Migraine

Een patiënt met migraine heeft last van regelmatige (heftige) hoofdpijn-aanvallen. Migraine is een aandoening van de zenuwbanen in de hersenen, waarbij samenwerking met de bloedvaten tijdelijk is verstoord. De oorzaak van migraine echter is niet bekend. Het is erfelijk: als u ouders heeft die veel last hebben van migraine-verschijnselen, heeft u een vergrote kans op een deze vorm van migraine.

Wat zijn de symptomen van migraine?

 • De pijn bevindt zich aan één of aan beide zijden van het hoofd.
 • De aanval wordt soms een halfuur tot een uur voor het begin voorafgegaan door schitteringen, flitsen of golvende beelden (aura’s). Deze aura’s kunnen ook voorkomen als een tijdelijk doof gevoel, tinterlingen, of minder kracht aan één kant van uw gezicht of lichaam. Dit kan samengaan met misselijkheid, overgeven, duizeligheid en overgevoeligheid voor licht.
 • Soms is het al uren of een dag van tevoren te merken dat een migraineaanval op komst is. Dan verandert bijvoorbeeld uw stemming of energieniveau. Voortekenen verschillen echter per persoon.
 • De duur van een migraineaanval varieert van vier uur tot drie dagen, maar gemiddeld is een aanval na één dag over. De frequentie van aanvallen verschilt per persoon.

Soms zijn alleen de aura’s het verschijnsel, zonder zware hoofdpijn die erop volgt. Deze vorm van migraine heet ‘oogmigraine’. Een aanval hiervan verschilt in duur variërend van minuten tot een halfuur.

Wat zijn de triggers van migraine?

Het is onbekend waardoor er sterke verschillen zijn tussen personen in het aantal aanvallen. Meestal is er geen duidelijke aanleiding, maar onder andere een onregelmatig leven, een ongezonde nachtrust (te lang of te kort) of stress kunnen aan aanval opwekken. De bekende triggers van een migraineaanval:

 • Migraine komt vaak ná een stress-situatie, bijvoorbeeld op vakantie of in het weekend.
 • Wisselende hormoonspiegels: tijdens ovulatie of menstruatie vermindert de oestrogeenspiegel, wat een aanval kan uitlokken. De anticonceptiepil kan de kans op een aanval verergeren of juist verminderen. Tijdens zwangerschap kunnen de klachten verminderen. Ook na de overgang blijkt de migraine bij een kwart van de vrouwen te verminderen. Bij een kwart neemt het echter toe en bij de helft verandert er niets.
 • Het abrupt stoppen met het gebruik van cafeïne kan migraine veroorzaken.
 • Het gebruik van sommige medicijnen kan leiden tot migraine.
 • Weersveranderingen, zoals een dalende luchtdruk, hoge temperaturen, vochtigheid of regen kunnen tot een aanval leiden.
 • Fel licht, lawaai, rook, stank, sterke geuren of hoogteveranderingen kunnen een aanval uitlokken.
 • Maaltijden overslaan, wat leidt tot het zakken van de bloedsuikerspiegel, kan een migraineaanval uitlokken.
 • Verandering in slaappatroon, zoals te veel slaap (of te weinig) kan met migraine gepaard gaan.
 • Er is veel onzekerheid over het verband tussen migraine en voeding. Wetenschappers hebben er geen bewijs voor kunnen vinden. Echter melden veel patiënten dat ze een verband opmerken tussen wat ze eten en drinken, en het krijgen van migraineaanvallen.

 

Wat kan u zelf doen aan migraine?

 • Zodra u merkt dat er een aanval op komst is, stop dan met uw bezigheden. Een aanval van migraine is het best te verdragen wanneer u zich terugtrekt in een stille, donkere kamer. ‘Negeren’ helpt niet, dit kan de klachten zelfs erger maken.
 • Als u medicijnen gebruikt, neem deze dan zodra u een aanval voelt opkomen. Bespreek met uw huisarts welke medicijnen geschikt zijn voor u. Dit kan variëren van pijnstillers voor en tijdens een aanval, tot dagelijkse medicijnen om het aantal aanvallen te verminderen.
 • Leg aan anderen uit (voordat er een aanval plaatsvindt) dat u migraine heeft en vertel duidelijk wanneer u een migraineaanval heeft of voelt aankomen. Dit maakt het begrijpelijk voor uw omgeving als u uw werk of een sociale bijeenkomst moet onderbreken.
 • Als u last heeft van migraine met aura, heeft u een licht verhoogde kans op een beroerte. Roken vergroot de kans op een beroerte, dus het is extra belangrijk om te stoppen/niet te beginnen met roken.

 

Wat kan Rugcentrum Parkstad doen aan migraine?

Heeft u last van migraineaanvallen, dan kan Rugcentrum Parkstad ondersteuning bieden bij het aanpakken van uw hoofdpijnklachten. Migraine is vaak te herleiden tot blokkades in de nekwervels, waardoor het zenuwstelsel negatief wordt beïnvloed. Door de nekwervels te corrigeren kan de chiropractor bij Rugcentrum Parkstad op een veilige manier verlichting van de hoofdpijn bieden. Naast het corrigeren van de halswervelkolom kunt u bij Rugcentrum Parkstad ook terecht voor uitleg over de migraine en de triggers hiervan.

 

Migraine-Surgery-Indianapolis-Dr-Barry-Eppley

Advies nodig?

Bel: 045 203 10 13 of

Contact