Klachten

Hieronder beschrijven we een aantal aandoeningen en klachten die door de chiropractor of fysiotherapeut kunnen worden behandeld. Klik op een klacht voor een nadere toelichting.

 

Hoofdpijn

Spanningshoofdpijn.

Het woord zegt het al: hoofdpijn ontstaan door te hoge spanning. De spieren van de schouders, nek en schedel zijn overmatig gespannen. Deze hoofdpijn is vaak het gevolg van stressfactoren, bijvoorbeeld in de thuisssituatgie, op school of op het werk. Te hoge spanning kan ook ontstaan door een verkeerde houding of te weinig wisselen van houding (statische belasting). Soms is er echter geen duidelijke reden aan te wijzen.

De pijn bevindt zich meestal aan beide zijden van het hoofd en voelt als een knellende band om het hoofd. Het is een drukkende pijn. Door de te hoge spierspanning zullen ook de nekwervels minder goed kunnen bewegen, waardoor blokkades kunnen ontstaan. De chiropractor kan deze gewrichtsblokkades, samen met de te hoge spierspanning van de nek corrigeren en zodoende uw hoofdpijn te verlichten.

Migraine

Migraine ontstaat door een tijdelijke storing in de samenwerking tussen bloedvaten en zenuwbanen in de hersenen. Aanleg speelt hierbij een rol. Vaak komt de hoofdpijn in aanvallen, soms midden in de nacht, waardoor men er wakker van wordt. De pijn bevindt zich aan één of aan beide zijden van het hoofd. Soms wordt de aanval een halfuur tot een uur voor het begin, voorafgegaan door schitteringen, flitsen of golvende beelden. Dit kan samengaan met misselijkheid, overgeven, duizeligheid en overgevoeligheid voor licht. Een aanval van migraine is vaak het best te verdragen wanneer men zich terugtrekt in een stille, donkere kamer.

Wat kan de chiropractor voor u betekenen?

Migraine is vaak te herleiden tot blokkades in de nekwervels waardoor het zenuwstelsel negatief wordt beïnvloed. Door de nekwervels te corrigeren kan de chiropractor op een veilige manier verlichting van de hoofdpijn bieden. Naast het corrigeren van de halswervelkolom kan hij u ook uitleg geven over de zogenaamde ‘triggers’ voor migraine. Dit zijn uitlokkende factoren die alleen of in combinatie een aanval kunnen uitlokken.

Triggers

 • Stress: Migraine komt vaak voor als een stress-situatie al achter de rug is, bijvoorbeeld op vakantie of in het weekend.
 • Ovulatie of menstruatie: meestal treden migraine-aanvallen vlak voor of tijdens de menstruatie op. Wisselende hormoonspiegels zijn in dit geval de boosdoener. Voor en tijdens de menstruatie vermindert de oestrogeenspiegel en dit kan de aanval uitlokken.
 • Cafeïne-onttrekking: het abrupt stoppen van het gebruik van cafeïne kan migraine veroorzaken.
 • Medicijnen: gebruik van sommige medicijnen kan leiden tot migraine.
 • Weersveranderingen: bij sommige patiënten kunnen een dalende luchtdruk, hoge temperaturen, vochtigheid of regen tot een aanval leiden. Ook fel licht, lawaai, rook, stank, sterke geuren of hoogteveranderingen kunnen een aanval uitlokken.
 • Maaltijden overslaan: hierdoor zakt de bloedsuikerspiegel, hetgeen migraine kan uitlokken.
 • Verandering in slaappatroon: te veel slaap (of te weinig) kan met migraine gepaard gaan.

Nek, schouder en arm pijn

Nekklachten vormen, na lage rugpijn en schouderklachten, de meest voorkomende klachten van het bewegingsapparaat. Dertig procent van de bevolking heeft in de loop van een jaar wel eens last van nekklachten.

