Migraine is een aandoening die vaak wordt gekenmerkt door intense hoofdpijn, aangevuld wordt door andere lichamelijke symptomen. Het is een veelvoorkomende aandoening die naar schatting ongeveer 10% van de bevolking treft. Hoewel migraine nog niet volledig begrepen wordt, zijn er behandelingen beschikbaar om de symptomen te verlichten en de frequentie en intensiteit van aanvallen te verminderen. 

 

Fysiotherapeuten en chiropractors kunnen de symptomen van migraine met de juiste behandeling verlichten. Lees hier meer over migraine en onze behandelmethode.

Wat is migraine?

Migraine is een aandoening die te maken heeft met veranderingen in de activiteit van de hersenen en de bloedstroom in de hersenen. Tijdens een migraineaanval kunnen de bloedvaten in de hersenen vernauwen en vervolgens verwijden, waardoor een toename van de bloedtoevoer ontstaat. Dit kan leiden tot ontsteking en pijn in de hersenvliezen, die de oorzaak kan zijn van de intense hoofdpijn die kenmerkend is voor migraine. 

Wat zijn de symptomen van migraine? 

Migraine gaat vaak gepaard met intense, bonzende hoofdpijn aan één zijde van het hoofd. Deze hoofdpijn wordt al snel als zeer onprettig ervaren en gaat vaak samen met andere symptomen als:

  • Gevoeligheid voor licht en geluid
  • Misselijkheid
  • Braken
  • Duizeligheid
  • Vermoeidheid
  • Evenwichtsproblemen
  • Vermoeidheid 
  • Verminderde energie
  • Spierstijfheid en nekpijn
  • Problemen met concentratie en geheugen.

Soms ervaren mensen naast de eerder genoemde klachten ook aura’s. Deze visuele storingen bestaan uit flitsen van licht, zigzaglijnen of draaiingen. De symptomen van migraine kunnen variëren in frequentie, lengte en intensiteit. Heeft u last van migraine? Bespreek dit dan ook altijd met uw arts.

 

Hoe kunnen wij migraine behandelen?

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor mensen met migraine, waaronder medicatie en levensstijl aanpassingen. Fysiotherapie en chiropractie kunnen echter ook een grote rol spelen in het verlichten van de symptomen en het bestrijden van de pijn.

Bij fysiotherapie kunnen verschillende technieken worden gebruikt om de symptomen van migraine te verlichten en de frequentie en intensiteit van aanvallen te verminderen. Een van de meest gebruikte technieken is manuele therapie, waarbij de fysiotherapeut de spieren en gewrichten van de nek en schouders behandelt om de pijn en stijfheid te verminderen. Door het behandelen van de stijfheid kan de fysiotherapeut daarnaast ook de slaap verbeteren. Ook dit kan bijdragen aan het voorkomen van migraine aanvallen.

Bij chiropractie wordt het lichaam ook aangepast om de functie te verbeteren en de symptomen van migraine te verminderen. De chiropractor kan verschillende technieken gebruiken, waaronder manipulatie van de wervelkolom en andere gewrichten om de bloedstroom en zenuwfunctie te verbeteren. Chiropractie richt zich ook op het verminderen van spierspanning en het verbeteren van de houding, wat kan bijdragen aan het voorkomen van migraine aanvallen.

Het is belangrijk op te merken dat zowel fysiotherapie als chiropractie geen genezing voor migraine bieden. Deze therapieën zijn gericht op het verlichten van de symptomen en het verbeteren van de algehele gezondheid en welzijn van u als patiënt. 

 

Wat kunt u zelf doen om te herstellen?

Naast professionele behandelingen kunnen er ook stappen worden ondernomen om zelf te helpen bij het herstel van migraine. Allereerst is het belangrijk om te zorgen voor voldoende slaap, regelmatige lichaamsbeweging en gezonde voeding. Daarnaast kunnen ontspanningstechnieken, zoals yoga en meditatie, helpen om stress te verminderen en de geest tot rust te brengen.

Het is ook belangrijk om te voorkomen dat u triggers uitlokt die een migraineaanval kunnen veroorzaken. Triggers kunnen variëren van persoon tot persoon, maar veel voorkomende triggers zijn onder andere stress, hormonale veranderingen, bepaalde voedingsmiddelen en dranken, slaapgebrek en fysieke inspanning. Door een dagboek bij te houden van uw migraineaanvallen en mogelijke triggers, kunt u deze beter identificeren en vermijden.

Veelgestelde vragen

Wordt de behandeling van een migraine vergoed?

Als u aanvullend verzekerd bent, wordt de migraine behandeling als onderdeel van chiropractie en fysiotherapie vergoed. Het aantal behandelingen dat uw zorgverzekeraar vergoedt hangt af van uw aanvullende verzekering. Rugcentrum Parkstad is een erkend behandelaar bij alle zorgverzekeringen.

Hoe lang duurt een behandeling?

Afhankelijk van de klacht duurt een behandeling ongeveer 15 tot 30 minuten.

Hoe lang is de wachtlijst?

Wij hebben geen wachtlijst. In principe kunt u binnen een week terecht voor uw eerste behandeling. Maak een afspraak!