Pijn in de onderrug is nooit gewenst. Het kan u belemmeren in uw dagelijkse bezigheden. Het kan er in één keer in schieten, het kan ook geleidelijk komen. Pijn in de onderrug kan tijdelijk zijn, maar u kunt er ook voor een lange periode last van hebben. Het kan dus een heel vervelende pijn zijn om te ervaren.

Pijn in de onderrug kan vanzelf verdwijnen, maar het is toch belangrijk om deze pijn te behandelen. Het is namelijk zo dat uw lichaam kan gaan compenseren, waardoor de klachten in de onderrug tijdelijk verdwijnen. Er is een kans dat de pijn in de onderrug terugkeert als u geen behandelingen heeft gehad. Ook kan deze pijn uitstralen naar uw onderlichaam, zoals uw heupen, benen en voeten. 

Oorzaken pijn in onderrug

De pijn in uw onderrug kan ervoor zorgen dat u weinig tot niet uw onderrug beweegt. De pijn die u ervaart kan heel hevig zijn, maar ook heel dof. Met opstaan doet het pijn of als u zich onverwachts omdraait kan de pijn ineens ondraaglijk worden. De vraag is dan wat de oorzaak is van de pijn in uw onderrug? 

De meeste voorkomende oorzaak voor pijn in de onderrug is overbelasting. U heeft teveel inspanning gedaan, te zwaar getild of een verkeerde beweging gemaakt. Dit kan er allemaal voor zorgen dat uw rugspieren op spanning blijven staan en u heftige pijn ervaart in uw onderrug. Er zijn ook nog andere factoren die kunnen leiden tot pijn in de onderrug: 

 • Slechte lichamelijk conditie
 • Stress
 • Zwangerschap
 • Overgewicht
 • Ouderdom
 • Zwaar fysiek werk
 • Eenzijdig werk
 • Angst
 • Depressie
 • Andere gezondheidsklachten

Er zijn diverse oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat u pijn in uw onderrug ervaart. Het is belangrijk om altijd goed te blijven bewegen. Door dit te doen bevordert u het herstel en zal de pijn juist sneller verdwijnen. 

Wat doen bij pijn in onderrug?

Bij pijn in de onderrug hoeft u niet meteen naar een huisarts te gaan. U kunt zelf al een aantal dingen doen: 

 • Blijf in beweging. De beweging van uw spieren zorgt er net voor dat de pijn in de onderrug afneemt. Dit betekent ook dat u sneller herstelt. 
 • Blijf niet te lang in dezelfde houding zitten. Dit zorgt er weer voor dat uw rug nog stijver wordt en juist meer pijn gaat doen. 
 • Voer uw dagelijkse activiteiten gewoon uit. Het bewegen helpt er juist bij om de pijn in uw onderrug te verlichten. Voorkom wel dat u draait vanuit de onderrug. Buig bijvoorbeeld door uw knieën als u moet bukken. 
 • Vind een moment om te ontspannen. Door alleen maar op spanning te staan door stress of angst blijft de pijn aanwezig. Zoek iets waardoor u ontspant en blijf hiermee werken als u merkt dat het helpt. 
 • Bouw een gezonde levensstijl op. Dit is natuurlijk niet alleen voor de pijn in uw onderrug maar voor uw algehele gezondheid. De pijn in uw onderrug kan van invloed zijn op uw humeur en emoties. Het kan ervoor zorgen dat u juist minder gaat bewegen en dat u voor de makkelijkere opties wat betreft voeding gaat kiezen. Bijvoorbeeld omdat u minder lang hoeft te staan of uw onderrug dan minder hoeft te belasten. Juist dan is het belangrijk om te blijven bewegen, te kiezen voor goede voeding en zo een gezonde levensstijl te behouden. 

Als u wilt starten met een behandeling voor de pijn in uw onderrug, dan bent u bij ons aan het juiste adres. Onze chiropractors ontvangen u graag in ons centrum om te starten met uw behandeling naar een leven zonder pijn in uw onderrug! 

Hoe kan Rugcentrum Parkstad u helpen met de pijn in onderrug?

Het belangrijkste is natuurlijk dat uw klacht verholpen worden. De chiropractor kan u daarbij helpen door uw geblokkeerde onderrug te corrigeren in combinatie met het verminderen van spierspanning. Dit zorgt ervoor dat de beweeglijkheid van uw wervelkolom herstelt. Hierdoor vermindert de druk op uw zenuwen waardoor de klachten zullen afnemen.

De eerste stap is gezet in een leven zonder pijn in uw onderrug. Na deze opluchting komt de belangrijkste stap om uw klachten zoveel mogelijk te voorkomen. De chiropractor zal samen met u een oefenprogramma opzetten. Het is namelijk belangrijk om uw onderrug te versterken door middel van stabiliserende oefeningen. Rugcentrum Parkstad is hier specialist in en helpt u graag.