Vraag & Antwoord

Hieronder vind u de meest gestelde vragen én antwoorden over chiropractie.

 

Wat is chiropractie?

Chiropractie is een vorm van geneeskunde, gericht op aandoeningen van het bewegingsapparaat (wervelkolom, gewrichten, ledematen en spieren) en de effecten hiervan op het zenuwstelsel en de algehele gezondheid.
Problemen in het bewegingsapparaat zoals overbelasting, rughernia, artrose en stijfheid kunnen leiden tot zogenaamde blokkades. Een blokkade is een bewegingsbeperking tussen twee gewrichten waarbij een zenuwstoornis (ontsteking) is ontstaan. Veel gezondheidsproblemen vinden hun oorsprong in de wervelkolom. Omdat  de wervelkolom een groot deel van het zenuwstelsel beschermt, kunnen blokkades in de wervelkolom leiden tot klachten elders in het lichaam. De chiropractor corrigeert deze blokkades waarbij hij, uitgaande van het zelfherstellend vermogen van het lichaam, de impulsgeleiding van de zenuwen bevordert waarna het lichaam zich weer kan herstellen.

Is chiropractie veilig?

Vaak vragen mensen of de behandeling kwaad kan, of het teveel kan zijn en of de behandeling slijtage kan veroorzaken. Uitgebreid onderzoek heeft aangetoond dat slijtage door een gewrichtscorrectie verwaarloosbaar klein is.  Desondanks zijn de behandelmethodes niet zonder bijwerkingen, net zoals dat geldt voor vele andere behandelingen, zoals het gebruik van medicijnen.  In de meeste gevallen zijn deze bijwerkingen echter na een paar dagen verdwenen. In tegenstelling tot veel andere landen is chiropractie in Nederland nog geen beschermd beroep. Het is daarom belangrijk dat uw weet dat uw chiropractor is aangesloten bij de Nederlandse Chiropractie Associatie (NCA) en de Stichting Chiropractie Nederland (SCN). Deze organisaties staan garant voor de opleiding en de kwaliteit van de aangesloten chiropractoren.

heeft chiropractie bijwerkingen?

De meest voorkomende bijwerkingen zijn: een tijdelijke toename van de oorspronkelijke pijn, hoofdpijn, vermoeidheid en uitstralende pijn in de schouders armen of benen. In de meeste gevallen zijn deze bijwerkingen na een paar dagen verdwenen.

Welke opleiding heeft een chiropractor gevolgd?

Chiropractie vereist een vijfjarige universitaire opleiding gevolgd door een zesde stagejaar, vergelijkbaar met de opleiding geneeskunde. Aan de universiteit van Odense, Denemarken, volgen geneeskundestudenten en chiropractiestudenten gezamenlijk de eerste drie jaar.Om chiropractie te kunnen studeren is een VWO diploma met natuurkunde, scheikunde wiskunde en biologie vereist. Op dit moment is er nog geen opleiding in Nederland.

Kijkt een chiropractor alleen naar de rug en naar de nek?

De chiropractische behandeling is niet alleen gericht op rug- en nekklachten, maar ook op het schedelmechanisme, het correct sluiten van het gebit, beweeglijkheid van ingewanden en organen, correcties van enkels, knieën en heupen en meer. Omdat de organen en weefsels in het lichaam ongestoorde zenuwimpulsen nodig hebben voor een juist functioneren, is het logisch dat veel verschillende functiestoornissen in het lichaam gunstig kunnen reageren op chiropractie. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor klachten als duizeligheid, vermoeidheid en lusteloosheid. Niet zelden is daarvoor een oorzaak in de wervelkolom aan te wijzen. Adviezen maken een belangrijk deel uit van het behandelplan. Zeker wanneer u acute pijn heeft, zult u zelf een aantal aanpassingen moeten doen om verergering van uw klachten te voorkomen. Denkt u hierbij aan tiladvies, houdingsadvies, bijvoorbeeld achter de computer, korte pauzes inlassen tijdens het werk, slaap- en zithouding, advies met betrekking tot sporten etcetera.

Waarom wordt een chiropractor een kraker genoemd?

