Pijn rondom uw bekken kan een zeer hinderend en pijnlijk gevoel geven. De gevolgen van deze pijn zijn misschien nog zelfs vervelender dan de pijn zelfs. Het kan namelijk zo zijn dat bepaalde bewegingen niet meer gaan waardoor de kwaliteit van uw dagelijkse leven achteruit gaat. Het is daarom zeer belangrijk om hiervoor behandeld te worden en uw pijn te verhelpen.

Ieder mens en ieder lichaam zit anders in elkaar. Dit betekent dat iedereen met klachten rondom de bekkenbodem een andere behandeling dient te krijgen. De specialisten van Rugcentrum Parkstad pleiten daarom voor een plan op maat. De bekkenfysiotherapeut in Limburg gaat op een persoonlijke manier met u aan de slag. Er wordt gestart met een grondig onderzoek om de oorzaak van uw klachten in kaart te brengen. Vervolgens wordt er op basis van uw klachten, de aard van de pijn en uw dagelijkse beweging een behandelplan opgesteld. Het resultaat is het verhelpen én voorkomen van de klachten.

Wat is bekkenfysiotherapie en waarom heb ik het nodig?

De bekkenbodem kent meerdere spieren en functies en speelt een rol in de kern van uw lichaam. De functies van de bekkenbodem hebben een ondersteunende rol en kunnen openen en sluiten. De spieren die deze beweging mogelijk maken kunnen te zwak zijn of juist te gespannen zijn. Hierdoor kunnen klachten ontstaan. Ook kan het zo zijn dat de spieren niet op de juiste manier bewegen.

Om deze obstakels op te lossen stellen wij uw bekkenbodem tijdens de behandelingen centraal. Het is belangrijk dat u en uw lichaam bewust worden van de spieren en de werking van de spieren rondom de bekkenbodem. Door middel van een optimaal en persoonlijk behandelplan met daarin de juiste oefeningen werken wij samen met u naar een pijnvrij lichaam.

De behandeling van onze bekkenbodemtherapeut

Een optimaal behandelplan samenstellen op basis van uw klachten vergt een gedegen onderzoek. Dit is waar de bekkentherapeut samen met de chiropractor en fysiotherapeut ook mee zal starten. Vanuit dit onderzoek worden de klachten vastgesteld en een plan gerealiseerd naar een duurzaam herstel. Tijdens de behandeling zult u altijd centraal staan.

De Maple methode

Onze praktijk maakt gebruik van het geavanceerde MaPLe systeem. Dit is een systeem waar door middel van een nauwkeurige diagnose een doelgerichte en effectieve behandeling kan worden opgesteld. Dit met als doel om bekkenbodemdysfuncties te behandelen. Het systeem brengt de spieractiviteit zeer nauwkeurig in beeld van individuele spieren aan verschillende zijdes en dieptes in de bekkenbodem. Hierdoor krijgen onze bekkenbodemtherapeuten een nauwkeurige diagnose waar zij het behandelplan op afstellen. Uw klachten kunnen worden verlicht of zelfs verholpen.

Maak kennis met onze bekkenbodemfysiotherapeute

Mijn naam is Anick Gijsbers en ik ben sinds februari 2015 fysiotherapeut bij Rugcentrum Parkstad. Na een aantal jaar gewerkt te hebben, constateerde ik dat er vaak een schakel ontbrak in het herstel binnen het bewegingsapparaat, namelijk de bekkenbodem. Met de opleiding Bekkenfysiotherapie heb ik me daarom gespecialiseerd in m.n. lage rugklachten en zwangerschapsproblematiek. Naast mijn werk ben ik het liefst buiten sportief bezig en maak ik graag inspirerende reizen samen met mijn partner; begin 2020 namen wij daarom een sabbatical voor een wereldreis. De kracht van Rugcentrum Parkstad is de rijke diversiteit van specialisaties en kennisdomeinen binnen het team waardoor naar het totale plaatje kan worden gekeken tijdens een behandeling. Een team waar ik graag deel van uit maak en waaraan ik met veel passie en plezier mijn
eigen expertise toevoeg. Heeft u vragen, kom gerust eens langs!

U kunt ook een kijkje nemen op de website van Anick.

Anick Gijsbers - Rugcentrum Parkstad

Met welke klachten kunt u terecht bij de bekkenfysiotherapeut?

Pijn in de lage rug of bekken kan ontstaan door een verkeerde houding, verkeerde bewegingen of overbelasting. Deze pijn kan uitstralen naar de rest van het lichaam wat een vervelend gevoel kan geven.

Tijdens de zwangerschap komt er veel druk op de bekkenbodem te staan. Hierdoor kunt u verschillende klachten ervaren.

In veruit de meeste gevallen gaat bekkenpijn na de bevalling vanzelf over, maar sommige vrouwen blijven klachten houden. Als het bekken te beweeglijk is, overlegt de bekkenbodemtherapeut met u over een behandelplan. Dit plan is erop gericht om het bekken weer in de juiste positie te brengen en de banden en spieren zo snel mogelijk te verstevigen. Als het bekken ‘vast’ zit wordt het bekken met behulp van correcties weer beweeglijk gemaakt. Onze zorg tijdens de zwangerschap is veilig voor zowel moeder als kind.

Aandrang hebben om te plassen of poepen zonder dat er verlies van ontlasting is kan u belemmeren in uw dagelijks leven. Graag behandelen wij voor u zogenoemde ‘Urge’.

Verzakking van de blaas, baarmoeder of darmen kan een zwaar gevoel in uw onderbuik geven. Deze organen worden met een aantal banden op hun plaats gehouden. Als de banden en spieren in de bekkenbodem niet sterk genoeg zijn kunnen de organen naar buiten komen. Dit heet een verzakking. Door de spieren te behandelen verhelpen wij uw klachten die uit dit probleem voortkomen.

Als u pijn of problemen ervaart rondom de bekken tijdens gemeenschap kan dit de kwaliteit van de seks verslechteren. Het aanspannen en ontspannen van uw bekkenbodemspieren speelt hier een belangrijke rol in. Uw therapeut gaat u hierbij helpen.

Uw bekkenbodemspieren hebben een belangrijke taak bij plassen, vrijen en ontlasten. Niet iedereen heeft bewust controle over deze spieren, wat kan leiden tot incontinentie. Tijdens onze behandelingen helpen wij u de spieren aan te voelen en te controleren.

Een toiletbezoek zou geen zware taak mogen zijn. Een te gespannen bekkenbodem of een bekkenbodem die niet juist functioneert kan tot gevolg hebben dat u minder dan drie keer per week of met heel veel moeite ontlasting kwijt kunt. Onze behandelaren helpen u de bekkenbodemspieren juist te gebruiken en te ontspannen wanneer nodig. Zo kunt u zonder problemen weer naar de toilet.

Wanneer u een operatie heeft gehad of nog moet krijgen in de onderbuik kan dit effect hebben op uw bekkenbodem. Onze bekkenbodemtherapeut helpt u middels de juiste begeleiding door dit proces heen.