Multiple sclerose (MS) is een aandoening van het centrale zenuwstelsel, waarbij de beschermende laag rondom de zenuwen beschadigd raakt. Dit leidt tot verschillende klachten, zoals vermoeidheid, problemen met zien, bewegen, praten, concentratie en geheugen. MS is een chronische ziekte die niet te genezen is, maar wel behandeld kan worden. In deze tekst leest u meer over de rol die een fysiotherapeut kan spelen in het begeleiden van mensen met MS. 

Ervaart u klachten die horen bij het ziektebeeld van MS en vertrouwt u de situatie niet? Neem dan altijd eerst contact op met een (huis)arts! Fysiotherapie is een onderdeel van de doorlopende behandeling die vaak volgt na de diagnose. Een fysiotherapeut kan en zal de diagnose nooit stellen.

Wat is MS?

MS is een auto-immuunziekte, wat betekent dat het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam keert. Bij MS valt het afweersysteem de myeline aan, een stof die de zenuwen in de hersenen, het ruggenmerg en de oogzenuwen omhult en beschermt. Door de ontstekingen die hierdoor ontstaan, wordt de myeline beschadigd of verdwijnt deze helemaal. Hierdoor kunnen de zenuwen minder goed signalen doorgeven aan de spieren en organen. Dit veroorzaakt allerlei klachten, die per persoon en per moment kunnen verschillen.

Wat zijn de symptomen van MS?

De symptomen van MS hangen af van de plaats en de ernst van de ontstekingen in het centrale zenuwstelsel. Sommige mensen hebben maar af en toe last van milde klachten, terwijl anderen ernstige beperkingen ondervinden in hun dagelijks leven. De meest voorkomende symptomen van MS zijn:

  • Vermoeidheid: veel mensen met MS voelen zich vaak uitgeput en hebben moeite om zich te concentreren.
  • Oogproblemen: sommige mensen met MS hebben last van verminderd zicht, dubbelzien, wazig zien of pijn in de ogen.
  • Spierproblemen: veel mensen met MS hebben last van zwakke, stijve of trillende spieren, vooral in de benen. Dit kan leiden tot problemen met lopen, balans, coördinatie en kracht.
  • Gevoelsstoornissen: sommige mensen met MS hebben last van tintelingen, een doof gevoel, een branderig of koud gevoel of pijn in verschillende delen van het lichaam.
  • Blaas- en darmproblemen: sommige mensen met MS hebben moeite om hun urine of ontlasting op te houden of juist te lozen. Dit kan leiden tot urineverlies, verstopping of diarree.
  • Spraak- en slikproblemen: sommige mensen met MS hebben moeite om duidelijk te praten of om voedsel of drank door te slikken. Dit kan leiden tot onduidelijke spraak, verslikken of hoesten.
  • Cognitieve problemen: sommige mensen met MS hebben problemen met hun geheugen, aandacht, concentratie, planning of probleemoplossing. Dit kan leiden tot vergeetachtigheid, verwarring of fouten maken.
  • Emotionele problemen: veel mensen met MS hebben last van stemmingswisselingen, depressie, angst of boosheid. Dit kan leiden tot verdriet, angstgevoelens of frustratie.

Hoe kan MS behandeld worden?

Er is geen medicijn dat MS kan genezen, maar er zijn wel medicijnen en behandelingen die de klachten kunnen verminderen en de ziekte kunnen remmen. De behandeling van MS is gericht op het onderdrukken van het afweersysteem om nieuwe ontstekingen te voorkomen, het herstellen van de beschadigde myeline om de zenuwfunctie te verbeteren en het bestrijden van de symptomen om de kwaliteit van leven te verhogen. De behandeling van MS bestaat uit:

  • Medicijnen: Er zijn verschillende soorten medicijnen die gebruikt kunnen worden bij MS, afhankelijk van de vorm, de ernst en de fase van de ziekte. Sommige medicijnen zijn bedoeld om de aanvallen of schubs te verminderen of te voorkomen, andere medicijnen zijn bedoeld om de symptomen te verlichten of te behandelen. De medicijnen kunnen in de vorm van tabletten, injecties of infusen worden toegediend.
  • Fysiotherapie: Fysiotherapie kan een belangrijke rol spelen in het begeleiden van mensen met MS. Fysiotherapie kan helpen om de spierkracht, de balans, de coördinatie, de mobiliteit en de conditie te verbeteren of te behouden. Fysiotherapie kan ook helpen om pijn, stijfheid, spasmen en vermoeidheid te verminderen of te voorkomen. Fysiotherapie kan bestaan uit oefeningen, massage, warmte- of koudetherapie, elektrische stimulatie of hulpmiddelen.
  • Andere behandelingen: naast medicijnen en fysiotherapie kunnen er ook andere behandelingen ingezet worden bij MS, zoals ergotherapie, logopedie, psychologie, diëtetiek of alternatieve therapieën. Deze behandelingen kunnen helpen om de verschillende aspecten van het leven met MS te ondersteunen, zoals het functioneren thuis, op het werk of in de vrije tijd, het communiceren, het eten en drinken, het omgaan met emoties of het aanpassen van de leefstijl.

Fysiotherapie bij MS

Fysiotherapie is een van de belangrijkste behandelingen bij MS. Fysiotherapie kan mensen met MS helpen om zo goed mogelijk te blijven bewegen en functioneren in hun dagelijks leven. Fysiotherapie kan ook helpen om complicaties of achteruitgang te voorkomen of te beperken. Fysiotherapie bij MS is maatwerk: elke persoon met MS heeft andere klachten, behoeften en doelen. Daarom wordt er samen met de fysiotherapeut een persoonlijk behandelplan opgesteld, dat regelmatig wordt geëvalueerd en aangepast.

Bij Rugcentrum Parkstad in Heerlen kunt u terecht voor gespecialiseerde fysiotherapie bij MS. Onze fysiotherapeuten werken nauw samen met andere zorgverleners, zoals neurologen, huisartsen en verpleegkundigen. Wij bieden u persoonlijke en professionele begeleiding in een prettige en moderne omgeving.

Bij Rugcentrum Parkstad kunt u rekenen op:

– Een uitgebreide intake en onderzoek om uw klachten, wensen en doelen in kaart te brengen

– Een individueel behandelplan dat afgestemd is op uw situatie en mogelijkheden

– Een combinatie van diverse behandelmethoden

– Een moderne oefenzaal met diverse apparatuur en hulpmiddelen

– Een goede samenwerking met andere disciplines binnen en buiten onze praktijk

– Een flexibele planning en bereikbaarheid

Heeft u MS en wilt u meer weten over wat fysiotherapie voor u kan betekenen? Of wilt u een afspraak maken voor een intakegesprek? Neem dan contact op met Rugcentrum Parkstad in Heerlen. Wij staan u graag te woord en helpen u graag verder.

U kunt ons bereiken via telefoonnummer 045 – 203 10 13 of via e-mail. U kunt ook gebruik maken van ons contactformulier.

Wij hopen u snel te mogen verwelkomen in onze praktijk!

Veelgestelde vragen

Wordt de behandeling bij MS vergoed?

Als u aanvullend verzekerd bent, wordt behandeling bij MS als onderdeel van chiropractie en fysiotherapie vergoed. Het aantal behandelingen dat uw zorgverzekeraar vergoedt hangt af van uw aanvullende verzekering. Rugcentrum Parkstad is een erkend behandelaar bij alle zorgverzekeringen.

Hoe lang duurt een behandeling?

Afhankelijk van de klacht duurt een behandeling ongeveer 15 tot 30 minuten.

Hoe lang is de wachtlijst?

Wij hebben geen wachtlijst. In principe kunt u binnen een week terecht voor uw eerste behandeling. Maak een afspraak!