Vrijwel iedereen krijgt in zijn leven wel eens te maken met kniepijn. Het is namelijk een veelvoorkomende blessure die mensen van alle leeftijden treft. Bij de een ontstaan de klachten geleidelijk, terwijl bij een ander de klachten juist acuut optreden als gevolg van een (sport)ongeval. Wat de oorzaak van uw pijnklachten ook is, het is belangrijk om de klachten tijdig te verhelpen om te voorkomen dat deze op termijn chronisch worden. 

Het kan in het begin soms lastig zijn om de oorzaak van de pijnklachten te achterhalen. Dit heeft vooral te maken met het feit dat er een groot aantal mogelijke oorzaken zijn. Zo kunnen de klachten bijvoorbeeld ontstaan tijdens het sporten of als gevolg van het maken van een verkeerde beweging. Ook overbelasting of knieslijtage kunnen de boosdoener zijn en mogen vooral op oudere leeftijd niet zomaar zonder nader onderzoek uitgesloten worden. Pijnstillers met een ontstekingsremmende werking, zoals ibuprofen, kunnen enige verlichting geven, maar dit is natuurlijk geen langdurige oplossing voor uw pijnklachten. Het is daarom belangrijk om de oorzaak van de pijnklachten te achterhalen. 

Heeft u last van aanhoudende pijn in uw knie? Kom dan langs bij Rugcentrum Parkstad. Ons team onderzoekt de oorzaak van de pijnklachten en stelt vervolgens een concreet behandelplan op om de pijn aan uw knie te verhelpen. Wilt u graag meer te weten komen over de mogelijke oorzaken van kniepijn, de symptomen en de behandelmogelijkheden? Lees dan snel verder.

Welke symptomen kunnen gepaard gaan met kniepijn?

Kniepijn gaat vaak gepaard met stijfheid, een zwelling en instabiliteit van de knie. Andere voorbeelden van veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Roodheid en warmte
 • Knappende of knarsende geluiden bij het bewegen van de knie
 • Het niet volledig kunnen strekken of buigen van de knie
 • Geen gewicht op de knie kunnen uitoefenen
 • Een duidelijke misvorming van de knie
 • Koorts


Oorzaken van kniepijn

De juiste behandeling voor uw knieklachten is afhankelijk van het type knieklacht dat u ervaart. Hierbij maken we onderscheid tussen knieaandoeningen en algemene knieklachten. Bij knieaandoeningen duurt het herstel vaak langer en in sommige gevallen zijn de pijnklachten zelfs chronisch. Dit wil echter niet zeggen dat er geen verbetering mogelijk is. Wilt u zich verdiepen in een van de mogelijke oorzaken? We hebben de meest voorkomende oorzaken voor u op een rij gezet.

Algemene knieklachten

In sommige gevallen kunt u de oorzaak van de pijn al min of meer herleiden tot het maken van een verkeerde beweging of overbelasting, maar er zijn ook gevallen waarbij de oorzaak van de pijn niet direct aan een van de voor de hand liggende factoren toegeschreven kan worden. Hieronder volgt een overzicht van een aantal algemene knieaandoeningen. 

 • Overbelasting

De knie is erg gevoelig voor overbelasting door te veel sporten. Vooral atletiek en hardlopen vormen een zware belasting voor de knie. Een veelvoorkomende blessure als gevolg van hardlopen is een lopersknie, ook wel runners knee genoemd. Vaak is deze blessure het gevolg van verkeerd schoeisel, zwakke spieren, een slechte warming-up of een te strak trainingsschema.

 • Overgewicht

Hoe meer gewicht er op de knieën drukt, hoe groter de belasting. Bij veel mensen met overgewicht is dan ook sprake van knieklachten, waarbij het ontstaan van knieaandoeningen zoals artrose en kraakbeenletsel op de loer liggen.

 • Blessures

Naast de lopersknie is ook de springersknie een veelvoorkomende sportblessure. In dit geval is sprake van pijn aan de voorkant van de knie, vaak als gevolg van springen of sprinten.

 • Kneuzing

Stoten of vallen kan de oorzaak zijn van een kneuzing in de knie. In dit geval zijn de spieren of banden in uw knie verrekt, maar de knie zelf heeft in dit geval geen schade opgelopen. U kunt een tijdje last hebben van een stijve en pijnlijke knie en de knie kan tevens flink blauw worden.

