Heb je last van een muisarm of RSI? Dan ben je niet de enige. Veel mensen die veel met een computer of langdurig in dezelfde houding werken, krijgen vroeg of laat te maken met deze vervelende lichamelijke klachten. Op deze pagina leggen we u uit wat een muisarm en RSI zijn, wat de symptomen zijn en hoe u ze kunt (laten) behandelen. Ook vertellen we u hoe fysiotherapie en chiropractie u kunnen helpen om van de pijn af te komen.

Heeft u last van een muisarm of van RSI en bent u op zoek naar een behandelaar in de regio Parkstad? Bij Rugcentrum Parkstad staan diverse fysiotherapeuten en chiropractors klaar om u te behandelen. Lees hier meer over onze behandelmethode.

Wat is een muisarm en wat is RSI?

Een muisarm is een verzamelnaam voor klachten die ontstaan door het langdurig en herhaaldelijk gebruik van een computermuis. De spieren, pezen en zenuwen in je arm, pols en hand raken overbelast en gaan pijn doen. Een muisarm kan ook leiden tot klachten in je nek, schouder en rug.

RSI staat voor Repetitive Strain Injury. Dit is ook een verzamelnaam voor klachten die ontstaan door het langdurig en herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde bewegingen. RSI kan dus ook veroorzaakt worden door het gebruik van een computermuis, maar ook door andere activiteiten zoals typen, gamen, breien of werken met een naaimachine. RSI kan net als een muisarm leiden tot pijn in je arm, pols, hand, nek, schouder en rug.

Wat zijn de symptomen van een muisarm en RSI?

De symptomen van een muisarm en RSI kunnen per persoon verschillen, maar over het algemeen kun je denken aan:

 • Pijn, stijfheid of tintelingen in je arm, pols of hand
 • Verminderde kracht of coördinatie in je arm, pols of hand
 • Zwelling of roodheid in je arm, pols of hand
 • Moeite met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten zoals schrijven, knippen of knopen
 • Pijn, stijfheid of spanning in je nek, schouder of rug
 • Hoofdpijn of duizeligheid

De klachten kunnen in het begin mild zijn en alleen optreden tijdens of na het gebruik van de computermuis. Maar als je niets doet om ze te behandelen, kunnen ze erger worden en chronisch worden. Dan heb je constant pijn en kun je zelfs arbeidsongeschikt raken.

 

Hoe kun je een muisarm en RSI behandelen?

Het belangrijkste om te doen als je een muisarm of RSI hebt, is om de oorzaak aan te pakken. Dat betekent dat je moet proberen om de belasting op je arm, pols en hand te verminderen. Dat kun je doen door:

 • Je werkplek ergonomisch in te richten. Zorg voor een goede houding, een verstelbare stoel en bureau, een geschikte muis en toetsenbord en een goed beeldscherm.
 • Je werkhouding regelmatig te veranderen. Wissel af tussen zitten en staan, strek je armen en benen regelmatig uit en draai je nek en schouders los.
 • Je werkzaamheden af te wisselen. Doe niet te lang dezelfde taak achter elkaar, maar wissel af tussen verschillende taken die andere spieren gebruiken.
 • Regelmatig pauzes te nemen. Las elke 20 minuten een korte pauze in, waarin je even wegloopt van je computer en iets anders doet.
 • Je spieren te ontspannen. Doe bijvoorbeeld ademhalings- of ontspanningsoefeningen om stress te verminderen.
 • Je spieren te versterken. Doe bijvoorbeeld rek- of krachtoefeningen om je spieren soepeler en sterker te maken.

Naast deze maatregelen kun je ook professionele hulp zoeken om je muisarm of RSI te behandelen. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk die gericht zijn op het verminderen van de pijn, het verbeteren van de functie en het voorkomen van verdere schade. Twee voorbeelden van behandelingen zijn fysiotherapie en chiropractie.

 

Fysiotherapie muisarm

Een fysiotherapeut kan je helpen om je muisarm of RSI te behandelen door middel van:

 • Oefentherapie: De fysiotherapeut geeft je specifieke oefeningen om je spieren te rekken, te versterken en te ontspannen.
 • Massagetherapie: De fysiotherapeut masseert de pijnlijke spieren om de doorbloeding te verbeteren en de spanning te verminderen.
 • Mobilisatietherapie: De fysiotherapeut beweegt de gewrichten in je arm, pols en hand om de beweeglijkheid te vergroten en de pijn te verminderen.
 • Advies: De fysiotherapeut geeft je advies over hoe je je werkplek kunt aanpassen, hoe je je werkhouding kunt verbeteren en hoe je kunt voorkomen dat de klachten terugkomen.

 

Chiropractie muisarm

Een chiropractor kan je ook helpen om je muisarm of RSI te behandelen door middel van:

 • Manipulatietherapie: De chiropractor past kleine druk toe op de gewrichten in je arm, pols, hand, nek en rug om de zenuwfunctie te herstellen en de pijn te verminderen.
 • Triggerpointtherapie: De chiropractor zoekt naar knopen in de spieren die pijn veroorzaken en drukt erop om ze los te maken.
 • Dry needling: De chiropractor prikt met dunne naaldjes in de spieren om ze te ontspannen en de doorbloeding te verbeteren.
 • Advies: De chiropractor geeft je advies over hoe je je werkplek kunt aanpassen, hoe je je werkhouding kunt verbeteren en hoe je kunt voorkomen dat de klachten terugkomen.

 

Een muisarm of RSI zijn serieuze lichamelijke klachten die veel voorkomen bij mensen die veel met een computer werken. Ze kunnen leiden tot veel pijn en beperkingen in het dagelijks leven. Gelukkig kun je er iets aan doen om ze te behandelen en te voorkomen. Door je werkplek ergonomisch in te richten, door regelmatig pauzes te nemen en door oefeningen te doen kun je al veel bereiken.

 

Daarnaast kun je ook fysiotherapie of chiropractie proberen om op een verantwoorde manier van de pijn af te komen. Heb jij last van een muisarm of RSI? Neem dan contact op en plan een afspraak in.

Veelgestelde vragen

Wordt de behandeling van een muisarm of RSI vergoed?

Als u aanvullend verzekerd bent, wordt de muiasrm of RSI behandeling als onderdeel van chiropractie en fysiotherapie vergoed. Het aantal behandelingen dat uw zorgverzekeraar vergoedt hangt af van uw aanvullende verzekering. Rugcentrum Parkstad is een erkend behandelaar bij alle zorgverzekeringen.

Hoe lang duurt een behandeling?

Afhankelijk van de klacht duurt een behandeling ongeveer 15 tot 30 minuten.

Hoe lang is de wachtlijst?

Wij hebben geen wachtlijst. In principe kunt u binnen een week terecht voor uw eerste behandeling. Maak een afspraak!