Hielspoor is de “volksnaam” voor een aantal voet/hiel georiënteerde pijnklachten. Deze pijn bevindt zich vaak aan de onderzijde van de voet, waardoor lopen of het bewegen van de voet al snel als pijnlijk ervaren worden. Ondanks dat deze klachten met de juiste behandeling vaak goed te verhelpen zijn ervaren veel mensen langdurige pijnklachten aan een of beide voeten. Lopen en wandelen worden hierdoor al snel pijnlijke bezigheden en veel andere sportieve activiteiten worden vermeden omdat de voet al snel overbelast aanvoelt. Rusten met de voet(en) omhoog is voor uw gevoel vaak de enige remedie om uw voet te ontlasten en de pijn te laten verdwijnen, maar is dit ook zo?

Ook voor pijn in uw voet of in de hiel-regio kunt u bij Rugcentrum Parkstad terecht. Onze chiropractoren en fysiotherapeuten zetten samen met u een behandelplan op om uw hielspoor vanuit onze praktijk in Heerlen te kunnen verhelpen. Bent u benieuwd hoe deze behandeling eruit ziet, of wat hielspoor exact is? Lees dan verder.

Wat is Hielspoor?

Als u zelf pijn aan uw voet heeft, of iemand kent die al lange tijd met pijnklachten aan de voet rondloopt, heeft u de term hielspoor vast wel eens langs horen komen. Hielspoor is een op zichzelf staande aandoening, maar wordt vaak als verzamelnaam gebruikt voor een aantal hiel gerelateerde pijnklachten. Wij leggen u het verschil uit tussen hielspoor en een  van de aandoeningen die vaak onder de noemer “hielspoor” getrokken worden: Fasciitis Plantaris, de peesplaatontsteking.

Hielspoor is een medische aandoening waarbij er een verkalking ontstaat op het hielbot. Deze verkalking steekt uit en het weefsel dat om deze ontsteking heen valt kan daardoor ontstoken raken. De pijnklachten die hierdoor ontstaan gaan samen met een stijf gevoel in de voet en komen overeen met de pijnklachten die je voelt bij een peesplaatontsteking (Fasciitis Plantaris).

Een peesplaatontsteking ontstaat door een overbelasting van de peesplaat. Deze peesplaat loopt onder de gehele voet door en draagt als het ware uw gehele gewicht. Wanneer er een ontsteking ontstaat in de peesplaat kan dit voor een branderig gevoel onder de voet en pijnscheuten tijdens het bewegen zorgen. Deze pijn straalt vaak uit door de gehele voet en ontwikkelt zich van sporadische pijn tot langdurig aanhoudende pijn.

Symptomen hielspoor

Of u nu last heeft van hielspoor of van een peesplaatontsteking: de symptomen van beide aandoeningen komen sterk overeen en kennen in veel gevallen ook een gelijksoortig verloop. De pijn begint vaak als een stijf gevoel in de voet na inspanning of het langdurig aanhouden van een gelijke positie (denk aan autorijden). In de eerste fase zullen deze klachten snel weer verdwijnen en slechts sporadisch optreden. Wanneer u echter niet tijdig begint met het bestrijden van deze symptomen zullen de klachten steeds vaker én steeds heftiger terugkomen. 

De pijn treedt bij de meeste personen het felst op wanneer ze na een periode van “rust” weer gaan bewegen. Denk aan de eerste meters die u loopt nadat u uit bed stapt, de eerste paar stappen na een lange koffiepauze tijdens het wandelen, etc… Wanneer u eenmaal aan het bewegen bent zal de pijn langzaam afnemen, om vervolgens weer terug te keren wanneer u weer aan het rusten bent.

Dit patroon zal zich herhalen en de pijn zal stapsgewijs erger worden wanneer u de klachten niet laat behandelen. Bij Rugcentrum Parkstad staan we in Heerlen klaar om uw hielspoor klachten te behandelen. Hoe we dit doen leggen we u hieronder uit.

Hoe behandelen wij hielspoor?

Voordat we een behandeling starten onderzoeken we aan de hand van een echo onder welke noemer we uw klachten mogen plaatsen. Dankzij deze echo kunnen we zien of er sprake is van hielspoor of een peesplaatontsteking. Is er sprake van het laatste? Dan bekijken we ook of er kalkvorming is opgetreden in de ontstoken peesplaat. Dit bepaalt onder andere de duur van uw behandeling.

Komen we er tijdens de echo achter dat de pijnklachten veroorzaakt worden door een peesplaatontsteking? Dan zullen we deze samen met u gaan behandelen. Samen betekent dat u enerzijds zelf aan de slag gaat met oefeningen en dat wij anderzijds een behandeling zullen uitvoeren om te pijn en klachten te bestrijden. Vaak doen we dit door middel van shockwave therapie. Deze therapie bestaat uit meerdere behandelingen waarin we de pijnlijke regio en de ontsteking gericht aanpakken met behulp van schokgolven. Deze golven bevorderen het herstel en verpulveren eventuele kalkafzettingen in de ontsteking.

Komen de bovenstaande symptomen overeen met de klachten die u aan uw voet voelt en denk u te maken te hebben met hielspoor of een peesplaatontsteking? Neem dan contact met ons op en plan een afspraak in. We helpen u graag met het lokaliseren en verhelpen van de klachten.

Veelgestelde vragen

Wordt een hielspoor behandeling vergoed?

Als u aanvullend verzekerd bent, wordt de hielspoor behandeling als onderdeel van chiropractie en fysiotherapie vergoed. Het aantal behandelingen dat uw zorgverzekeraar vergoedt hangt af van uw aanvullende verzekering. Rugcentrum Parkstad is een erkend behandelaar bij alle zorgverzekeringen.

Hoe lang duurt een behandeling?

Afhankelijk van de klacht duurt een behandeling ongeveer 15 tot 30 minuten.

Hoe lang is de wachtlijst?

Wij hebben geen wachtlijst. In principe kunt u binnen een week terecht voor uw eerste behandeling. Maak een afspraak!