Kunt u uw plas niet goed ophouden of heeft u last van ongewild urineverlies? Gaat u minder vaak op pad dan u eigenlijk zou willen? Durft u niet meer te gaan sporten? En hebben deze zaken een grote invloed op uw functioneren en dagelijks leven? Bij Rugcentrum Parkstad begrijpen we dat dit erg vervelend is en gepaard kan gaan met (onnodig) veel onzekerheid. Urine-incontinentie is in veel gevallen echter goed te behandelen. Blijf dus vooral niet te lang met uw problemen rondlopen en zoek hulp van onze bekkenfysiotherapeut. Deze kan u helpen bij het opstellen van een individueel behandelplan.

Wat is incontinentie?

Incontinentie verwijst naar het onvermogen om urine bewust te controleren, wat leidt tot ongewild urineverlies. Dit kan eens per week zijn, bij aandrang of juist tijdens een sportoefening. Bij sommige mensen gaat het om slechts een paar druppels, terwijl het bij anderen om een hele plas gaat. Incontinentie kan zowel bij vrouwen als mannen voorkomen. Bij oudere mannen zien we dat de klachten vaak ontstaan na een prostaatoperatie. Bij jonge mannen is een overactieve (te gespannen) bekkenbodem in veel gevallen de boosdoener. Vrouwen ervaren meestal urineverlies vanwege de impact van een zwangerschap, bevalling of menopauze op de bekkenbodem. 

Bij urine-incontinentie functioneren uw bekkenbodemspieren niet (meer) zoals het hoort. Daarnaast kunnen uw houding, ademhaling, lichamelijke conditie of een overactieve blaas van invloed zijn op uw plasklachten. Bij Rugcentrum Parkstad focussen we ons op de onderliggende oorzaken van incontinentie die gerelateerd zijn aan het bekkengebied.

Incontinentie bij bekkenklachten

Problemen met plassen kunnen verschillende oorzaken hebben. Zodra de bekkenfysiotherapeut de oorzaak achterhaald heeft, kan deze aangepakt worden met een behandelplan op maat. 

De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Verkeerd toiletgedrag
  • Een verzwakte bekkenbodemspier
  • Een te gespannen bekkenbodemspier
  • Een operatie in het bekkengebied
  • Veroudering
  • Een verzakking van de blaas, baarmoeder of darmen

Wat verstaan we onder plasklachten?

Incontinentie begint vaak met een klein ongemak. Denk aan het maken van een onverwachte beweging, zoals lachen of hoesten, waarbij u opeens een paar druppels urine verliest. Toch zijn er meerdere factoren waaraan u incontinentie aan kunt herkennen:

  • U kunt uw plas niet lang ophouden
  • U moet het ‘s nachts meerdere malen opstaan om te plassen
  • Meer dan 6 keer per dag naar de wc
  • Urineverlies bij inspanning, bewegen of aandrang
  • Uw plas komt niet als u aandrang heeft
  • Pijn bij het plassen 
  • Lang nadruppelen
  • Terugkerende blaasontstekingen of urineweginfecties

Verschillende types urine-incontinentie

We maken onderscheid tussen vier verschillende types urine-incontinentie, elk met unieke oorzaken en symptomen die een specifieke benadering van diagnose en behandeling vereisen. 

Stress- of inspanningsincontinentie

Dit type kenmerkt zich door onbedoeld urineverlies tijdens momenten van fysieke stress of activiteiten zoals hoesten, niezen, lachen, sportbeoefening en alledaagse bewegingen binnen en buiten het huis. Het is de meest voorkomende vorm van incontinentie bij vrouwen van alle leeftijden, maar komt ook voor bij mannen.

Urge- of aandrangincontinentie

Bij deze vorm ervaren personen ongewild urineverlies gekoppeld aan een plotselinge, intense drang om te urineren. Dit kan resulteren in niet tijdig het toilet bereiken. Het kan ook gebeuren dat iemand ’s nachts meerdere keren wakker wordt vanwege deze drang, met het risico niet op tijd het toilet te halen.

Gemengde incontinentie

Dit is een combinatie van urineverlies door zowel inspanning als aandrang. Personen met gemengde incontinentie ervaren symptomen van zowel stress- als urge-incontinentie.

Overloopincontinentie

Dit type incontinentie vindt plaats wanneer de blaas niet volledig wordt geleegd tijdens het urineren. Oorzaken kunnen zijn: een te actieve bekkenbodem, disfunctionerende zenuwen, of een obstructie in de urinebuis die de urineafvoer belemmert. Wanneer de druk in de overvolle blaas te hoog wordt, kan er een kleine hoeveelheid urine ontsnappen, waarna het proces stopt. De blaas loopt als het ware over vanwege de opgebouwde druk.

Wat kan Rugcentrum Parkstad voor u betekenen?

De bekkenfysiotherapeut gaat samen met u aan de slag om de functie van uw bekkenbodem te verbeteren. Dat kan enerzijds zijn door de bekkenbodemspier te versterken of juist meer te laten ontspannen. 

We starten het behandeltraject altijd met een intakegesprek. Tijdens dit gesprek bespreken we uw klachten en gaan we samen op zoek naar de mogelijke oorzaak van uw klachten. Door gerichte vragen te stellen, brengen we uw klachten helder in kaart. In sommige gevallen voert de bekkenfysiotherapeut nog aanvullend onderzoek uit. Denk aan een bekkenbodemfunctie-onderzoek, het bijhouden van een plasdagboek of een bewegingsonderzoek. Op basis van de bevindingen van de bekkenfysiotherapeut wordt vervolgens een behandelplan op maat opgesteld. Onze behandelplannen gaan uit van ons “in drie stappen beter”- principe. Meer weten over deze behandelwijze? Lees dan hier verder.

Heeft u al een tijdje last van incontinentie klachten en heeft u het vermoeden dat deze veroorzaakt worden door bekken gerelateerde klachten? Neem dan tijdig contact met ons op om een afspraak in te plannen. We helpen u graag met het lokaliseren en verhelpen van de klachten.

Veelgestelde vragen

Wordt de behandeling vergoed?

Als u aanvullend verzekerd bent, wordt de behandeling als onderdeel van fysiotherapie vergoed. Het aantal behandelingen dat uw zorgverzekeraar vergoedt, hangt af van uw aanvullende verzekering. Rugcentrum Parkstad is een erkend behandelaar bij alle zorgverzekeringen.

Hoe lang duurt een behandeling?

Een behandeling bij een van onze bekkenfysiotherapeuten duurt ongeveer 30 minuten. Gemiddeld heeft u ongeveer 6-9 behandelingen nodig om de klachten te verhelpen.

Hoe lang is de wachtlijst?

Wij hebben geen wachtlijst. In principe kunt u binnen een week terecht voor uw eerste behandeling. Maak een afspraak!