Heeft u pijn in uw onderrug die uitstraalt naar uw benen en wordt u hierdoor belemmerd in uw dagelijkse bezigheden? Ervaart u tintelingen of een doof gevoel? Bij Rugcentrum Parkstad begrijpen we dat rugklachten uw dagelijks leven ingrijpend kunnen beïnvloeden. Heeft u last van een lage rughernia en wilt u zo snel mogelijk geholpen worden? Neem dan nu contact met ons op om een afspraak in te plannen bij een van onze chiropractors in Heerlen. Deze kan u helpen bij het opstellen van een individueel behandelplan om de pijnklachten bij een hernia in de onderrug te verminderen.

Wat is een hernia in de onderrug?

Een hernia in de onderrug, ook wel lage rughernia genoemd, treedt op wanneer de zachte kern (nucleus pulposus) van een tussenwervelschijf uit de schijf puilt en druk uitoefent op de omliggende zenuwen. Deze aandoening komt vooral voor in de lumbale regio van uw wervelkolom, die het meest belast wordt bij dagelijkse activiteiten. De uitstulping die ontstaat, kan druk uitoefenen op een zenuw, wat erg pijnlijk kan zijn. Deze pijn kunt u zowel lokaal in de rug voelen als uitstralend naar de benen. Een hernia kan ook in andere delen van de wervelkolom voorkomen, zoals in de nek. We spreken dan van een nekhernia.

Wat is de oorzaak van een lage rughernia?

De oorzaken van een hernia in de onderrug zijn veelzijdig en kunnen variëren van natuurlijke slijtage van de tussenwervelschijven tot aan acute verwondingen. Factoren die het risico op een hernia verhogen, zijn onder andere leeftijd, overbelasting door zware lichamelijke arbeid, langdurig zitten, een verkeerde lichaamshouding, overgewicht en gebrek aan fysieke activiteit. Ook erfelijke factoren kunnen een rol spelen. Sommige mensen hebben hierdoor een grotere kans op het ontwikkelen van rugaandoeningen.

Welke klachten kunt u krijgen?

De klachten bij een hernia in de onderrug kunnen variëren van mild tot zeer ernstig. Veelvoorkomende symptomen zijn pijn in de onderrug, die kan uitstralen naar een been of beide benen. Sommige mensen ervaren zelfs pijnklachten in de voeten. Deze pijn kan verergeren bij activiteiten zoals bukken, tillen, hoesten of niezen. Naast pijn kunnen er ook symptomen zijn als tintelingen, een doof gevoel of zwakte in de benen. Het is belangrijk om deze klachten serieus te nemen en tijdig hulp te zoeken van een professional.

Hernia onderrug: een diagnose stellen

In veel gevallen is een chiropractor betrokken bij het diagnosticeren van een hernia in de onderrug, maar dit gebeurt vaak in samenwerking met andere medische professionals. Onze chiropractors zijn goed getraind in het beoordelen van musculoskeletale aandoeningen en kunnen symptomen van een lage rughernia herkennen op basis van lichamelijk onderzoek en de beschrijving van uw klachten.

Tijdens een eerste intake zal onze chiropractor een lichamelijk onderzoek uitvoeren dat bestaat uit:

  • Het verzamelen van uw medische gegevens en details over uw symptomen.
  • Het uitvoeren van fysieke tests om uw bewegingsbereik, spierkracht en reflexen te evalueren. 
  • Het observeren van uw houding en de manier waarop uw specifieke bewegingen uitvoert die mogelijk pijn veroorzaken. 

Als onze chiropractor symptomen van een hernia in de onderrug constateert, zal deze u in eerste instantie doorverwijzen naar uw huisarts. De huisarts kan vervolgens een verwijsbrief voor een medisch specialist in het ziekenhuis maken. Meestal wordt aanvullend onderzoek uitgevoerd met behulp van medische beeldvorming, zoals een CT-scan of MRI. Aan de hand van deze uitslag kan de diagnose bevestigd worden.

Andersom kan het natuurlijk ook zo zijn dat de diagnose al gesteld is door een arts en dat deze u het advies heeft gegeven om een afspraak te maken bij een chiropractor of  fysiotherapeut. 

Wat kan Rugcentrum Parkstad voor u betekenen?

Bij Rugcentrum Parkstad zetten we ons volledig in om uw klachten te verlichten en uw mobiliteit te verbeteren. Onze benadering omvat:

  • Chiropractie: onze chiropractors gebruiken technieken zoals manipulatie van de wervelkolom om de juiste uitlijning van uw wervels te herstellen en de druk op beknelde zenuwen te verlichten. Deze behandeling kan helpen bij het verminderen van de symptomen van een lage rughernia
  • Fysiotherapie: met behulp van specifieke oefeningen die gericht zijn op het versterken van de spieren en het verbeteren van uw lichaamshouding, werken we aan het verminderen van de druk op de tussenwervelschijven.
  • Pijnmanagement: in sommige gevallen adviseren we aanvullende methoden zoals pijnmedicatie om de pijnbeheersing te ondersteunen. 

Al onze behandelplannen gaan uit van ons “in drie stappen beter”- principe. Meer weten over deze behandelwijze? Lees dan hier verder.

Veelgestelde vragen

Wordt de behandeling vergoed?

Vrijwel alle ziektekostenverzekeraars hebben chiropractie in hun aanvullende pakket opgenomen. Bij de meeste verzekeraars valt chiropractie onder de categorie alternatieve geneeswijzen of beweegzorg. Wij zijn aangesloten bij de verplichte beroepsvereniging en ingeschreven bij de Stichting Chiropractie Nederland (SCN); dit zijn de voorwaarden om chiropractie vergoed te krijgen. Voor alle zekerheid kunt u het beste uw polisvoorwaarden raadplegen of contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

Hoe lang duurt de behandeling?

Een behandeling duurt gemiddeld 15-20 minuten. Als u een combi afspraak heeft met een fysiotherapeut kan dit variëren.

Hoe lang is de wachtlijst?

Wij hebben geen wachtlijst. In principe kunt u binnen een week terecht voor uw eerste behandeling. Maak een afspraak!