Als u in het dagelijks leven belemmerd wordt door pijn kan dat enorm vervelend zijn. Onze fysiotherapeuten zijn de expert op het gebied van rugklachten die ontstaan door functiestoornissen aan de spieren, pezen, banden en gewrichten.
Rugpijn is vaak gecompliceerd. Klachten kunnen ontstaan door bijvoorbeeld statische belasting, emotionele stress, artrose, slijtage, plotselinge bewegingen, een verkeerde slaaphouding, medicijnen of zelfs een combinatie daarvan. Met een grondig onderzoek achterhalen wij de oorzaak van uw klacht en stellen we een behandelplan op om uw klachten te behandelen én te voorkomen. Daarbij kunnen wij een combinatie van fysiotherapie en chiropractie aanbieden; een methode dat de effectiviteit en de snelheid van het herstel bevordert.
Met welke klachten kunt u terecht bij de fysiotherapeut?
Onze fysiotherapeuten behandelen alle spiergerelateerde klachten die te maken hebben met de rug. De meest voorkomende klachten zijn hieronder beschreven, maar fysiotherapie kan ook uitkomst bieden bij klachten waar u misschien niet zo snel aan denkt, zoals hoofdpijn, revalideren of klachten bij baby’s met zuigelingskoliek of KISS-syndroom.
Onze werkwijze
We starten met een uitgebreid onderzoek. We laten eerst u aan het woord en voeren een bewegingsonderzoek uit, eventueel gevolgd door de zogenaamde ‘Back-Check’. Met behulp van dit geavanceerde meetinstrument wordt de spierkracht van uw rug geanalyseerd. De resultaten worden met u besproken aan de hand van een speciale print. Na dit onderzoek maken we samen met u en eventueel de chiropractor een plan van aanpak. Zo weet u precies wat er aan de hand is, wat u kunt verwachten van de behandeling en hoe lang het traject ongeveer zal duren. Dat vinden wij erg belangrijk: bij ons staat u centraal bij een behandeling op maat.
De fysiotherapeut kan u op de volgende manieren behandelen:
- Masseren en frictioneren: een techniek waarbij de fysiotherapeut met duim, vinger(s) of soms een elleboog druk uitvoert op kleine verhardingen in de spier. Hierdoor vermindert de verharding in de spier, wordt de doorbloeding beter en maken we de spier soepel.
- Cupping: een methode waarbij verwarmde kopjes op uw rug worden geplaatst die vacuüm trekken. Cupping zorgt voor een stevige spier- en bindweefselmassage, waardoor het de spieren versoepelt en opgehoopte afvalstoffen laat afvoeren. Cupping gaat altijd gepaard met een andere behandeling, zoals het leren aanpassen van de lichaamshouding en het leren ontspannen.
- Bindweefseltherapie: Bindweefsel is een weefsel dat overal in het lichaam voorkomt. Het weefsel omhult alle organen en verbindt ze met elkaar. Dit bindweefsel kan echter ook bewegingsbeperkingen veroorzaken. Deze ontstaan door fysische oorzaken (bijvoorbeeld trauma, verkeerde belasting, e.d.) of door chemische oorzaken (bijvoorbeeld voedingsstoornissen, hormonale invloeden, etc.).
- MDT McKenzie therapie: een wereldwijd gebruikte onderzoeks- en behandelmethode vanwege de uitstekende resultaten bij rug- en nekklachten, al dan niet gepaard gaande met uitstraling in benen of armen. Deze methode is gericht op uw klachten en symptomen en bevat een individueel opgesteld oefenprogramma. Het programma is erop gericht om herhaling van de klacht te voorkomen.
- Shockwave Therapie: deze methode stimuleert het natuurlijk herstel van een pijnpunt in uw lichaam. De fysiotherapeut behandelt de pijnlijke regio door deze bloot te stellen aan schokgolven. Dit gebeurt, zoals de naam misschien doet vermoeden, niet aan de hand van elektrische schokjes, maar door het toedienen van mechanische klappen/klopjes op de te behandelen regio.
De meeste mensen komen naar de fysiotherapeut wanneer ze pijn hebben. Na een tijdje ontstaan de klachten weer, vooral als het gaat om chronische klachten of klachten die ontstaan door statische beweging. Wij geloven dat een goed nazorgtraject veel klachten kan voorkomen. Wanneer u loskomt uit de pijncyclus maken wij, indien nodig, een revalidatieprogramma op maat waarbij we u 1 op 1 begeleiden. Zo leert u zelf de balans te herstellen en welke preventieve maatregelen verdere problemen kunnen voorkomen.
Veelgestelde vragen
Wordt fysiotherapie vergoed?
Als u aanvullend verzekerd bent, wordt fysiotherapie vergoed. Het aantal behandelingen dat vergoed wordt is afhankelijk van uw aanvullende verzekering. Wij zijn erkend behandelaar bij alle zorgverzekeringen.
Hoe lang duurt een behandeling?
Een behandeling duurt ongeveer een half uur. Als u een combi afspraak heeft met een fysiotherapeut en de chiropractor kan dit variëren.
Hoe lang is de wachtlijst?
Wij hebben geen wachtlijst. U kunt in principe binnen een week terecht voor uw eerste behandeling. Maak een afspraak!