Een hernia kan u een erg belemmerd gevoel geven. Van dit gevoel wilt u natuurlijk zo snel mogelijk af. Bij Rugcentrum Parkstad begrijpen we dat de klachten van een hernia een grote invloed kunnen hebben op uw dagelijks leven. Wilt u zo snel mogelijk geholpen worden? Neem dan nu contact met ons op om een afspraak in te plannen bij een van onze chiropractors in Heerlen. Deze gaat samen met u aan de slag om een individueel behandelplan op te stellen om zo de pijnklachten als gevolg van een hernia te verminderen.
Wat is een hernia?
Het probleem ontstaat in de wervelkolom, die bestaat uit wervels en tussenwervelschijven. Deze structuur wordt verstevigd door een netwerk van spieren, banden en pezen. De tussenwervelschijven bestaan uit een geleiachtige kern die omringd wordt door kraakbeen. Wanneer de zachte kern uit de schijf puilt en druk uitoefent op een omliggende zenuw, spreken we van een hernia. Hoewel hernia’s zich in verschillende delen van de wervelkolom kunnen voordoen, komen ze het meest voor in de lage rug en in de nek. De uitstulping van de tussenwervelschijf kan variëren van klein tot zeer groot, en in sommige gevallen kan de schijf zelfs scheuren. Dit leidt tot het lekken van materiaal, wat vervolgens nog meer druk op de omliggende zenuwen kan uitoefenen.
Wat zijn de meest voorkomende oorzaken?
Het is niet altijd duidelijk hoe een hernia precies ontstaat. Vaak is er sprake van een combinatie van factoren. Zo kunnen erfelijke factoren en overbelasting een rol spelen in het ontstaan van een hernia. Denk hierbij aan dagelijkse bezigheden die veel draaien en buigen vereisen of het tillen van zware voorwerpen. Daarnaast kan slijtage van de tussenwervelschijf (ook wel artrose genoemd) uiteindelijk leiden tot een hernia. Andere risicofactoren zijn onder meer een zittende levensstijl, overgewicht, een verkeerde lichaamshouding en gebrek aan beweging. Preventie kan dus zowel in het versterken van de spieren rond de wervelkolom liggen als in het aanpassen van dagelijkse gewoontes en activiteiten.
Wat zijn de verschijnselen van een hernia?
Een hernia brengt verschillende, pijnlijke verschijnselen met zich mee. De klachten kunnen echter sterk variëren van persoon tot persoon. Veelvoorkomende symptomen zijn pijn in de rug of nek, uitstralende pijn naar de armen of benen, gevoelsverlies in de aangedane gebieden en een tintelend of branderig gevoel. Daarnaast kunnen alledaagse bewegingen, zoals hoesten en niezen als pijnlijk worden ervaren. De intensiteit van de klachten hangt af van de positie en grootte van de hernia en de mate waarin druk wordt uitgeoefend op de omliggende zenuwen. Het is belangrijk om deze klachten serieus te nemen en tijdig de hulp van een professional in te schakelen.
Welke soorten hernia bestaan er?
Een hernia kan op verschillende plaatsen in de wervelkolom voorkomen en ieder type heeft zijn eigen kenmerken. Hieronder bespreken we kort de twee meest voorkomende soorten hernia’s:
- Hernia onderrug: de lumbale hernia is de meest voorkomende soort hernia. Dit type hernia kan hevige pijn in de onderrug veroorzaken, die vaak uitstraalt naar één of beide benen. Activiteiten zoals tillen, buigen of zelfs zitten kunnen de pijn verergeren.
- Nekhernia: een cervicale hernia vindt plaats in de nek en kan leiden tot pijn in de nek, die kan uitstralen naar de armen, handen en vingers. Dit type hernia kan tevens gepaard gaan met hoofdpijn. En dan vooral aan de achterkant van het hoofd. Patiënten ervaren vaak ook een vermindering van kracht in de handen en armen.
Wat kan Rugcentrum Parkstad voor u betekenen?
Het is belangrijk bij een hernia dat het weefsel de kans krijgt om zich te herstellen. Hierdoor zal de geïrriteerde zenuw namelijk tot rust komen en zal de pijn gelijkmatig afnemen. De chiropractor zal door het corrigeren van uw gewrichten rondom de hernia de natuurlijke beweeglijkheid van de lage rug herstellen. Hierdoor wordt de druk op de beschadigde tussenwervelschijf minder waardoor het weefsel kan gaan herstellen.
Bij Rugcentrum Parkstad zetten we ons volledig in om uw klachten te verlichten en uw mobiliteit te verbeteren. Behandelopties kunnen variëren van conservatieve methoden zoals fysiotherapie, waarbij gerichte oefeningen worden gebruikt om de druk op de zenuwen te verminderen en de spieren te versterken, tot meer geavanceerde behandelingen zoals chiropractische zorg.
Al onze behandelplannen gaan uit van ons “in drie stappen beter”- principe. Meer weten over deze behandelwijze? Lees dan hier verder.
Wat kunt u zelf doen?
Er zijn een aantal aspecten die wij graag meegeven aan onze patiënten:
- Blijf altijd in beweging. Dit zal uw spieren en gewrichten soepel houden, waardoor minder snel ‘roest’ kan optreden. Rustig wandelen, fietsen of zwemmen zijn uitstekende activiteiten om te doen. Als de pijn afneemt, kunt u uw bewegingen langzaam steeds iets verder uitbreiden.
- Gedurende een lange tijd staan of zitten in dezelfde houding, raden wij sterk af. Ook als u een kantoorbaan heeft, raden wij u aan om regelmatig van houding te veranderen.
- Vermijd het tillen van zware dingen of verkeerd bukken.
- Draaien vanuit de onderrug kunt u beter vermijden. Raap bijvoorbeeld niets op van de grond vanuit een zithouding. Sta op en buig door uw knieën.
- Opstaan uit bed kunt u als volgt doen: rol eerst op uw zij, sla uw benen al liggend over de rand van het bed en druk uw lichaam omhoog met uw armen.
- Gebruik nooit warmte bij acute pijn. Warmte voelt in eerste instantie prettig aan, maar is allesbehalve goed voor uw hernia. Dit zorgt er namelijk voor dat het geprikkelde deel nog meer zal zwellen. Een coolpack in een doek gewikkeld zal de ontsteking remmen en de zwelling laten afnemen. Koel herhaaldelijk vier tot vijfmaal ongeveer 10 à 15 minuten.
Veelgestelde vragen
Wordt de behandeling vergoed?
Vrijwel alle ziektekostenverzekeraars hebben chiropractie in hun aanvullende pakket opgenomen. Bij de meeste verzekeraars valt chiropractie onder de categorie alternatieve geneeswijzen of beweegzorg. Wij zijn aangesloten bij de verplichte beroepsvereniging en ingeschreven bij de Stichting Chiropractie Nederland (SCN); dit zijn de voorwaarden om chiropractie vergoed te krijgen. Voor alle zekerheid kunt u het beste uw polisvoorwaarden raadplegen of contact opnemen met uw zorgverzekeraar.
Hoe lang duurt de behandeling?
Een behandeling duurt gemiddeld 15-20 minuten. Als u een combi afspraak heeft met een fysiotherapeut kan dit variëren.
Hoe lang is de wachtlijst?
Wij hebben geen wachtlijst. In principe kunt u binnen een week terecht voor uw eerste behandeling. Maak een afspraak!