Nekklachten kunnen variëren van stijfheid en zeurende pijn in nek en schouders tot uitstralingsklachten naar armen of zelfs benen. Ook kan er sprake zijn van hoofdpijn, duizeligheid en/of oorsuizen.

Chronische nekklachten

 • Verkeerde houding: De nek wordt statisch belast bijvoorbeeld wanneer men uren achter elkaar in dezelfde houding achter een PC zit.
 • Emotionele stress: Nekspieren verkrampen en oefenen druk uit op de nekwervels waardoor blokkades kunnen ontstaan.
 • Artrose of slijtage van de tussenwervelschijven: schijven worden steeds platter waardoor de druk op de uittredende zenuwen toeneemt.
 • Door een plotselinge geforceerde beweging van de nek, bijvoorbeeld bij het tillen of bij een val waarbij de nek “op slot” komt te zitten.
 • Een verkeerde slaaphouding waardoor de nekwervels en de nekspieren zijn gaan vastzitten.
 • Een auto-ongeluk of val waardoor het “whiplasheffect” optreedt.

Wat kan de chiropractor voor u betekenen?

Door het corrigeren van de geblokkeerde nekwervels en het verminderen van spierspanning herstelt de chiropractor de beweeglijkheid van de wervelkolom. Daarnaast geeft de chiropractor praktische tips en bespreekt hij met u een oefenprogramma om herhaling van klachten zoveel mogelijk te  voorkomen. 

Schouderklachten

Het jaarlijkse percentage Nederlanders met schouderklachten wordt geschat op 31 procent. Van deze groep is circa 60 procent vrouw. Schouderklachten hebben dikwijls een herhaald en langdurig beloop en kunnen vooral in de acute fase nare gevolgen hebben voor het dagelijks functioneren en nachtrust. De mate waarin de klachten het dagelijks functioneren beperken, hangt samen met de ernst van de pijn bij bewegen en het gebrek aan nachtrust.

Schouder-slijmbeursontsteking en -peesontsteking

Een slijmbeursontsteking ontstaat wanneer de slijmbeurs (het vloeistofzakje met smeersel van het gewricht) ontstoken raakt. Hierdoor zwelt de slijmbeurs waardoor beweging van de schouder erg pijnlijk wordt en de beweeglijkheid afneemt.

Frozen shoulder

Een ‘frozen’ shoulder is een ontsteking van het schouderkapsel en het omliggende weefsel waardoor de weefsels in en rondom het schoudergewricht uiteindelijk verkleefd raken. Het kapsel en de spieren rondom het schoudergewricht raken overbelast waardoor de beweeglijkheid uiteindelijk ernstig beperkt wordt.

Wat kan de chiropractor voor u betekenen?

Bij schouderklachten behandelt de chiropractor de betrokken spiergroepen en gewrichten om een betere bewegelijkheid van het schoudergewricht te bereiken. Omdat de schouder als het ware ‘vast zit’ zullen de nekspieren en de nekwervels gaan compenseren. Het is daarom noodzakelijk dat ook aandacht aan de nek wordt besteed. Daarnaast is het belangrijk om de spieren rondom het schoudergewricht te versterken met specifieke schouderoefeningen.

Lage rugpijn/ischias

Lage rugpijn, ook wel ‘spit’ of  ‘lumbago’ genoemd komt heel veel voor. Sommige mensen krijgen het maar één keer, anderen houden levenslang last van een zeurend, stijf gevoel in de onderrug.  De pijn kan direct na inspanning optreden maar vaak ook pas uren, dagen of weken later. Zonder behandeling kan de pijn gaan uitstralen naar de billen, heupen, liezen of zelfs in de benen en voeten. Hoewel rugpijn vaak vanzelf over gaat is het toch belangrijk om de rug na te laten kijken. Het lichaam kan gaan compenseren waardoor de klachten vaak binnen 12 maanden weer terugkeren. Het gevolg kan zijn dat men in een vicieuze cirkel belandt met chronische lage rugpijn tot gevolg.

