Pijn aan het schaambeen kan een impact hebben op het dagelijks leven. Bij Rugcentrum Parkstad begrijpen we dat schaambeenpijn een complex en veelzijdig probleem is dat een specifieke benadering vereist. Op deze pagina laten we zien hoe onze ervaren bekkenfysiotherapeuten en chiropractoren u begeleiden naar herstel.


Ontdek hoe zelfzorg, diagnostiek en op maat gemaakte behandelplannen samenkomen in een effectieve route naar herstel.

Het schaambeen

Het schaambeen, ook bekend als het schaambot, is een deel van het bekken. Het bekken bestaat uit het heiligbeen, darmbeen, en de twee schaambeenderen die vooraan met elkaar verbonden zijn door de symfyse. Het schaambot bevindt zich aan de voorzijde van het bekken en is voelbaar in de schaamstreek.

Symptomen

De meest voorkomende symptomen zijn pijn en/of gevoeligheid bij druk op het schaambeen. De pijn kan zich manifesteren als een plotselinge, scherpe pijn vanaf de voor- of achterkant van uw bekken, of als een constante pijn die zich uitbreidt naar uw onderbuik, lies, schaamstreek, dij en been. Deze pijn kan verergeren door bepaalde activiteiten zoals lopen, voorover buigen, traplopen, bewegen in bed, in en uit de auto stappen, op één been staan, een been optillen, of uzelf uit bed of een stoel tillen.

Deze symptomen kunnen uw dagelijkse activiteiten en kwaliteit van leven beïnvloeden.

 

Oorzaken

Pijn aan het schaambeen kan verschillende oorzaken hebben. Verminderde stabiliteit van het bekken, vaak gerelateerd aan zwangerschap, is een veelvoorkomende oorzaak. Ook kunnen irritaties door sporten, vrijen of een liesblessure tot pijn leiden.

 

Wat kunt u zelf doen bij pijn aan het schaambeen?

Voor de verlichting van pijn aan het schaambeen zijn verschillende zelfzorg-tips nuttig. Licht bewegen, zoals fietsen helpt zonder overmatige belasting. Vermijd zware activiteiten en tillen, en vraag zo nodig om hulp. Rust is belangrijk, zowel algemeen als bij specifieke activiteiten. Vermijd plotselinge bewegingen en sta rustig op.

 

Behandeling

Bij Rugcentrum Parkstad bieden we een breed scala aan behandelingen, aangepast aan uw unieke behoeften. Onze behandelingen omvatten bekkenfysiotherapie, chiropractische zorg en indien nodig combinatie van deze methoden.

 

Ons doel is om een behandelplan te ontwikkelen dat zich richt op het verminderen van uw pijn en het verbeteren van uw algehele levenskwaliteit. Neem contact met ons op.

Veelgestelde vragen

Wordt de behandeling van pijn aan het schaambeen vergoed?

Als u aanvullend verzekerd bent, wordt de behandeling van pijn aan het schaambeen als onderdeel van chiropractie en fysiotherapie vergoed. Het aantal behandelingen dat uw zorgverzekeraar vergoedt hangt af van uw aanvullende verzekering. Rugcentrum Parkstad is een erkend behandelaar bij alle zorgverzekeringen.

Hoe lang duurt een behandeling?

Afhankelijk van de klacht duurt een behandeling ongeveer 15 tot 30 minuten.

Hoe lang is de wachtlijst?

Wij hebben geen wachtlijst. In principe kunt u binnen een week terecht voor uw eerste behandeling. Maak een afspraak!