Werkwijze

In ons centrum concentreert de fysiotherapeut zich vooral op spier-gerelateerde klachten van het bewegingsapparaat. Onze fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in het versterken van uw belangrijkste rugspieren door middel van actieve rugrevalidatie. 

Een optimaal behandelplan voor uw klachten vergt investering in tijd en onderzoek. In overleg met de chiropractor wordt bekeken of een combinatieconsult u de snelste en meest duurzame oplossing biedt.

Allereerst bespreekt u samen met onze fysiotherapeut uw klachten.  Hierna wordt een bewegingsonderzoek uitgevoerd, eventueel gevolgd door de zogenaamde ‘Back-Check’. Met behulp van dit geavanceerde meetinstrument wordt de spierkracht van uw rug geanalyseerd. De resultaten worden met u besproken aan de hand van een speciale print. Vervolgens bespreekt de fysiotherapeut aan de hand van de resultaten een behandelplan “op maat” met u.

Hieronder ziet u welke type behandelingen de fysiotherapeut daarnaast kan toepassen.

 

Behandelingen

Masseren en frictioneren

Frictioneren is een techniek de fysiotherapeut met duim of vinger(s) uitvoert op een kleine verhardingen in de spier. Dit gebeurt met een constante druk. Ook op pezen en banden kan worden gefrictioneerd. Dit gebeurt dwars op de weefselrichting en kan licht pijnlijk aanvoelen.

Wanneer de verharding wat dieper zit, wordt ook wel de elleboog gebruikt. Het doel van frictioneren is:

  • Het verminderen van de verharding in de spier
  • Het beter doorbloeden van de spier
  • Het soepel maken van de spier

 

Cupping

Cupping kan als behandelmethode voor verschillende klachten dienen. Ten eerste zorgt cupping voor een stevige spier- en bindweefselmassage, dus cupping is niet alleen geschikt voor spierklachten. Als spieren niet of weinig bewegen, en steeds in eenzelfde positie staan, kunnen ze verstijven, verdikken of verkorten. De oorzaak is een ophoping van afvalstoffen in de spier doordat de bloeddoorstroming wordt bemoeilijkt. In deze gevallen biedt cupping uitkomst.
Cupping dwingt de bloedsomloop door de probleemgebieden heen, waardoor onbedoeld in sommige gevallen bloeduitstortingen kunnen ontstaan. Uiteraard moet cupping gepaard gaan met een andere behandeling, zoals het leren aanpassen van de lichaamshouding en het leren ontspannen.

 

Bindweefseltherapie

Bindweefsel is een weefsel dat overal in het lichaam voorkomt. Het weefsel omhult alle organen en verbindt ze met elkaar. De belangrijkste eigenschap van het bindweefsel is, dat het vorm geeft aan de organen en de beweeglijkheid van de organen ten opzichte van elkaar mogelijk maakt. Dit doordat ze gemakkelijk langs elkaar kunnen glijden. Het bindweefsel dat om en door de spieren loopt heeft u wellicht al eens gezien bij de slager wanneer u het (nog niet bewerkte vlees) door een blauwachtig-wit vlies omhult ziet. Dit bindweefsel kan echter ook bewegingsbeperkingen veroorzaken. Zij ontstaan door fysische oorzaken (bijvoorbeeld trauma, verkeerde belasting, e.d.) of door chemische oorzaken (bijvoorbeeld voedingsstoornissen, hormonale invloeden, etc.). De prikkelsterkte en de herstelmogelijkheden van de weefsels zijn bepalend of de beperkingen te verhelpen zijn of niet.

 

McKenzie therapie

Wat is MDT McKenzie?

MDT McKenzie is de afkorting van Mechanical Diagnosis and Treatment volgens McKenzie. Het is een wereldwijd gebruikte onderzoeks- en behandelmethode voor klachten aan het bewegingsapparaat. MDT is bekend geworden vanwege de uitstekende resultaten bij rug- en nekklachten, al dan niet gepaard gaande met uitstraling in benen of armen. Bovendien geeft  deze methode ook goede resultaten bij behandeling van de overige gewrichten, zoals schouder, heup en dergelijke.

Het doel van de methode is niet alleen de klachten zo snel mogelijk te verhelpen, maar er ook voor te zorgen dat herhaling zoveel mogelijk wordt voorkomen. MDT McKenzie is een duidelijk afgebakend behandelsysteem dat gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek.

Kenmerken van de McKenzie Methode:

  • Primair gericht op de klachten en symptomen van de client.
  • Een individueel opgesteld oefenprogramma.
  • Met veel aandacht voor de zelfwerkzaamheid van de client.
  • Aanleren van houdingen en bewegingen, gericht op het voorkomen van hernieuwde klachten.

Advies nodig?

Bel: 045 203 10 13 of

Contact