Wat veroorzaakt pijn onder in de rug?

Het is niet altijd duidelijk waardoor rugpijn wordt veroorzaakt. Meerdere oorzaken spelen tegelijk een rol. Hieronder ziet u een aantal oorzaken van deze oorzaken:

 • Val of ongeluk
 • Verkeerd bukken of tillen
 • Langdurig in dezelfde houding zitten; bijv. achter de computer
 • Verkeerde lichaamshouding
 • Slecht bed en/of matras
 • Weinig beweging of sporten
 • Slechte voeding
 • Overgewicht
 • Artrose
 • Zwangerschap, tijdens of erna
 • Hernia/ischias
 • Stress

Ischias

Ischias is een verzamelnaam voor stoornissen van de ruggenmerg-zenuwwortel waarbij uitstralende pijn optreedt in één of beide benen. Dit kan gepaard gaan met prikkelingsverschijnselen (slapend been) of een doof gevoel in een of beide benen. Wanneer de ischiale klachten verergeren straalt de pijn vaak via de bil en het dijbeen tot voorbij de knie in het onderbeen, soms zelfs tot in de voeten.

Een ischias kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn:

 • Hernia van de tussenwervelschijf
 • Vernauwing van het zenuwkanaal door bijvoorbeeld artrose
 • Piriformis syndroom (een spieraandoening)
 • Artrose
 • Overbelasting
 • Overgewicht

Wat kan de chiropractor voor u betekenen?

Door het corrigeren van de geblokkeerde lage rugwervels en/of het bekken en het verminderen van spierspanning, herstelt de chiropractor de beweeglijkheid van de wervelkolom. Hierdoor vermindert de druk op de zenuwen waardoor de klachten zullen afnemen. Daarnaast stelt de chiropractor een oefenprogramma met u op en geeft hij praktische tips om herhaling van de klachten zoveel mogelijk te  voorkomen. Bij lage rugklachten is het belangrijk om de rug met stabiliserende oefeningen te versterken. Ons centrum is hierin gespecialiseerd. Zie hiervoor de informatie over onze Back-Check.

Wat kunt u er zelf aan doen?

 • Blijf bewegen! Beweging zorgt ervoor dat uw spieren en gewrichten soepel blijven. Doe wel rustig aan; wandelen, fietsen en zwemmen zijn goede activiteiten. Als de pijn minder wordt kunt u de activiteiten langzaam uitbreiden. Lang achter elkaar in dezelfde houding staan of zitten dient u zoveel mogelijk te vermijden.
 • Voorkom zware rugbelasting zoals verkeerd bukken of zwaar tillen.
 • Draaien vanuit de onderrug kunt u ook beter vermijden. Raap niets vanuit zithouding op van de grond maar sta op en buig door uw knieën. Opstaan uit bed doet u als volgt: eerst op uw zij rollen, liggend de benen over de rand slaan en dan uzelf met uw armen zijwaarts omhoog drukken.
 • Gebruik bij acute lage rugpijn nooit warmte! Hoewel warmte in eerste instantie prettig aanvoelt, zwelt het geprikkelde (ontstoken) deel van de rug extra op waardoor u meer last krijgt. Een ijspakking in een doek gewikkeld op de pijnlijke plek leggen reduceert de zwelling en werkt ontstekingsremmend. Herhaal dit dagelijks vier tot vijfmaal gedurende ongeveer tien tot vijftien minuten.

Hernia

De wervelkolom bestaat uit wervels en tussenwervelschijven. Deze structuren worden verstevigd door een netwerk van spieren, banden en pezen. De tussenwervelschijf bestaat uit een geleiachtige kern omringd door een stevig netwerk van kraakbeen. Een hernia is een uitstulping van deze geleiachtige kern waardoor een in de buurt liggende zenuw bekneld of geïrriteerd kan raken.

Hoe ontstaat een hernia?

