Werkwijze

Veel lichamelijke klachten vereisen een brede aanpak. Ons centrum is daarom gericht op een optimale onderlinge samenwerking tussen verschillende disciplines. De chiropractor en de fysiotherapeut werken nauw samen om een snelle en duurzame oplossing te vinden voor uw gezondheidsprobleem.

 

Intake

Dit belangrijkste onderdeel  van het eerste consult  bestaat uit een uitgebreid vraaggesprek over uw algehele fysieke gezondheid en specifieke klachten. De chiropractor en de fysiotherapeut zullen dan ook meestal beiden een intake bij u afnemen.

Zij zullen u vragen stellen die belangrijk zijn voor het verdere onderzoek en de uiteindelijke diagnose. Uw huidige problematiek komt ter sprake en ook wordt uitgebreid stil gestaan bij relevante voorvallen in het verleden, zoals (auto-) ongevallen, letsels, ziekenhuisopnames of ziekten. Mocht er reeds beeldmateriaal van uw klachten bestaan in de vorm van röntgenfoto’s, CT- of MRI scan, dan kan de chiropractor deze opvragen om te bekijken en met u te bespreken.

 

Onderzoek

Na de intake volgt een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Dit bestaat uit een neurologisch en orthopedisch onderzoek, een bewegingsonderzoek en een chiropractisch onderzoek. Mocht uit het onderzoek blijken dat uw klachten niet te verhelpen zijn door de chiropractor of de fysiotherapeut, dan wordt u doorverwezen naar uw huisarts.

Een belangrijk onderdeel van het onderzoek betreft de beweeglijkheid van de gewrichten en spieren. Geblokkeerde gewrichten zijn vaak drukgevoelig. Het doel van het chiropractisch onderzoek is vast te stellen of en waar zich de blokkades  hebben gevormd. Vaak bevinden deze zich in de wervelkolom maar zij kunnen ook elders in het lichaam voorkomen, van schouder tot aan de pols en van de heup tot aan de enkel.

Indien uit het vraaggesprek en het lichamelijk onderzoek blijkt dat u behandeld kunt worden, stellen de chiropractor en/of fysiotherapeut samen met u een behandelplan op. Soms kunt u ook al direct geholpen worden. Dit laatste is afhankelijk van de oorzaak van uw klachten.

 

Behandeling

De chiropractor beschikt over verschillende behandelmethoden. Afhankelijk van uw klachten, uw leeftijd en/of fysieke gesteldheid, bepaalt de chiropractor welk type behandeling voor u het meest geschikt is en bespreekt deze met u.

Hieronder treft u een aantal behandelmethoden aan die vaak door de chiropractor worden gebruikt.

Manipulatie

“Krakers” Zo worden chiropractoren ook wel in de volksmond genoemd. Helaas roept deze benaming onterecht een nogal negatief beeld op. Want wat gebeurt er nu precies? Het bedoelde geluid is het best vergelijkbaar met het geluid dat u hoort bij het opendraaien van een fles koolzuurhoudende frisdrank. Door drukverschil dat ontstaat bij het opendraaien van de fles, ontsnapt het gas en dit maakt een sissend geluid. Het geluid dat men soms hoort tijdens een chiropractische behandeling, is het ontsnappen van gas uit het gewricht. Het zogenoemde ‘kraken’ wordt binnen de chiropractie corrigeren of manipuleren genoemd.

Activator

Als alternatief voor de manipulatie beschikt de chiropractor over verschillende patiëntvriendelijke technieken. Hierbij krijgt de patiënt met gecontroleerde diepte en kracht een ‘impuls’. Het effect daarvan is vergelijkbaar met een manipulatie. Voor deze technieken wordt een instrument of een speciaal ontworpen instrument gebruikt.

Dry needling

Dry needling is een behandelingsmethode waarbij een naaldje zonder toevoeging van medicatie pijnloos wordt ingebracht. U kent dit wellicht vanuit de acupunctuur. Dry needling is een efficiënte techniek voor het behandelen van stijve en pijnlijke spieren.

Advies nodig?

Bel: 045 203 10 13 of

Contact