Veel mensen zullen het herkennen: u wordt ‘s ochtends wakker en bij de eerste beweging die u met uw hoofd maakt voelt u een pijnscheut in uw nek. Vaak verdwijnt de pijn gedurende de dag of voelt u er na een goede nacht slaap niets meer van. Toch kan het ook voorkomen dat de pijn niet vanzelf voorbij lijkt te gaan en langdurig aanhoudt. 

Dergelijke nekpijn is nooit prettig en met name wanneer de pijn uitstraalt naar andere delen van uw lichaam én hoofdpijn veroorzaakt wilt u er zo snel mogelijk vanaf. Verwarmen kan tijdelijk verlichting bieden en het innemen van een pijnstiller kan ervoor zorgen dat u tijdelijk van de hoofdpijn afkomt. Dit zijn echter geen permanente en langdurige oplossingen voor het probleem in uw nek. 

Heeft u last van uw nek en nemen de klachten maar niet af? Kom dan langs bij Rugcentrum Parkstad. Ons team onderzoekt de oorzaak van de nekklachten en stelt een persoonlijk behandelplan op om de pijn in uw nek te verhelpen. Wilt u meer lezen over nekpijn of onze behandelingen? Lees dan verder.

Wat veroorzaakt pijn in de nek?

Nekpijn komt in diverse vormen en kan dan ook verschillende oorzaken hebben. In sommige gevallen kunt u de oorzaak van de pijn al min of meer herleiden tot een verkeerde beweging of het langdurig aannemen van een slechte houding. Maar er zijn ook gevallen waarbij de oorzaak van de pijn niet direct aan een van de voor de hand liggende factoren toegeschreven kan worden. Wilt u zich verdiepen in een van de mogelijke oorzaken? We hebben de meest voorkomende oorzaken voor u op een rij gezet:

 

  • Verkeerde houding

De benaming verraadt het al, maar wanneer u langdurig een onnatuurlijke (lees: verkeerde) houding aanneemt zal dit voor klachten in het bewegingsapparaat gaan zorgen. Het aannemen van een verkeerde houding gebeurt vaak onbewust, waardoor het lastig is om er zonder een professioneel oog bewust van te worden. Bij veel mensen vindt het aannemen van een verkeerde houding bovendien ‘s nachts plaats, wat de bewustwording van de oorzaak van de nekklachten nog lastiger maakt. 

Een veel voorkomende verkeerde houding is de “computerhouding”. Een voorovergebogen houding met naar voren gestrekte armen zorgt namelijk voor langdurige zware belasting van de nekspieren.

  • Spanning en Stress

Voor veel mensen is nekpijn een terugkerend thema in periodes waarin ze te maken krijgen met veel stress en/of spanning. Vaak is nekpijn in dergelijke periodes slechts een van de vele klachten en gaan de pijnscheuten samen met hoofdpijn, rugpijn, pijn in de ledematen en nog diverse andere klachten. Op den duur kunnen deze klachten elkaar gaan versterken. Het is daarom verstandig om tijdig over te gaan tot diagnostisering en behandeling. 

  • Verkeerde beweging

Het kan iedereen gebeuren: het maken van een verkeerde beweging. Iets te snel naar links of rechts kijken, een onverwachte en ongecontroleerde beweging of zelfs een aanrijding kunnen ervoor zorgen dat uw nek spieren verkrampen en uw belemmeren in het bewegen.

  • Verkeerde ademhaling

Het is geen voor de hand liggende oorzaak, maar ook een verkeerde ademhaling kan ervoor zorgen dat u pijn in uw nek ervaart. Vooral wanneer u langdurig zit of door andere pijnklachten uw ademhaling onbewust vanuit de buik naar (voornamelijk) de borst verplaatst heeft kunt u nekklachten ervaren. Uw longen moeten zich immers uitzetten wanneer u ademt. Krijgen ze de benodigde ruimte niet in uw buikregio? Dan zoeken ze deze ruimte in uw borstkas, wat kan zorgen voor spanning in de spieren rondom uw nek.

  • Klachten aan de nekwervels

De pijn kan ook veroorzaakt worden door een probleem in de nekwervels. Een nekhernia zorgt bijvoorbeeld voor pijn in de nek met duidelijke uitstraling naar de armen. Op oudere leeftijd kunnen artrose en osteoporose voor nekklachten zorgen.

 

Let op! We adviseren u om met nekpijn altijd langs te gaan bij een fysiotherapeut of chiropractor. Voorkom erger en ga tijdig aan de slag met een persoonlijk behandelplan.

Welke soorten pijn kunt u in uw nek ervaren?

Nekpijn treedt op in verschillende vormen. De oorzaak van de pijn bepaalt grotendeels welke klachten u ervaart en wat het pijnniveau van de klachten is. Ook kan de nekpijn uitstralen naar het hoofd, de rug en de ledematen. Dit maakt dat de behandeling van nekklachten vaak bestaat uit het behandelen van een (groot) deel van het bewegingsapparaat.

Wat de diverse soorten nekpijn gemeen hebben is de regio waarin de pijn optreedt. Vaak zijn dit de zijkanten van de nek of de achterkant van de nek. Als u een hand in uw nek legt en voorzichtig met uw hoofd naar voren kantelt voelt u bijvoorbeeld waar de twee grootste nekspieren lopen. Veel klachten hebben te maken met het verkrampen of overbelasten van deze spieren.

Nekpijn kan spontaan ontstaan en al voor pijn zorgen tijdens het maken van de kleinste bewegingen. Vaak voelt u gedurende de dag vrijwel continu een lichte zeurende pijn in uw nek. Deze pijn versterkt zich wanneer u uw nek beweegt en zal vervolgens weer afnemen tot het “zeurende” niveau. Het kan voorkomen dat het aannemen van bepaalde houdingen door de pijn onmogelijk wordt. Ook kan de nekpijn zorgen voor algehele stijfheid in het bewegingsapparaat en tintelingen in de armen of benen.

 

Hoe behandelen wij pijn in de nek?

Wanneer u uw nekpijn bij Rugcentrum Parkstad laat behandelen doorlopen we een aantal stappen om u van de pijn te verlossen. Tijdens de eerste afspraak onderzoeken we de oorzaak van uw pijnklachten. Afhankelijk van de uitkomst van dit onderzoek zal een van onze fysiotherapeuten of chiropractoren vervolgens aan de slag gaan met het opstellen van een behandelplan. Onze behandelplannen gaan uit van ons “in drie stappen beter”- principe. Meer weten over deze behandelwijze? Lees dan hier verder.

Heeft u last van uw nek en wilt u een toename van de klachten voorkomen? Neem dan tijdig contact met ons op en plan een afspraak in. We helpen u graag met het lokaliseren en verhelpen van de klachten.

Veelgestelde vragen

Wordt de behandeling van nekpijn vergoed?

Als u aanvullend verzekerd bent, wordt de nekpijn behandeling als onderdeel van chiropractie en fysiotherapie vergoed. Het aantal behandelingen dat uw zorgverzekeraar vergoedt hangt af van uw aanvullende verzekering. Rugcentrum Parkstad is een erkend behandelaar bij alle zorgverzekeringen.

Hoe lang duurt een behandeling?

Afhankelijk van de klacht duurt een behandeling ongeveer 15 tot 30 minuten.

Hoe lang is de wachtlijst?

Wij hebben geen wachtlijst. In principe kunt u binnen een week terecht voor uw eerste behandeling. Maak een afspraak!