Het is niet altijd duidelijk hoe een hernia ontstaat. Erfelijke factoren en overbelasting spelen een rol. Slijtage van de tussenwervelschijf (artrose)  kan uiteindelijk leiden tot een hernia.

Wat zijn de verschijnselen?

Een hernia kan pijn in een been geven die uitstraalt tot in het onderbeen en soms tot in de voet. Meestal is er ook sprake van lage rugpijn. De pijn in het been is scherp. Bepaalde houdingen of bewegingen, maar ook hoesten, niezen of persen, kunnen de uitstralende pijn oproepen of versterken. Soms is er krachtverlies in been of voet en/of een tintelend gevoel alsof het been ‘slaapt’.

Wat kan de chiropractor voor u betekenen?

Door middel van het corrigeren van de  gewrichten rondom de hernia herstelt de chiropractor de natuurlijke beweeglijkheid van de lage rug en zal de druk op de beschadigde tussenwervelschijf worden verlicht. Hierdoor krijgt het weefsel de gelegenheid zich te herstellen en zal de geïrriteerde zenuw tot rust komen.

Wat kunt u er zelf aan doen?

 • Blijf bewegen! Beweging zorgt ervoor dat uw spieren en gewrichten zo soepel mogelijk blijven. Doe het wel rustig aan, wandelen, fietsen en zwemmen zijn goede activiteiten. Als de pijn minder wordt kunt u uw bewegingen langzaam uitbreiden. Lang achter elkaar in dezelfde houding staan of zitten kunt u beter vermijden.
 • Vermijd zware rugwerkzaamheden zoals bukken of tillen.
 • Draaien met de onderrug kunt u ook beter vermijden. Raap niets vanuit zithouding op van de grond maar sta op en buig door uw knieën. Opstaan uit bed doet u als volgt: eerst op uw zij rollen, liggend de benen over de rand slaan en dan uzelf met uw armen zijwaarts omhoog drukken.
 • Bij acute lage rugpijn nooit warmte gebruiken. Hoewel warmte prettig aanvoelt, zwelt het geprikkelde deel van de rug nog meer op waardoor u meer last krijgt. Een ijspakking in een doek gewikkeld op de pijnlijke plek leggen reduceert de zwelling en werkt ontstekingsremmend. Herhaal dit dagelijks vier tot vijfmaal gedurende ongeveer tenminste vijftien minuten.

Artrose/slijtage

“U zult er mee moeten leren leven.” Het klinkt alsof hier sprake is van een ongeneeslijke ziekte maar dat is het niet. Artrose is eigenlijk een natuurlijk proces dat hoort bij het ouder worden. Helaas kan artrose ook op jonge leeftijd al voorkomen en daarom wordt artrose gezien als een rheumatische aandoening. Naarmate de jaren verstrijken wordt kraakbeen steeds droger en gaat het op den duur kleine scheurtjes vertonen. Het kraakbeen slijt langzaam maar zeker. Vandaar dat artrose in de volksmond ook wel slijtage wordt genoemd. Niet alleen veroudering speelt een rol in het artroseproces. Ook overgewicht en situaties (werk) waarbij de gewrichten te zwaar belast worden spelen een rol.

Hoewel het artroseproces op zichzelf geen pijn veroorzaakt, kunnen de gevolgen van artrose wel tot andere klachten leiden. Immers een versleten gewricht, of het nou een tussenwervelschijf of een heup is, leidt tot stijfheid. Stijfheid in de gewrichten kan leiden tot kortere gespannen spieren en beknelde zenuwen. Dit kan leiden tot tintelingen, doofheid, branderige pijn of spierkrampen.

Wat kan de chiropractor voor u betekenen?

Hoewel een reeds ontstane artrose niet meer zal genezen is, kan de chiropractor er wel voor zorgen de gewrichten zo optimaal mogelijk blijven bewegen. Door het corrigeren van versleten gewrichten nemen spier- en gewrichtsklachten vaak drastisch af. Ook ervaren patiënten in de ochtend vaak veel minder ochtendstijfheid. U hoeft er dus niet mee te leren leven!

