een verstoord bewegingspatroon of langdurig herhaalde handelingen en bewegingen tijdens het sporten of diverse dagelijkse bezigheden. Voorbeelden hiervan zijn het leunen op de ellebogen, het schrobben van de vloer, tuinieren of het tillen van zware dingen boven het hoofd. Sporten waarbij een ontsteking van de slijmbeurs vaak voorkomt, zijn tennis en krachttraining zoals fitness. Daarnaast zijn mensen die met de handen werken vaak gevoeliger voor het ontwikkelen van een slijmbeursontsteking. Denk hierbij aan schilders, muzikanten of vloerleggers. Een slijmbeursontsteking kan echter ook het gevolg zijn van van een verwonding, jicht of een infectie. In dit geval is er sprake van een acute slijmbeursontsteking.

Behandelopties slijmbeursontsteking schouder

Een acute slijmbeursontsteking geneest meestal vanzelf door middel van rust in combinatie met ontstekingsremmende medicatie of een ontstekingsremmende injectie. Zodra de pijn het toelaat, kan voorzichtig gestart worden met een aantal kleine oefeningen. Een chronische slijmbeursontsteking geneest meestal niet vanzelf, omdat in veel gevallen sprake is van een verstoord bewegingspatroon van de schouder. De ontsteking krijgt dan niet de kans om te genezen. Een ontstekingsremmende injectie in combinatie met adequate fysiotherapie biedt dan uitkomst. Wanneer verbetering uitblijft, kan in beperkte gevallen gekozen worden voor een operatieve behandeling. Door middel van een kijkoperatie kan de orthopeed het deel van de slijmbeurs onder het schouderdak verwijderen en eventuele scheurtjes in de pees herstellen.

 

 

Welke symptomen zijn kenmerkend voor een slijmbeursontsteking van de schouder?

Een slijmbeursontsteking van de schouder kan diverse uiteenlopende klachten veroorzaken. De klachten sluipen er vaak in en worden geleidelijk steeds erger. Er ontstaat een zwelling en het is pijnlijk als de slijmbeurs wordt ingedrukt. In het geval van een bacteriële infectie kan dit gepaard gaan met roodheid, warmte en koorts. Andere voorbeelden van veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Moeite met het bewegen en heffen van de arm
  • Het heffen van de arm is ook pijnlijk wanneer dit door een ander gedaan wordt
  • Stijf aanvoelen van de schouder
  • Pijn die uitstraalt naar de bovenarm
  • Verminderd bewegingsbereik van de schouder
  • De pijn kan het ‘s nachts erger worden 
  • Moeite met het vinden van een comfortabele slaaphouding

Heeft u last van een of meerdere symptomen? Rugcentrum Parkstad neemt samen met u de symptomen onder de loep om zo de oorzaak van uw pijnklachten te achterhalen en een juiste diagnose vast te kunnen stellen.

 

Preventie van een slijmbeursontsteking

Probeer de schouder zo min mogelijk te belasten. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig rust te nemen van repeterende handelingen en bewegingen. Is uw schouder gevoelig? Stop dan tijdig met het verder belasten van de schouder en neem rust. Ook een goede algehele fysieke gezondheid kan een slijmbeursontsteking voorkomen. 

De frequentie van het aantal slijmbeursontstekingen neemt toe met de leeftijd. De kracht van de slijmbeurs neemt gedurende de jaren namelijk geleidelijk af, waardoor de kans op een ontsteking toeneemt. Verder kunnen de volgende activiteiten bijdragen aan het voorkomen van een slijmbeursontsteking:

  • Een goede warming-up voorafgaand aan het sporten
  • Train de schouderspieren
  • Zorg voor een goede lichaamshouding

 

 

Hoe behandelen wij een slijmbeursontsteking in de schouder?

Wanneer u uw slijmbeursontsteking in uw schouder bij Rugcentrum Parkstad laat behandelen, doorlopen we samen een aantal stappen om u van de pijn te verlossen. Tijdens de eerste afspraak onderzoeken we de oorzaak van uw pijnklachten. Afhankelijk van de uitkomst van dit onderzoek zal een van onze fysiotherapeuten of chiropractoren vervolgens aan de slag gaan met het opstellen van een individueel behandelplan. Al onze behandelplannen zijn gebaseerd op ons “in drie stappen beter”- principe. Meer weten over deze behandelwijze? Lees dan hier verder.

Heeft u al een tijdje het vermoeden dat u rondloopt met een slijmbeursontsteking in uw schouder en wilt u een verdere toename van de klachten en pijn voorkomen? Neem dan tijdig contact met ons op om een afspraak in te plannen. We helpen u graag met het lokaliseren en verhelpen van de klachten.

Veelgestelde vragen

Wordt de behandeling van een slijmbeursontsteking vergoed?

Als u aanvullend verzekerd bent, wordt de behandeling als onderdeel van chiropractie en fysiotherapie vergoed. Het aantal behandelingen dat uw zorgverzekeraar vergoedt hangt af van uw aanvullende verzekering. Rugcentrum Parkstad is een erkend behandelaar bij alle zorgverzekeringen.

Hoe lang duurt een behandeling?

Afhankelijk van de klachten duurt een behandeling ongeveer 15 tot 30 minuten.

Hoe lang is de wachtlijst?

Wij hebben geen wachtlijst. In principe kunt u binnen een week terecht voor uw eerste behandeling. Maak een afspraak!