Heeft u pijn in uw nek die uitstraalt naar uw armen? Ervaart u tintelingen of gevoelsverlies? Wordt u door de klachten belemmerd in uw bezigheden? Bij Rugcentrum Parkstad begrijpen we dat rug- en nekklachten een grote invloed kunnen hebben op uw dagelijks leven. Heeft u last van een nekhernia en wilt u zo snel mogelijk starten met chiropractie? Neem dan nu contact op om een afspraak in te plannen bij een van onze chiropractors in Heerlen. Deze stelt samen met u een individueel behandelplan op om de pijnklachten in uw nek te verminderen.
Wat is een nekhernia?
Een nekhernia is een aandoening waarbij de tussenwervelschijf, het zachte kussen tussen de wervels van de nek, uitstulpt of scheurt. Dit kan druk veroorzaken op de nabijgelegen zenuwen of het ruggenmerg, wat kan leiden tot pijn en andere vervelende symptomen, zoals gevoelsverlies. Een hernia kan ook in andere delen van de wervelkolom voorkomen, zoals in de onderrug. We spreken dan van een lage rughernia.
Wat is de oorzaak van een nekhernia?
De oorzaken van een nekhernia zijn veelzijdig. Vaak zien we dat een combinatie van genetische aanleg, leeftijdsgebonden slijtage en fysieke stress factoren bijdragen aan het ontstaan van een nekhernia. Daarnaast kunnen een verkeerde houding, repetitieve bewegingen of een plotselinge, ongebruikelijke beweging extra druk leggen op de nekwervels.
Welke klachten kunt u krijgen?
De klachten die gepaard gaan met een nekhernia kunnen variëren van mild tot ernstig. Veelvoorkomende symptomen zijn pijn in de nek die kan uitstralen naar de armen of handen. Hierbij kunt u tevens last hebben van gevoelloosheid, tintelingen of zwakte in de armen. Sommige mensen ervaren ook hoofdpijn, vooral aan de achterkant van het hoofd. Het is belangrijk om deze klachten serieus te nemen en tijdig de hulp in te schakelen van een professional.
Nekhernia: een diagnose stellen
In sommige gevallen is een chiropractor betrokken bij het diagnosticeren van een nekhernia, maar dit gebeurt dan wel in samenwerking met andere medische zorgprofessionals. De chiropractors van Rugcentrum Parkstad zijn goed getraind in het herkennen van de symptomen van een nekhernia en zullen u bij enig vermoeden doorverwijzen naar uw huisarts. De huisarts kan een verwijsbrief voor een medisch specialist in het ziekenhuis maken. Meestal wordt aanvullend onderzoek uitgevoerd met behulp van medische beeldvorming, zoals een CT-scan of MRI. Aan de hand van deze uitslag kan de diagnose bevestigd worden.
Tijdens een eerste intake zal onze chiropractor een lichamelijk onderzoek uitvoeren dat bestaat uit:
- Het verzamelen van uw medische gegevens en details over uw symptomen.
- Het uitvoeren van fysieke tests om uw bewegingsbereik, spierkracht en reflexen te evalueren.
- Het observeren van uw houding en de manier waarop uw specifieke bewegingen uitvoert die mogelijk pijn veroorzaken.
Andersom kan het natuurlijk zo zijn dat de diagnose al gesteld is door een arts en dat deze u het advies heeft gegeven om een afspraak te maken bij een chiropractor of fysiotherapeut.
Wat kan Rugcentrum Parkstad voor u betekenen?
Bij Rugcentrum Parkstad zetten we ons volledig in om uw klachten te verlichten en uw mobiliteit te verbeteren. Onze benadering omvat:
- Chiropractie: onze chiropractoren gebruiken technieken die specifiek gericht zijn op het verbeteren en optimaliseren van de bewegingsvrijheid van de betrokken gewrichten en het verminderen van zenuwirritatie veroorzaakt door een nekhernia.
- Fysiotherapie: de fysiotherapeut kan u specifieke oefeningen geven die gericht zijn op het verbeteren van de kracht en flexibiliteit van de nekspieren. Dit draagt bij aan een betere ondersteuning van de nekwervels en verlichting van de druk op de zenuwen.
- Pijnmanagement: in sommige gevallen adviseren we aanvullende methoden zoals pijnmedicatie om de pijnbeheersing te ondersteunen. Ook kunnen wij u advies geven over uw houding en levensstijlkeuzes om zo de belasting van de nek te verminderen.
Al onze behandelplannen gaan uit van ons “in drie stappen beter”- principe. Deze geïntegreerde aanpak helpt niet alleen bij het verminderen van de pijn op korte termijn, maar ook bij het bevorderen van een duurzaam herstel. Meer weten over deze behandelwijze? Lees dan hier verder.
Veelgestelde vragen
Wordt de behandeling vergoed?
Vrijwel alle ziektekostenverzekeraars hebben chiropractie in hun aanvullende pakket opgenomen. Bij de meeste verzekeraars valt chiropractie onder de categorie alternatieve geneeswijzen of beweegzorg. Wij zijn aangesloten bij de verplichte beroepsvereniging en ingeschreven bij de Stichting Chiropractie Nederland (SCN); dit zijn de voorwaarden om chiropractie vergoed te krijgen. Voor alle zekerheid kunt u het beste uw polisvoorwaarden raadplegen of contact opnemen met uw zorgverzekeraar.
Hoe lang duurt de behandeling?
Een behandeling duurt gemiddeld 15-20 minuten. Als u een combi afspraak heeft met een fysiotherapeut kan dit variëren.
Hoe lang is de wachtlijst?
Wij hebben geen wachtlijst. In principe kunt u binnen een week terecht voor uw eerste behandeling. Maak een afspraak!