Hernia

Het hebben van een hernia kan u een van de meest belemmerende gevoelen geven die er zijn. Van dit gevoel wilt u natuurlijk zo snel mogelijk af. Het probleem ontstaat eigenlijk in de wervelkolom welke uit wervels en tussenwervelschijven bestaat. Deze structuur wordt verstevigd door een netwerk van spieren, banden en pezen. De tussenwervelschijf bestaat uit een geleiachtige kern die omringd wordt door een sterk netwerk van kraakbeen. Wanneer de geleiachtige kern uitstulpt waardoor een zenuw bekneld of geïrriteerd raakt noemen we dit een hernia. Als u een hernia heeft en zo snel mogelijk geholpen wilt worden kunt u contact met ons opnemen.

Hoe ontstaat een hernia?

Het is niet altijd duidelijk hoe een hernia ontstaat. Erfelijke factoren en overbelasting kunnen hier een rol in spelen. Daarnaast kan slijtage van de tussenwervelschijf (ook wel artrose genoemd) uiteindelijk leiden tot een hernia.

Wat zijn de verschijnselen van een hernia?

Een hernia brengt verschillende, pijnlijke verschijnselen met zich mee. Een scherpe pijn in het been die zich uitstraalt naar het onderbeen en soms zelfs tot in de voet, is de meest voorkomende klacht. U kunt daarnaast ook last krijgen van pijn in de onderrug. Maar ook alledaagse bewegingen kunnen als pijnlijk worden ervaren. Hoesten, niezen en persen kunnen de uitstralende pijn versterken waardoor de kwaliteit van uw dagelijkse leven wordt belemmerd. In sommige gevallen speelt er krachtverlies in de benen of voeten op of wordt er een tintelend gevoel ervaren alsof uw been slaapt.

Hoe kan Rugcentrum Parkstad u helpen?

Het is belangrijk bij een hernia dat het weefsel de kans krijgt om zich te herstellen. Hierdoor zal de geïrriteerde zenuw namelijk tot rust komen en zal de pijn gelijkmatig afnemen. De chiropractor zal door het corrigeren van uw gewrichten rondom de hernia de natuurlijke beweeglijkheid van de lage rug herstellen. Hierdoor wordt de druk op de beschadigde tussenwervelschijf minder waardoor het weefsel kan gaan herstellen.

Wat kunt u zelf aan een hernia doen?

Er zijn een aantal aspecten die onze chiropractors graag aan u meegeven.

  • Blijf altijd in beweging. Dit zal uw spieren en gewrichten soepel houden waardoor er minder snel ‘roest’ kan optreden. Rustig wandelen, fietsen of zwemmen zijn uitstekende activiteiten om te doen. Als de pijn afneemt kunt u ook uw bewegingen langzaam uitbreiden.
  • Lange tijd staan of zitten in dezelfde houding raden wij sterk af. Ook als u achter een bureau werkt raden wij aan om af en toe te bewegen of van houding te veranderen.
    Vermijd het tillen van zware dingen of verkeerd bukken.
  • Draaien vanuit de onderrug kunt u beter vermijden. Raap bijvoorbeeld niets op van de grond vanuit een zithouding. Sta op en buig door uw knieën. Opstaan uit bed kunt u als volgt doen: rol eerst op uw zij, sla uw benen al liggend over de rand van het bed en druk uw lichaam omhoog met uw armen.
  • Gebruik nooit warmte bij acute pijn. Warmte voelt in eerste instantie prettig aan maar is alles behalve goed voor uw hernia. Dit zorgt er namelijk voor dat het geprikkelde deel nog meer zal zwellen. Een coolpack in een doek gewikkeld zal de ontsteking remmen en de zwelling laten afnemen. Koel herhaaldelijk vier tot vijfmaal ongeveer 10 à 15 minuten.