Scoliose is een aandoening waarbij de wervelkolom zijwaarts kromt. Het komt vooral voor bij kinderen en adolescenten en het kan leiden tot pijn, stijfheid en beperkingen in de mobiliteit. In sommige gevallen kan de kromming ook leiden tot ademhalingsproblemen en andere ernstige gezondheidsproblemen

 

Fysiotherapeuten en chiropractors kunnen de symptomen van scoliose met de juiste behandeling verlichten. Lees hier meer over scoliose en onze behandelmethode.

Wat is scoliose?

Scoliose is een aandoening waarbij de wervelkolom niet recht loopt, maar zijwaarts kromt. Het kan zich op elke leeftijd ontwikkelen, maar komt vooral voor bij kinderen en adolescenten. De oorzaak van scoliose is niet altijd bekend, maar kan genetisch zijn of worden veroorzaakt door een onderliggende aandoening zoals een neuromusculaire aandoening.

Wat zijn de symptomen van scoliose?

De meest voorkomende symptomen van scoliose zijn:

  • een kromme rug
  • een schouder die hoger is dan de andere
  • een heup die hoger is dan de andere
  • en problemen met de mobiliteit en de houding.

In sommige gevallen kan scoliose leiden tot ademhalingsproblemen en andere gezondheidsproblemen. Herkent u een van de symptomen? Neem dan tijdig contact op met een fysiotherapeut of chiropractor.

 

Welke rol kan een fysiotherapeut of chiropractor spelen in de behandeling van scoliose?

Een fysiotherapeut of chiropractor kan een belangrijke rol spelen bij de behandeling van scoliose. De behandeling is gericht op het verminderen van pijn en het verbeteren van de mobiliteit en de houding. Een fysiotherapeut kan bijvoorbeeld specifieke oefeningen voorschrijven om de spieren rond de wervelkolom te versterken en de mobiliteit te verbeteren. Daarnaast kan een chiropractor met behulp van chiropractische aanpassingen de wervelkolom voorzichtig manipuleren om de mobiliteit te verbeteren en de verhoogde spierspanning te verminderen.

 

Wat kan een patiënt zelf doen aan scoliose?

Een patiënt kan zelf ook bijdragen aan de behandeling van scoliose. Het is belangrijk om regelmatig te bewegen en oefeningen te doen om de spieren rond de wervelkolom te versterken. Een goede houding is ook belangrijk, bijvoorbeeld door het dragen van een goede ondersteunende stoel en het vermijden van zware lasten. Een gezonde levensstijl met voldoende lichaamsbeweging, een gebalanceerd dieet en voldoende slaap kan ook bijdragen aan de behandeling van scoliose.

Veelgestelde vragen

Wordt de behandeling van een scoliose vergoed?

Als u aanvullend verzekerd bent, wordt de scoliose behandeling als onderdeel van chiropractie en fysiotherapie vergoed. Het aantal behandelingen dat uw zorgverzekeraar vergoedt hangt af van uw aanvullende verzekering. Rugcentrum Parkstad is een erkend behandelaar bij alle zorgverzekeringen.

Hoe lang duurt een behandeling?

Afhankelijk van de klacht duurt een behandeling ongeveer 15 tot 30 minuten.

Hoe lang is de wachtlijst?

Wij hebben geen wachtlijst. In principe kunt u binnen een week terecht voor uw eerste behandeling. Maak een afspraak!