Baby’s

Het geboorteproces oefent een grote druk uit op het kind. Deze druk wordt nog groter als het kindje in stuit ligt of als er sprake is van een kunstverlossing zoals een tang- of vacuumverlossing. Normaliter kan de baby deze druk verdragen maar soms ontwikkelt het kind klachten. Door de verhoogde druk kan vooral een probleem in de nek ontstaan. Er is dan vaak sprake van een zenuwblokkade in de nek. Krampjes en veelvuldig huilen zijn de bekendste symptomen maar ook problemen zoals het hoofdje niet kunnen draaien, overstrekken of een voorkeurshouding zijn vaak het gevolg van blokkades in de halswervelkolom.

Zuigelingskoliek (huilbaby)

Zo’n kindje huilt hartverscheurend en intens. Het ruggetje wordt hol gemaakt, de vuistjes ineengeknepen en het hoofdje achterover gegooid. Wat een gelukkige tijd had moeten worden voor de jonge ouders loopt uit op een nachtmerrie.
Een huilbaby huilt langer dan drie uur per dag, op drie of meer dagen per week, gedurende minimaal drie weken. Kenmerkend voor de diagnose ‘huilbaby’ is dat de baby verder goed groeit en gezond is.

Wat kan de chiropractor voor u betekenen?

De behandeling van een huilbaby wordt altijd voorafgegaan door een uitgebreid gesprek met een of beide ouders en een grondig onderzoek. De behandeling is zacht en heeft het ontspannen van de spieren en herstel van de gewrichten als doel. Deze behandelingen zijn niet pijnlijk of ongemakkelijk voor het kind.

Counseling is een essentieel onderdeel van de behandeling. Rust en regelmaat in voedings- en slaaptijden zijn belangrijk. Daarnaast besteedt de chiropractor uitgebreid aandacht aan de voeding zelf en de wijze van voeden.

Resultaten:

De meeste baby’s met kolieken reageren al snel positief op de behandeling.

KISS Syndroom

Een babyhoofdje is in verhouding tot het lichaam erg groot. Bovendien zijn de bovenste nekspieren die het gewicht van het hoofdje moeten dragen, nog niet voldoende ontwikkeld. Baby’s met het KISS syndroom hebben last van bewegingsbeperkingen en irritaties van de bovenste nekwervels en de spiertjes die aan de rand van de schedel hechten. Een goede nekfunctie is van groot belang voor de totale ontwikkeling van het kind.

Mogelijke oorzaken KISS syndroom:

 • Een zware of te snelle bevalling.
 • Kunstverlossing met een tang of vacuum.
 • Keizersnede.

 

Gevolgen en symptomen:

 • Voorkeurshouding van het hoofdje.
 • Banaan-vorm van het rompje.
 • Veel huilen en algemene onrust.
 • Overstrekking.
 • Problemen bij het zuigen aan de fles of borst.
 • Overgevoeligheid van de nek bij aanraking.
 • Asymmetrische vorm van het hoofdje.

Wat kan de chiropractor voor u betekenen?

Na een uitgebreide intake en grondig onderzoek kan de chiropractor door lichte aanrakingen op specifieke locaties, de normale functie van de nek herstellen. De chiropractor bespreekt daarnaast specifieke oefeningen met de ouders. De meeste baby’s hebben maar een paar behandelingen nodig. Soms verwijst de chiropractor naar een osteopaat of kinderfysiotherapeut.

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap vindt een aantal belangrijke veranderingen plaats in het vrouwelijk lichaam. Het gewicht neemt toe waardoor ook de druk op de lage rug en het bekken zal toenemen. Ook natuurlijke holling van de rug (lordose) neemt toe wat leidt tot een hollere rug. Een aantal spieren waaronder de buikspieren wordt langer. Onder invloed van veranderingen in de hormoonspiegel worden banden en pezen soepeler en het bekken beweeglijker.

