Zwanger zijn en bevallen zijn bijzondere ervaringen die veel veranderen in je lichaam. Het is dan ook niet gek dat je tijdens of na de zwangerschap last kunt krijgen van verschillende lichamelijke klachten. Gelukkig kun je bij Rugcentrum Parkstad terecht voor fysiotherapie en chiropractie om deze klachten te behandelen en te voorkomen. In deze tekst lees je welke klachten het meest voorkomen en hoe wij je daarbij kunnen helpen.

Welke lichamelijke klachten kunnen tijdens of na de zwangerschap optreden?

Tijdens de zwangerschap maakt je lichaam zich klaar voor de bevalling. Je hormonen veranderen, je baarmoeder groeit en je gewicht neemt toe. Dit kan invloed hebben op je spieren, gewrichten, banden en zenuwen. De meest voorkomende klachten die hierdoor kunnen ontstaan zijn:

Bekkeninstabiliteit: Dit is een verzamelnaam voor pijn in het bekkengebied, zoals in de liezen, de schaamstreek, de billen, de heupen of de onderrug. De oorzaak is dat de banden die het bekken bij elkaar houden verslappen door het hormoon relaxine. Dit maakt het bekken minder stabiel en kan leiden tot overbelasting of irritatie van de bekkenbodem.

Lage rugpijn: Dit is een veelvoorkomende klacht bij zwangere vrouwen, vooral in het laatste trimester. De oorzaak is dat de groeiende baarmoeder meer druk uitoefent op de onderrug en dat de buikspieren verslappen. Dit verandert je houding en belast je rug extra.

Pijn rondom het stuitje: Dit is een scherpe of zeurende pijn aan het einde van de wervelkolom, waar het stuitje zit. De oorzaak kan zijn dat het stuitje verschuift door de veranderingen in het bekken of dat er een kneuzing of breuk ontstaat door een val of een moeilijke bevalling.

Urineverlies: Dit is het ongewild verliezen van urine bij bijvoorbeeld hoesten, niezen, lachen of sporten. De oorzaak is dat de bekkenbodemspieren verslappen door de zwangerschap of de bevalling. Dit vermindert de controle over de blaas en kan leiden tot stressincontinentie.

Hoe kunnen een fysiotherapeut en chiropractor deze klachten behandelen?

Bij Rugcentrum Parkstad werken we met een multidisciplinair team van fysiotherapeuten en chiropractors die je graag ondersteunen door het behandelen van (post-)zwangerschapsklachten. Wij bieden je een persoonlijk behandelplan aan dat afgestemd is op jouw situatie, klachten en doelen. Onze behandelingen kunnen bestaan uit:

Fysiotherapie: Dit is een vorm van therapie die zich richt op het herstellen of verbeteren van de functie en beweeglijkheid van je spieren, gewrichten, banden en zenuwen. Een fysiotherapeut kan je helpen met oefeningen, massage, mobilisatie, advies en begeleiding om je pijn te verminderen, je houding te verbeteren, je spieren te versterken en je bekkenbodem te trainen.

Chiropractie: Dit is een vorm van therapie die zich richt op het optimaliseren van de functie en balans van je wervelkolom en zenuwstelsel. Een chiropractor kan je helpen met manipulaties, correcties, stretches, advies en begeleiding om je stuitje te stabiliseren, je bekken te stabiliseren, je zenuwen te ontlasten en je energie te verhogen.

Wat kunnen vrouwen met deze klachten zelf doen om de pijn te verlichten?

Naast onze professionele behandelingen kun je zelf ook veel doen om je klachten te verminderen of te voorkomen. Hier zijn enkele tips die je kunt toepassen in je dagelijks leven:

Let op je houding: Probeer rechtop te staan en te zitten, met je schouders naar achteren en je buik naar binnen. Vermijd vooroverbuigen, draaien of tillen. Gebruik een kussen of een voetenbankje om je rug te ondersteunen. Wissel regelmatig van houding en beweeg voldoende.

Draag een bekkenband: Dit is een elastische band die je om je bekken draagt om het meer stevigheid en stabiliteit te geven. Je kunt een bekkenband dragen tijdens het lopen, staan, sporten of andere activiteiten die je pijnlijk vindt. Vraag je fysiotherapeut of chiropractor om advies over het gebruik van een bekkenband.

Bekkenbodemoefeningen: Dit zijn oefeningen die je helpen om de spieren rondom je blaas, vagina en anus te versterken en te ontspannen. Je kunt deze oefeningen doen door je bekkenbodem aan te spannen alsof je je plas ophoudt en dan weer los te laten. Herhaal dit meerdere keren per dag, bijvoorbeeld tijdens het tandenpoetsen, douchen of tv-kijken. Vraag je fysiotherapeut of chiropractor om advies over het doen van bekkenbodemoefeningen.

Vermijd triggers: Probeer situaties of activiteiten te vermijden die je klachten verergeren, zoals lang zitten, fietsen, hardlopen, springen of zware dingen tillen. Luister naar je lichaam en stop als je pijn voelt. Neem voldoende rust en ontspanning.

Zoek hulp: Schaam je niet voor je klachten en praat erover met je partner, familie, vrienden of zorgverlener. Zij kunnen je steunen, helpen of doorverwijzen naar de juiste hulp. Je hoeft het niet alleen te doen.

Heb je last van (post-)zwangerschapsklachten en wil je graag meer weten over onze behandelingen? Neem dan contact op met Rugcentrum Parkstad voor een vrijblijvend intakegesprek. Wij staan voor je klaar om je te helpen weer pijnvrij en fit te worden.

Veelgestelde vragen

Wordt de behandeling van zwangerschapsklachten vergoed?

Als u aanvullend verzekerd bent, wordt de behandeling van zwangerschapsklachten als onderdeel van chiropractie en fysiotherapie vergoed. Het aantal behandelingen dat uw zorgverzekeraar vergoedt hangt af van uw aanvullende verzekering. Rugcentrum Parkstad is een erkend behandelaar bij alle zorgverzekeringen.

Hoe lang duurt een behandeling?

Afhankelijk van de klacht duurt een behandeling ongeveer 15 tot 30 minuten.

Hoe lang is de wachtlijst?

Wij hebben geen wachtlijst. In principe kunt u binnen een week terecht voor uw eerste behandeling. Maak een afspraak!