Artrose

“U zult er mee moeten leren leven.” Het klinkt alsof er sprake is van een ongeneeslijke ziekte maar dat is het niet. Artrose is eigenlijk een natuurlijk proces dat hoort bij het ouder worden. Helaas kan artrose ook op jonge leeftijd al voorkomen en daarom wordt artrose gezien als een reumatische aandoening. De aandoening komt relatief vaak voor, bij ongeveer één miljoen mensen in Nederland. Artrose gaat niet over en wordt met de tijd erger. Vaak is de kwaliteit van het kraakbeen al een stuk achteruitgegaan voordat de eerste klachten opkomen.

Waardoor ontstaat artrose?

In het gewricht waar twee botten bij elkaar komen, zit kraakbeen om ervoor te zorgen dat de botten niet tegen elkaar schuren. Naarmate de jaren verstrijken wordt kraakbeen steeds droger en gaat het op den duur kleine scheurtjes vertonen. Het kraakbeen slijt langzaam maar zeker. Vandaar dat artrose in de volksmond ook wel ‘slijtage’ wordt genoemd. Na verloop van tijd gaan de botten toch over elkaar heen schuren. Het bot probeert dit te herstellen door dikker te worden: er groeien puntige aangroeisels genaamd ‘osteofyten’. Dit is waar de pijn bij artrose door ontstaat.

 

Artroseproces

Het slijtage-proces kan in alle gewrichten optreden. Er zijn echter gewrichten waarin het vaker voorkomt, zoals de nek, onderrug, knieën, heupen, duim, vingers en grote teen. Niet alleen veroudering speelt een rol in het artroseproces. Ook overgewicht en (werk) situaties waarbij de gewrichten te zwaar belast worden spelen een rol, waardoor artrose bij jonge mensen ook al voor kan komen.

 

Wat zijn de gevolgen van artrose?

Hoewel het artroseproces op zichzelf geen pijn veroorzaakt, kunnen de gevolgen van artrose wel tot andere klachten leiden. Immers een versleten gewricht, of het nou een tussenwervelschijf of een heup is, leidt tot stijfheid. Stijfheid in de gewrichten kan leiden tot kortere gespannen spieren en beknelde zenuwen. Dit kan leiden tot tintelingen, doofheid, branderige pijn of spierkrampen.

 

Wat kan Rugcentrum Parkstad voor u betekenen?

Hoewel een reeds ontstane artrose niet meer zal genezen, kan de chiropractor bij Rugcentrum Parkstad er wel voor zorgen de gewrichten zo optimaal mogelijk blijven bewegen. Door het corrigeren van versleten gewrichten nemen spier- en gewrichtsklachten vaak drastisch af. Ook ervaren patiënten in de ochtend vaak veel minder ochtendstijfheid. Leren leven met artrose hoeft niet gelijk te staan aan leren leven met klachten!

 

Advies nodig?

Bel: 045 203 10 13 of

Contact