Al deze veranderingen zorgen ervoor dat de bevalling gemakkelijker kan verlopen. Helaas dragen deze veranderingen er ook toe bij dat het bewegingsapparaat gevoeliger wordt. De meest voorkomende klachten zijn dan ook lage rug- en bekkenpijn, pijn tussen de schouderbladen en last van nek en schouders, soms gepaard gaand met hoofdpijn.

Bekkenpijn

Tijdens de zwangerschap zorgen hormonale veranderingen ervoor dat banden en pezen in de bekkenring elastischer worden. Sommige vrouwen ervaren dit als lastig en pijnlijk. De grotere beweeglijkheid van het bekken kan leiden tot een scheefstand van het bekken. De pijn is vaak gelokaliseerd in het bekken zelf en in één of beide liesstreken. Uitstralende pijn naar de billen en benen is niet ongewoon.

Wat kan de chiropractor voor u betekenen?

In veruit de meeste gevallen gaat bekkenpijn na de bevalling vanzelf over, maar sommige vrouwen blijven klachten houden. Als het bekken te beweeglijk is, overlegt de chiropractor met u over een behandelplan. Zo’n plan is erop gericht om het bekken weer in de juiste positie te brengen en de banden en spieren zo snel mogelijk te verstevigen. Als het bekken ‘vast’ zit wordt het bekken met behulp van correcties weer beweeglijk gemaakt. Chiropractische zorg tijdens de zwangerschap is veilig voor zowel moeder als kind.

Kinderen en chiropractie

Niet alleen volwassenen kunnen last hebben van rug en nek. Ook kinderen en jongvolwassenen kunnen klachten ontwikkelen. De zithouding in de klas en het dragen van te zware rugtassen spelen vaak een belangrijke rol.

Oorzaken

Bij een kind kunnen door een reeks van factoren afwijkingen aan de wervelkolom ontstaan. Deze afwijkingen veroorzaken op hun beurt weer nieuwe stoornissen. Mogelijke oorzaken kunnen zijn:

 • Zware schooltassen
 • Slecht meubilair op school
 • Met gedraaid hoofd naar de docent kijken.
 • Blessures door sportbeoefening. Snelle en abrupte bewegingen kunnen de wervelkolom beschadigen.
 • Verkeerde lichaamshouding.
 • Erfelijke factoren.
 • Stress en spanning.

 

Wat kan de chiropractor voor u betekenen?

Verkeerde belasting van de wervelkolom kan op den duur tot een grote verscheidenheid aan klachten leiden. Het is dan ook raadzaam om in voorkomend geval niet te lang te wachten. Gewrichten blokkeren en worden stijf waardoor spieren verkrampen. Door het corrigeren van de geblokkeerde wervels en het verminderen van spierspanning, herstelt de chiropractor de natuurlijke beweeglijkheid van de wervelkolom.

Kinderen reageren over het algemeen veel sneller op chiropractische behandelingen dan volwassenen.  Het is zeker zinvol om kinderen eens per half jaar terug te zien voor een controle van de wervelkolom. Daarnaast krijgt uw kind houdingsadvies, sportadvies en oefeningen voor thuis om de wervelkolom in optimale conditie te houden.

Aangezichtspijn en kaakproblematiek

Het kaakgewricht is een scharniergewricht dat de onderkaak met de schedel verbindt. Het gewricht wordt omringd door 68 (!) spiertjes aan de voorzijde van het oor en zijkant van het hoofd. Deze spieren zorgen ervoor dat men kan  kauwen, geeuwen, spreken en slikken. Het kaakgewricht is hierdoor het meest belaste gewricht van het menselijk lichaam. Een van de veel voorkomende gevolgen van aandoeningen van het kaakgewricht is een beperking van het openen van de mond. Doordat het kaakgewricht blokkeert, ontstaat er een verkramping van de spieren rondom het gewricht.  Deze spierspanning kan leiden tot een verhoogde druk op vertakkingen van de aangezichtszenuw (trigeminus zenuw). De pijn treedt dan meestal op aan een wang of de onderkaak, waarbij de pijn kan uitstralen tot in de neusvleugel of bovenlip. Minder vaak kan er ook pijn optreden rond een oog. De pijn komt meestal in korte, heftige aanvallen die vaak worden uitgelokt door aanraking van de neus bij wassen of scheren, eten en praten.

