Bekkenpijn kan een significante invloed hebben op het dagelijkse leven, de mobiliteit en het algemene welzijn. Bekkenpijn vormt een complex en veelzijdig probleem dat een specifieke benadering vereist. Op deze pagina delen we hoe onze bekken fysiotherapeuten u met een doelgericht behandelplan begeleiden naar herstel en welzijn. Ontdek hoe zelfzorg, gedegen diagnostiek en op maat gemaakte behandelplannen samenwerken in een doeltreffende route naar herstel.

Het bekken

Het bekken is een essentieel onderdeel van het lichaam. Het bekken bestaat uit het heiligbeen, darmbeen, en de twee schaambeenderen die vooraan met elkaar verbonden zijn door de symfyse. Deze botten vormen samen een ringstructuur die steun biedt aan het bovenlichaam en een verbinding maakt met de benen.

Het bekken heeft verschillende functies: het dient als aanhechtingsplaats voor spieren en ligamenten, ondersteunt de lichaamshouding en beweging, en beschermt interne organen zoals de blaas, darmen en bij vrouwen de voortplantingsorganen. Het speelt ook een belangrijke rol in de biomechanica van het lichaam, vooral bij activiteiten zoals lopen, zitten en tillen.

Symptomen

Bekkenpijn presenteert zich vaak als pijn in de onderrug, SI-gewrichten, rond de stuit en de bil met soms uitstraling naar bovenbenen, liezen en buik. Mensen ervaren vaak pijn bij activiteiten zoals langdurig zitten, traplopen, draaien in bed, of opstaan na het zitten, en een plotseling stijf en pijnlijk gevoel in de benen is niet ongewoon.

 

Oorzaken

Bekkenpijn kan voorkomen door verschillende oorzaken, zoals verminderde stabiliteit rondom het bekken en overbelasting. Bekkenpijn kan optreden, vooral tijdens de zwangerschap, en wordt gekenmerkt door verweekte bekkenbanden onder invloed van hormonen. Overbelasting van de spieren rond het bekken kan ook pijn veroorzaken, vaak als gevolg van te veel activiteit, zwaar tillen of langdurig zitten. Andere mogelijke oorzaken zijn rugproblemen en darm- en urinewegproblemen.

kan op verschillende manieren in stand worden gehouden. Fysieke factoren, zoals overbelasting en slechte houding spelen een rol. Psychologische factoren, zoals stress, angst en negatieve gedachten kunnen de pijn verergeren. Slechte slaap- en leefgewoonten dragen ook bij aan aanhoudende klachten.

Adviezen

Voor de verlichting van pijn zijn verschillende zelfzorgtips nuttig. Licht bewegen helpt zonder overmatige belasting. Vermijd zware activiteiten en tillen, en vraag zo nodig om hulp. Rust is belangrijk, zowel bij algemene als bij specifieke activiteiten. Vermijd plotselinge bewegingen en sta rustig op. 

Behandeling

Bij Rugcentrum Parkstad bieden we een breed scala aan behandelingen, aangepast aan uw unieke behoeften. Onze behandelingen omvatten bekkenfysiotherapie, chiropractische zorg en indien nodig combinatie van deze methoden.

Ons doel is om een behandelplan te ontwikkelen dat zich richt op het verminderen van uw pijn en het verbeteren van uw algehele levenskwaliteit.

 

Wilt u dieper ingaan op bekkenfysiotherapie bij Rugcentrum Parkstad? Op onze bekkenfysiotherapiepagina vindt u gedetailleerde informatie over onze benadering en de diensten die wij aanbieden. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij u kunnen helpen de controle over uw bekkengezondheid te herwinnen

Veelgestelde vragen

Wordt de behandeling van bekkenpijn vergoed?

Als u aanvullend verzekerd bent, wordt de behandeling van bekkenpijn als onderdeel van chiropractie en fysiotherapie vergoed. Het aantal behandelingen dat uw zorgverzekeraar vergoedt hangt af van uw aanvullende verzekering. Rugcentrum Parkstad is een erkend behandelaar bij alle zorgverzekeringen.

Hoe lang duurt een behandeling?

Afhankelijk van de klacht duurt een behandeling ongeveer 15 tot 30 minuten.

Hoe lang is de wachtlijst?

Wij hebben geen wachtlijst. In principe kunt u binnen een week terecht voor uw eerste behandeling. Maak een afspraak!