“Krakers.” Zo worden chiropractoren ook wel in de volksmond genoemd. De term kraken heeft een nogal negatieve lading.  Maar wat gebeurt er nou precies bij het kraken? Het krakende geluid is het beste vergelijkbaar met het het geluid bij het opendraaien van een fles frisdrank. Door het drukverschil bij het opendraaien van de fles, ontsnapt gas en dit maakt een sissend geluid. Tijdens een chiropractische behandeling zet de chiropractor druk op het gewricht. Hierdoor vormt zich een luchtbel die door de druk vrijkomt. Het heeft niets te maken met botten die over elkaar schuren of banden die breken. Het kraken wordt binnen de chiropractie ook wel corrigeren of manipuleren genoemd.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Het aantal behandelingen is sterk afhankelijk van een aantal factoren, zoals het type klacht, de duur van de klacht, de leeftijd en algehele gezondheid van de patiënt. Meestal kan uw chiropractor een redelijke inschatting maken van het aantal behandelingen die nodig zijn om uw specifieke klacht te verhelpen.

Moet ik altijd terug naar een chiropractor?

Vraagt u zich wel eens af waarom u naar een tandarts gaat voor controle? Nee? Waarom laat u uw rug dan niet preventief nakijken door de chiropractor? Pijnklachten ontstaan pas in een latere fase van een slecht functionerende wervelkolom. Daarom is pijn geen goede graadmeter. Door de wervelkolom en andere gewrichten en/of spieren preventief te controleren voorkomt u veelal een terugval. Daarom is preventie  van groot belang. Zo kunnen de chiropractor en fysiotherapeut op tijd ingrijpen als er onverhoopt iets mis zou zijn. Hiermee voorkomen wij samen dat op termijn meer ingrijpende en frequentere behandelingen nodig zouden zijn.

Wordt chiropractie vergoed?

Vrijwel alle ziektekostenverzekeraars hebben chiropractie in hun aanvullende pakket opgenomen. Voorwaarde is wel dat uw chiropractor aangesloten moet zijn bij een beroepsvereniging, zoals de NCA en dat hij/zij ingeschreven staat bij de Stichting Chiropractie Nederland (SCN). Onderstaand vindt u een globaal overzicht van alle vergoedingen in 2012 en in 2013. Voor alle zekerheid kunt u het beste uw polisvoorwaarden raadplegen of contact opnemen met uw verzekeraar. Bij de meeste verzekeraars valt chiropractie onder de categorie alternatieve geneeswijzen of beweegzorg.

Heb ik een verwijzing nodig van de huisarts?

Nee, u heeft geen verwijzing nodig van de huisarts.

Waarom valt chiropractie onder alternatieve geneeskunde?

Omdat chiropractie nog geen volledige overheidserkenning heeft en nog niet valt onder de BIG-wet. Onze beroepsgroep, de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA), streeft al jaren naar erkenning in Nederland. Deze erkenning is echter afhankelijk van het bestaan van een opleiding voor chiropractie in Nederland. Tot op heden is de studie chiropractie grotendeels in Engeland of de Verenigde Staten te volgen.

Wat moet ik meenemen voor een eerste bezoek?

U hoeft normaal gesproken niets mee te nemen voor uw eerste bezoek aan de chiropractor. Het is echter raadzaam dat u (een kopie van) medische informatie meeneemt, als u daarover beschikt. Bijvoorbeeld brieven van specialisten of kopieën van gemaakte röntgenfoto’s of scans.

Valt chiropractie onder het eigen risico?

Nee, chiropractie valt niet onder het eigen risico

Wat is het verschil tussen chiropractie en manuele therapie, osteopathie en fysiotherapie?

Chiropractie, osteopathie, manuele therapie en fysiotherapie zijn allen behandelmethoden waarbij het bewegingsapparaat centraal staat. Chiropractie benadrukt de wisselwerking tussen het zenuwstelsel (hersenen, ruggenmerg en de perifere zenuwen) en het bewegingsapparaat en daarmee samenhangende klachten. Daar de wervelkolom centraal staat in deze samenhang heeft de chiropractor een zeer groot deel van zijn opleiding besteed aan de diagnostiek en behandeling van met name wervelkolom-gerelateerde problematiek.
In vergelijking met de andere beroepen onderscheidt chiropractie zich door kennis van het bewegingsapparaat ( in het bijzonder van de wervelkolom), het zenuwstelsel, het analyseren van röntgen- en MRI-foto’s en algemene diagnostische vaardigheden met elkaar te integreren. Geregistreerde chiropractoren hebben dan ook altijd een universitaire opleiding afgerond, hetgeen niet perse geldt voor de andere beroepen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advies nodig?

Bel: 045 203 10 13 of

Contact