Heb je last van chronische pijn in je spieren, pezen en gewrichten? Voel je je vaak moe, gespannen of somber? Dan heb je misschien fibromyalgie, een aandoening die veel invloed kan hebben op je dagelijks leven. Gelukkig zijn er manieren om je klachten te verminderen en je beter te voelen. In deze tekst lees je wat fibromyalgie is, hoe het ontstaat en welke rol een fysiotherapeut en een chiropractor kunnen spelen bij de behandeling. Ook geven we je tips over wat je zelf kunt doen om de klachten van fibromyalgie te verlichten.

Wat is Fibromyalgie?

Fibromyalgie is een chronische aandoening die wordt gekenmerkt door pijn in de spieren, pezen en gewrichten. De pijn kan zich verspreiden over het hele lichaam, maar komt vooral voor in de nek, schouders, rug, heupen en handen. Naast pijn kun je ook last hebben van vermoeidheid, slaapproblemen, hoofdpijn, concentratieproblemen en stemmingswisselingen. De oorzaak van fibromyalgie is niet bekend en er is geen specifieke test om de diagnose te stellen. De diagnose wordt meestal gebaseerd op je klachtenpatroon en het uitsluiten van andere aandoeningen.

Hoe ontstaat Fibromyalgie?

Er zijn verschillende theorieën over hoe fibromyalgie ontstaat, maar geen enkele is bewezen. Sommige mogelijke factoren zijn:

 • Een verstoring van het zenuwstelsel, waardoor je pijnprikkels sterker waarneemt dan normaal.
 • Een ontregeling van het immuunsysteem, waardoor je lichaam ontstekingsreacties veroorzaakt zonder duidelijke reden.
 • Een hormonale disbalans, waardoor je stresshormonen te hoog of te laag zijn.
 • Een genetische aanleg, waardoor je meer kans hebt om fibromyalgie te ontwikkelen als een familielid het ook heeft.
 • Een psychologische factor, zoals een trauma, depressie of angststoornis, die je gevoeligheid voor pijn beïnvloedt.

 

Welke rol kunnen een fysiotherapeut en chiropractor spelen bij Fibromyalgie?

Er is geen genezing voor fibromyalgie, maar er zijn wel behandelingen die de klachten kunnen verminderen en je kwaliteit van leven kunnen verbeteren. Een fysiotherapeut en een chiropractor kunnen je hierbij helpen op verschillende manieren:

 • Een fysiotherapeut kan je een oefenprogramma op maat geven, dat gericht is op het verbeteren van je spierkracht, uithoudingsvermogen, flexibiliteit en balans. Oefenen kan de pijn verminderen, de bloedcirculatie verbeteren, de stofwisseling stimuleren en de stemming verbeteren. Een fysiotherapeut kan je ook adviseren over hoe je je houding kunt verbeteren en hoe je je dagelijkse activiteiten kunt aanpassen om overbelasting te voorkomen.
 • Een chiropractor kan je wervelkolom en andere gewrichten onderzoeken en behandelen met manuele technieken, zoals manipulaties, mobilisaties en massages. Dit kan de beweeglijkheid van de gewrichten verbeteren, de spanning in de spieren verminderen, de zenuwfunctie herstellen en de pijn verlichten. Een chiropractor kan je ook advies geven over voeding, supplementen en leefstijl.

 

Wat kun je zelf doen om de klachten van Fibromyalgie te verlichten?

Naast het volgen van een fysiotherapeutisch of chiropractisch behandelplan, kun je zelf ook een aantal dingen doen om je klachten te verlichten:

 • Zorg voor een regelmatig slaapritme en vermijd cafeïne, alcohol en nicotine voor het slapengaan.
 • Eet gezond en gevarieerd en drink voldoende water. Vermijd voedingsmiddelen waar je allergisch of overgevoelig voor bent.
 • Probeer stress te verminderen of beter te hanteren. Zoek ontspanning in activiteiten die je leuk vindt of die je rust geven. Meditatie, yoga of ademhalingsoefeningen kunnen hierbij helpen.
 • Zoek steun bij familie, vrienden of lotgenoten. Praat over je gevoelens en ervaringen of zoek professionele hulp als je daar behoefte aan hebt.
 • Wees mild voor jezelf en accepteer je grenzen. Stel realistische doelen en beloon jezelf voor wat je bereikt hebt.

Fibromyalgie is een uitdagende aandoening om mee te leven, maar met de juiste behandeling en zelfzorg kun je je klachten verminderen en je welzijn verbeteren. Een fysiotherapeut en een chiropractor kunnen je hierbij ondersteunen en begeleiden.

Veelgestelde vragen

Wordt de behandeling van fibromyalgie vergoed?

Als u aanvullend verzekerd bent, wordt de behandeling van fibromyalgie als onderdeel van chiropractie en fysiotherapie vergoed. Het aantal behandelingen dat uw zorgverzekeraar vergoedt hangt af van uw aanvullende verzekering. Rugcentrum Parkstad is een erkend behandelaar bij alle zorgverzekeringen.

Hoe lang duurt een behandeling?

Afhankelijk van de klacht duurt een behandeling ongeveer 15 tot 30 minuten.

Hoe lang is de wachtlijst?

Wij hebben geen wachtlijst. In principe kunt u binnen een week terecht voor uw eerste behandeling. Maak een afspraak!