Bent u of is een van uw naasten gediagnosticeerd met Parkinson? Bij Rugcentrum Parkstad begrijpen we dat de ziekte van Parkinson niet alleen van grote invloed is op het leven van de patiënt, maar ook erg ingrijpend kan zijn voor hun dierbaren. Onze ervaren fysiotherapeuten staan klaar om zowel patiënten als hun families te begeleiden bij het omgaan met de uitdagingen die deze aandoening met zich meebrengt. In deze tekst leest u meer over de rol die fysiotherapie kan spelen bij lichamelijke klachten als gevolg van de ziekte van Parkinson. 

Ervaart u lichamelijke klachten als gevolg van de ziekte van Parkinson en wilt u graag starten met fysiotherapie? Neem dan tijdig contact met ons op en plan een afspraak in.

Wat is Parkinson?

Parkinson reikt verder dan louter een medische diagnose. Het is een complexe reis, waarbij veel lichamelijke uitdagingen op de loer liggen. Het is een progressieve neurologische aandoening wordt veroorzaakt door het verlies van dopamine-producerende cellen in de hersenen. Dit tekort aan dopamine kan zich uiten in trillen, stijfheid, vertraagde bewegingen en balansproblemen. Deze symptomen verschillen doorgaan van persoon tot persoon.

Welke klachten kunt u ervaren bij Parkinson?

Parkinson kan een breed scala aan symptomen met zich meebrengen, waarvan sommige direct zichtbaar zijn en andere symptomen juist een stuk subtieler zijn. Deze klachten kunnen een aanzienlijke invloed hebben op de algehele levenskwaliteit. Gelukkig kan een fysiotherapeut hierin een ondersteunende rol bieden, gericht op het verbeteren van de bewegingsmogelijkheden. De meest voorkomende symptomen zijn:

 1. Motorische problemen: stijfheid van de spieren, traagheid van bewegingen, verminderd bewegingsbereik, trillen, balansproblemen en risico op vallen. 
 2. Niet-motorische symptomen: depressie en stemmingswisselingen, verminderde reukzin, spijsverteringsproblemen en slaapstoornissen. 
 3. Spraak-en slikproblemen: zacht of monotoon spreken, moeite met articuleren en slikproblemen (dysfagie). 
 4. Cognitieve veranderingen: geheugenproblemen en problemen met aandacht en concentratie.
 5. Psychologische uitdagingen: angst, verminderd zelfvertrouwen en zelfbeeld, sociaal isolement en eenzaamheid.

 

 

De behandelmogelijkheden bij Parkinson

Fysiotherapie bij Parkinson is maatwerk: ieder persoon heeft andere klachten, behoeften en doelen. De behandelmogelijkheden stemmen wij dan ook volledig af op uw individuele situatie. 

De behandeling kan omvatten:

 1. Bewegingsoefeningen: aangepaste bewegingsoefeningen kunnen de mobiliteit en het bewegingsbereik van gewrichten vergroten. Dit kan helpen bij het verminderen van stijfheid en het verbeteren van soepele bewegingen.
 2. Krachttraining: het opbouwen van spierkracht kan helpen bij het verminderen van spierzwakte en het ondersteunen van dagelijkse activiteiten. Krachttraining kan gericht zijn op specifieke spiergroepen die verzwakt zijn door Parkinson.
 3. Coördinatieoefeningen:om nauwkeurigheid en precisie in bewegingen te verbeteren die een belangrijke rol spelen in uw dagelijks leven.
 4. Looptraining: om het risico op struikelen en vallen te verminderen. 
 5. Evenwichtstraining: om het evenwicht te verbeteren en het risico op vallen te verminderen.
 6. Functionele training: het verbeteren van functionele vaardigheden die nodig zijn voor dagelijkse activiteiten, zoals aankleden, opstaan uit een stoel of omdraaien in bed.

Hoewel de fysiotherapeuten van Rugcentrum Parkstad zich vooral richten op het verbeteren van de fysieke beweging en functionaliteit, spelen de behandelingen indirect ook een rol in het leren omgaan met psychologische uitdagingen. Het behalen van persoonlijke doelen tijdens de fysiotherapiesessies kan het zelfvertrouwen vergroten. Daarnaast besteden we aandacht aan technieken waarmee bewegingen beter beheerst en gecoördineerd kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat u meer controle over uw eigen lichaam heeft. 

 

 

Fysiotherapie bij Parkinson

Rugcentrum Parkstad bestaat uit een team van toegewijde fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in het bieden van doelgerichte en gepersonaliseerde behandelingen bij Parkinson. Hierbij wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld, dat regelmatig wordt geëvalueerd en indien nodig aangepast. Daarnaast werken onze fysiotherapeuten nauw samen met andere zorgverleners, zoals neurologen, huisartsen en verpleegkundigen. 

 

 

Bij Rugcentrum Parkstad kunt u rekenen op:

 • Een uitgebreide intake en onderzoek om uw klachten, wensen en doelen in kaart te brengen
 • Een individueel behandelplan dat afgestemd is op uw situatie en mogelijkheden
 • Een combinatie van diverse behandelmethoden
 • Een moderne oefenzaal met diverse apparatuur en hulpmiddelen
 • Een goede samenwerking met andere disciplines binnen en buiten onze praktijk
 • Een flexibele planning en bereikbaarheid

Heeft u of een van uw naasten Parkinson en wilt u meer weten over wat fysiotherapie hierin kan betekenen? Of wilt u een afspraak maken voor een intakegesprek? Neem dan contact op met Rugcentrum Parkstad in Heerlen. Wij staan u graag te woord en helpen u graag verder.

 

U kunt ons bereiken via telefoonnummer 045 – 203 10 13 of via e-mail. U kunt ook gebruik maken van ons contactformulier.

Wij hopen u snel te mogen verwelkomen in onze praktijk!

Veelgestelde vragen

Wordt fysiotherapie bij Parkinson vergoed?

Als u aanvullend verzekerd bent, wordt de hielspoor als onderdeel van chiropractie en fysiotherapie vergoed. Het aantal behandelingen dat uw zorgverzekeraar vergoedt hangt af van uw aanvullende verzekering. Rugcentrum Parkstad is een erkend behandelaar bij alle zorgverzekeringen.

Hoe lang duurt een behandeling?

Afhankelijk van de klacht duurt een behandeling ongeveer 15 tot 30 minuten.

Hoe lang is de wachtlijst?

Wij hebben geen wachtlijst. In principe kunt u binnen een week terecht voor uw eerste behandeling. Maak een afspraak!