Wat kan de chiropractor voor u betekenen?

De chiropractor corrigeert het kaakgewricht en vermindert de spanning van de spieren rondom de kaak. Hierdoor vermindert de druk op de aangezichtszenuw en neemt de pijn af. Vaak corrigeert de chiropractor tegelijk ook de nek. Daarnaast adviseert de chiropractor speciale oefeningen.

RSI

Repetitive Strain Injury (RSI) is een verzamelnaam voor verschillende klachten van nek, schouders, boven- en onderarmen, ellebogen, polsen en handen, die ontstaan door chronische overbelasting.

Carpale tunnel syndroom

De carpale tunnel is een onderdoorgang voor de zenuwen en pezen die van de onderarm naar de hand lopen. Deze tunnel kan vernauwd raken waardoor er een beknelling ontstaat van de mediane zenuw, een belangrijke handzenuw. Dit komt vooral voor tussen bij mensen tussen de 40 en 60 jaar, tijdens zwangerschap, bij mensen die handenarbeid verrichten en bij mensen met reumatoïde artritis of overgewicht. De gevolgen zijn: pijn, tintelingen en/of een doof gevoel in de duim, vingers en handpalm (zelden in de pink). In een gevorderde fase is de hele arm pijnlijk en kan de pijn uitstralen naar de onderarm en schouder. ’s Nachts kunnen de klachten de slaap verstoren.

Tennis arm (laterale epicondylitis)

Dit is een vorm van RSI waarbij de spieren aan de buitenkant van de onderarm overbelast zijn geraakt. Dit kan door herhaalde beweging van de spieren zoals bijvoorbeeld computerwerk of timmerwerk. Een tennisarm kan ook ontstaan door een plotselinge overstrekking van de spieren, bijvoorbeeld door tennissen of golfen. Er ontstaan microscheurtjes in de aanhechtingen van de spiertjes aan het bot.

Symptomen

Het meest kenmerkende symptoom van een tennisarm is de pijn aan de buitenkant van de elleboog die kan uitstralen naar de onderarm. Men voelt de pijn vooral bij het dichtknijpen van de hand, het opendraaien van een fles, het optillen van een object, het uitwringen van een handdoek of het maken van een backhand slag bij tennis.

Golf arm (mediale epicondylitis)

Ook dit is een vorm van RSI alleen zijn hier de spieren aan de binnenkant van de onderarm overbelast geraakt. Door een constante overbelasting van de spieraanhechtingen worden deze geprikkeld en kan er irritatie ontstaan. Lokale drukpijn aan de binnenkant van de elleboog maakt de diagnose golfarm waarschijnlijk.

Wat kan de chiropractor voor u betekenen?

Zonder therapie is de pijn bij 90% van de patiënten na een jaar spontaan verdwenen. De chiropractor kan dit natuurlijke herstel versnellen. Bovendien bestaat er vaak een duidelijk verband tussen nekklachten en tennis-of-golfarm klachten. De chiropractor zal dus ook altijd de nek nakijken op eventuele blokkades. Door middel van specifieke drukpunttherapie op de aanhechtingen en het corrigeren van de betrokken gewrichten herstelt het spierweefsel, verbetert de gewrichtsfunctie en vermindert de pijn. Bij het carpale tunnelsyndroom wordt de tunnel waar de zenuw doorheen loopt gecorrigeerd. Hierdoor wordt de druk op de mediane zenuw verlicht.

 

Advies nodig?

Bel: 045 203 10 13 of

Contact