Het ervaren van de dagelijkse vreugden van het leven kan een uitdaging zijn wanneer artrose om de hoek komt kijken. Deze degeneratieve gewrichtsaandoening kan een aanzienlijke invloed hebben op uw mobiliteit en comfort. Gelukkig zijn er manieren om de last van artrose te verlichten en een actieve levensstijl te behouden.

 

Chiropractie is een van de manieren waarop u de klachten van artrose therapeutisch kunt laten behandelen. Lees hier meer over de rol die chiropractie kan spelen bij artrose en over onze behandelmethode.

Wat is artrose?

Artrose is een degeneratieve gewrichtsaandoening die optreedt wanneer het kraakbeen dat de gewrichten bedekt, geleidelijk verslechtert. Dit proces kan leiden tot pijn, stijfheid en verminderde mobiliteit in de aangetaste gewrichten. Gewrichten die vaak worden getroffen door artrose zijn onder andere de knieën, heupen, rug en handen. Hoewel artrose meestal voorkomt bij oudere volwassenen, kan het ook jongere mensen treffen, vooral na een blessure of overmatige belasting.

Wat zijn de symptomen van artrose? 

De symptomen van artrose variëren, maar kunnen onder andere pijn, stijfheid, zwelling en verminderde bewegingsvrijheid omvatten. Patiënten ervaren vaak een toename van ongemak na periodes van inactiviteit of juist na overmatige belasting van de gewrichten. In gevorderde gevallen kan artrose de dagelijkse activiteiten en de levenskwaliteit aanzienlijk beïnvloeden.

 

Welke rol kan een chiropractor spelen bij artrose?

Chiropractoren zijn opgeleid om de structuur en functie van het lichaam, inclusief de gewrichten, wervelkolom en spieren, te evalueren en te behandelen. Hoewel artrose niet volledig kan worden genezen, kan chiropractie effectieve verlichting bieden van de symptomen die gepaard gaan met deze aandoening. Chiropractoren richten zich op het verbeteren van de algehele gewrichtsbeweging en het verminderen van ontstekingen die de pijn en stijfheid verergeren. Door zachte aanpassingen en manipulaties kunnen chiropractoren helpen om de gewrichtsfunctie te verbeteren, de doorbloeding te stimuleren en de druk op zenuwen te verminderen.

Daarnaast kan een chiropractor een persoonlijk behandelplan opstellen dat specifiek is afgestemd op de behoeften van de patiënt. Dit kan onder meer oefeningen omvatten die gericht zijn op het versterken van de spieren rondom de aangetaste gewrichten en het bevorderen van stabiliteit. Chiropractie kan ook bijdragen aan het verminderen van de stress op het zenuwstelsel, wat een positieve invloed kan hebben op het algehele welzijn.

 

Wat kan een patiënt zelf doen bij artrose?

Naast de behandelingen van een chiropractor kunnen patiënten zelf ook actieve stappen ondernemen om hun symptomen te beheren en hun kwaliteit van leven te verbeteren. Het handhaven van een gezond gewicht is van cruciaal belang, omdat overtollig gewicht de druk op gewrichten verhoogt, wat de symptomen kan verergeren. Regelmatige lichaamsbeweging, zoals zwemmen, fietsen en wandelen, kan helpen bij het behouden van de gewrichtsmobiliteit en het versterken van de omliggende spieren.

Een gebalanceerd dieet rijk aan voedingsstoffen, zoals omega-3 vetzuren en antioxidanten, kan ontstekingen verminderen en bijdragen aan de algehele gezondheid van de gewrichten. Verder is het belangrijk om ergonomische hulpmiddelen te gebruiken om stress op de gewrichten te minimaliseren, vooral tijdens dagelijkse activiteiten.

Veelgestelde vragen

Wordt de behandeling van artrose vergoed?

Als u aanvullend verzekerd bent, wordt de artrose behandeling als onderdeel van chiropractie en fysiotherapie vergoed. Het aantal behandelingen dat uw zorgverzekeraar vergoedt hangt af van uw aanvullende verzekering. Rugcentrum Parkstad is een erkend behandelaar bij alle zorgverzekeringen.

Hoe lang duurt een behandeling?

Afhankelijk van de klacht duurt een behandeling ongeveer 15 tot 30 minuten.

Hoe lang is de wachtlijst?

Wij hebben geen wachtlijst. In principe kunt u binnen een week terecht voor uw eerste behandeling. Maak een afspraak!