Knieaandoeningen

Soms is er helaas toch wat meer aan de hand dan een simpele overbelasting of blessure en is nader onderzoek of zelfs een operatie nodig. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste knieaandoeningen. 

 • Gescheurde kniebanden of kruisbanden

Als gevolg van een harde klap kunnen de kniebanden of kruisbanden beschadigen. Dit kan leiden tot een verrekking, een klein scheurtje of in extreme gevallen tot het volledig afscheuren van de kniebanden of kruisbanden. Het is dan moeilijk om de knie te buigen en de knie houdt veel vocht vast. Sommige mensen zakken zelfs helemaal door de knie heen. Bij een verrekking of scheurtje kunt u met fysiotherapie van de pijn afkomen. In extreme gevallen is soms een knieoperatie noodzakelijk.

 • Gescheurde meniscus

De meniscus heeft een schokdempende werking en laat de knie soepel bewegen. Als gevolg van het verdraaien van de knie kan een scheur in de meniscus ontstaan. In de meeste gevallen gebeurt dit tijdens het sporten. Het is bij deze knieaandoening belangrijk om veel rust te houden en de conditie van de knie te trainen met behulp van fysiotherapie. Wanneer geen verbetering zichtbaar is, kan een operatie uitkomst bieden. Door middel van een kijkoperatie kan het gescheurde gedeelte van de meniscus worden verwijderd.

 • Slijmbeursontsteking

Bij een slijmbeursontsteking zijn de slijmbeurzen in de knie ontstoken, waarbij meestal een pijnlijke zwelling op de knieschijf ontstaat. De knie kan daarnaast warm aanvoelen en rood kleuren. Wanneer de zwelling na een paar weken rust nog niet echt afgenomen is of wanneer de ontsteking telkens weer terugkeert, is sprake van een chronische slijmbeursontsteking. Vaak is een slijmbeursontsteking het gevolg van voortdurende druk die op de knie wordt uitgeoefend.

 • Artrose

Heeft u last van een stijve knie in combinatie met kniepijn, wat geleidelijk minder wordt zodra u even wat meer beweegt? Grote kans dat u last heeft van artrose als gevolg van een versleten knie.

 • Reumatoïde artritis

De knieklachten worden bij deze knieaandoening veroorzaakt door een of meerdere ontstekingen in het kniegewricht. De klachten kennen pieken en dalen en in sommige gevallen is tevens sprake van reumaknobbeltjes op de huid.

 • Kraakbeenletsel

Kraakbeen is een soort beschermlaagje dat over het bot heen ligt in het kniegewricht. Door een ongeluk of als gevolg van overbelasting kunnen hier scheurtjes in ontstaan. Deze scheurtjes kunnen doorlopen tot in het botweefsel en vervelende pijnklachten veroorzaken. Vaak is een kijkoperatie nodig om de losliggende kraakbeenfragmenten weg te spoelen.

Hoe behandelen wij kniepijn?

Wanneer u kniepijn bij Rugcentrum Parkstad laat behandelen, doorlopen we samen een aantal stappen om u van de pijn te verlossen. Tijdens de eerste afspraak onderzoeken we de oorzaak van uw pijnklachten. Afhankelijk van de uitkomst van dit onderzoek zal een van onze fysiotherapeuten of chiropractoren vervolgens aan de slag gaan met het opstellen van individueel behandelplan. Onze behandelplannen gaan uit van ons “in drie stappen beter”- principe. Meer weten over deze behandelwijze? Lees dan hier verder.

Heeft u al een tijdje last van kniepijn die niet vanzelf overgaat? Voorkom dan een verdere toename van de klachten door tijdig een afspraak bij ons in te plannen. We helpen u graag met het lokaliseren en verhelpen van de klachten.

Veelgestelde vragen

Wordt de behandeling van een pijnlijke knie vergoed?

Als u aanvullend verzekerd bent, behandelen wij uw knie als onderdeel van de chiropractie en fysiotherapie vergoeding. Het aantal behandelingen dat uw zorgverzekeraar vergoedt, hangt af van uw aanvullende verzekering. Rugcentrum Parkstad is een erkend behandelaar bij alle zorgverzekeringen.

Hoe lang duurt een behandeling?

Afhankelijk van de klacht duurt een behandeling ongeveer 15 tot 30 minuten.

Hoe lang is de wachtlijst?

Wij hebben geen wachtlijst. In principe kunt u binnen een week terecht voor uw eerste behandeling. Maak een afspraak!