Een whiplash is een vorm van letsel die vaak voorkomt bij mensen die betrokken waren bij een auto ongeluk of een ander (sport)ongeval op hoge snelheid. Een whiplash kan zorgen voor veel pijn in de nekregio en gaat vaak samen met andere lichamelijke ongemakken als misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid. Het komt regelmatig voor dat mensen die lijden aan een whiplash aan huis gekluisterd zijn en ernstig belemmerd worden in hun dagelijks functioneren. Dit wilt u natuurlijk voorkomen en gelukkig is het mogelijk om aan de hand van de juiste therapie uw normale leven binnen overzienbare tijd weer op te pakken.

Heeft u last van een whiplash en bent u op zoek naar een behandelaar in de regio Parkstad? Bij Rugcentrum Parkstad staan diverse fysiotherapeuten en chiropractors klaar om u te behandelen. Lees hier meer over een whiplash en onze behandelmethode.

Wat is een whiplash?

Een whiplash is een letsel aan de nek en de bovenste wervelkolom dat kan optreden bij een plotselinge beweging of impact van het hoofd, zoals bij een auto-ongeluk of een sportblessure. De impact zorgt ervoor dat het hoofd naar voren, naar achteren of opzij wordt geduwd, waardoor de nek overstrekt wordt. Dit kan leiden tot beschadiging van de zachte weefsels in de nek, zoals de spieren, pezen, zenuwen en ligamenten. De ernst van de whiplash hangt af van de kracht van de impact en de manier waarop het letsel is opgetreden.

Welke symptomen ervaart u bij een whiplash?

Een whiplash treedt op in een vrij kritieke regio van het lichaam. De kwetsuur kan daarom voor veel problemen zorgen, die u verspreid door uw hele lichaam kunt voelen. Naast uiteraard de pijn in uw nek, kunt u bijvoorbeeld een of meer van de volgende symptomen ondervinden:

  • Duizeligheid
  • Belemmerde nachtrust
  • Concentratie- en geheugenproblemen
  • Pijn in armen, schouders en rug
  • Tintelingen in de armen
  • Vermoeidheid
  • Gevoeligheid voor licht en geluid
  • Hoofdpijn

Niet alle whiplash-gerelateerde klachten treden direct na het ongeval op. Het kan voorkomen dat bepaalde klachten pas uren of dagen na het oplopen van het letsel optreden. Met name de stijfheid in en rondom de nek en bepaalde emotionele symptomen kunnen een tijd op zich laten wachten. Bent u betrokken geweest bij een ongeval en heeft u daarbij een klap gemaakt? Laat u zich dan altijd voor de zekerheid nakijken door een arts, ook als u tijdens het ongeval geen pijn heeft ervaren. Door de adrenaline die in je lichaam vrijkomt duurt het vaak even voordat de pijn echt doordringt.

 

Hoe behandelen wij een whiplash?

Bij Rugcentrum Parkstad behandelen we uw whiplash aan de hand van ons “In 3 stappen beter” principe. In deze stappen staan uw persoonlijke situatie en de ernst van uw klachten centraal. Op basis hiervan stellen onze fysiotherapeuten en chiropractors een behandelplan op dat ervoor moet zorgen dat u binnen overzienbare tijd van uw klachten af bent. Enkele therapievormen die wij kunnen toepassen zijn:

  • Mobilisatietechnieken
  • Spierontspanning
  • Gewrichtscorrecties
  • Dry Needling
  • Massage
  • Taping
  • MDT McKenzie therapie

 

Wat kunt u zelf doen om te herstellen?

Hoewel u met een whiplash altijd bij een arts of fysiotherapeut langs moet gaan, kunt u ook zelf al een aantal dingen doen om de pijn zo verdraagbaar mogelijk te maken:

  • Rust houden: Doe het de eerste paar (+/- vier) dagen na het ongeval rustig aan en begin daarna langzaam weer met het hervatten van uw normale ritme. Luister naar uw lichaam en doe dit in uw eigen tempo.
  • Neem pijnstillers in: Pijnstillers als paracetamol en diverse ontstekingsremmers kunnen helpen met het verminderen van de klachten. Houd er wel rekening mee dat pijnstillers weliswaar de klachten verminderen, maar niet genezen. U voelt dus minder pijn, maar dat betekent niet dat u niet meer voorzichtig moet zijn met en tijdens het bewegen.
  • Verbeter uw houding: Voorkom verdere belasting van de nek en zorg ervoor dat u een houding aanneemt waarin uw nek goed ondersteund wordt.
  • Verminder stress: Stress kan zorgen voor spanning in de nek- en schouderregio. Wanneer u een whiplash heeft kan dit de pijn die u als gevolg van het letsel voelt verder verergeren.
  • Behandel de nek met kou en warmte: De eerste twee à drie dagen na het oplopen van de whiplash is het aan te raden om de nek goed te koelen. Doe dit om de vier voor ongeveer 15 minuten. Na drie dagen mag de regio verwarmd worden, mits de zwelling dan is afgenomen.

Een arts of fysiotherapeut kan u hier nog specifieker in adviseren wanneer uw situatie goed in kaart is gebracht.

 

Heeft u last van een whiplash en wilt u de klachten verhelpen? Neem dan tijdig contact met ons op en plan een afspraak in

Veelgestelde vragen

Wordt de behandeling van een whiplash vergoed?

Als u aanvullend verzekerd bent, wordt de whiplash behandeling als onderdeel van chiropractie en fysiotherapie vergoed. Het aantal behandelingen dat uw zorgverzekeraar vergoedt hangt af van uw aanvullende verzekering. Rugcentrum Parkstad is een erkend behandelaar bij alle zorgverzekeringen.

Hoe lang duurt een behandeling?

Afhankelijk van de klacht duurt een behandeling ongeveer 15 tot 30 minuten.

Hoe lang is de wachtlijst?

Wij hebben geen wachtlijst. In principe kunt u binnen een week terecht voor uw eerste behandeling. Maak een afspraak!