Hernia

Hoe een hernia ontstaat is niet altijd duidelijk. Erfelijke factoren en overbelasting spelen een rol. Slijtage van de tussenwervelschijf (artrose)  kan uiteindelijk leiden tot een hernia.

Wat is een hernia?

De wervelkolom bestaat uit wervels en tussenwervelschijven. De tussenwervelschijf bestaat uit een geleiachtige kern omringd door een stevig netwerk van kraakbeen. Een hernia is een uitstulping van deze geleiachtige kern, waardoor een in de buurt liggende zenuw bekneld of geïrriteerd kan raken.

Wat zijn de symptomen van een hernia?

  • Een hernia kan pijn in een been geven die uitstraalt tot in het onderbeen en soms tot in de voet. De pijn in het been is scherp.
  • Bepaalde houdingen of bewegingen, maar ook hoesten, niezen of persen, kunnen de uitstralende pijn oproepen of versterken.
  • Soms is er krachtverlies in been of voet en/of een tintelend gevoel alsof het been ‘slaapt’.
  • Meestal is er ook sprake van lage rugpijn.

Wat kunt u zelf doen bij een hernia?

  • Net als bij lage rugpijn: blijf bewegen! Onderneem regelmatig een (rustige) activiteit, zoals wandelen, fietsen of zwemmen. Dit houdt de spieren en gewrichten soepeler, wat de pijn vermindert. Beweging zorgt ervoor dat uw spieren en gewrichten zo soepel mogelijk blijven.
  • Vermijd lang achter elkaar in dezelfde houding staan of zitten.
  • Vermijd zware rugwerkzaamheden zoals bukken of tillen zoveel mogelijk. Raap niets vanuit zithouding op van de grond maar sta op en buig door uw knieën. Opstaan uit bed doet u als volgt: eerst op uw zij rollen, liggend de benen over de rand slaan en dan uzelf met uw armen zijwaarts omhoog drukken.
  • Bij acute lage rugpijn nooit warmte gebruiken. Hoewel warmte prettig aanvoelt, zwelt het geprikkelde deel van de rug nog meer op waardoor u meer last krijgt. Een ijspakking in een doek gewikkeld op de pijnlijke plek leggen reduceert de zwelling en werkt ontstekingsremmend. Herhaal dit dagelijks vier tot vijfmaal gedurende ongeveer tenminste vijftien minuten.

Wat kan Rugcentrum Parkstad voor u betekenen?

Door middel van het corrigeren van de  gewrichten rondom de hernia herstelt de chiropractor bij Rugcentrum Parkstad de natuurlijke beweeglijkheid van de lage rug en wordt de druk op de beschadigde tussenwervelschijf verlicht. Hierdoor krijgt het weefsel de gelegenheid zich te herstellen en komt de geïrriteerde zenuw tot rust.

 

Advies nodig?

Bel: 045 203 10 13 of

Contact